-
Marynaty do karkówki z grilla
Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. …
10 min łatwy 1 536 kcal -
Marynata do skrzydełek na grilla
Marynata do skrzydełek na grilla to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. …
5 min łatwy 5 57 kcal -
Marynaty do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych …
20 min łatwy 1 651 kcal
Marynaty na grilla - przepisy
-
Marynata do karkówki na grilla
Szybka marynata do karkówki na grilla to doskonały pomysł na przygotowanie soczystego mięsa na grillu lub z piekarnika. Maryna zapewnia …
10 min łatwy 2 254 kcal -
Marynaty do karkówki z grilla
Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. …
10 min łatwy 1 536 kcal -
Marynata do szaszłyków z kurczaka
Najlepszy pomysł na grilla? Szaszłyki… Zobacz, jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka, by mięso było soczyste i przepyszne. Jest …
5 min łatwy 1 585 kcal -
Marynata do kurczaka z miodem
Kurczak to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs spożywanych nie tylko przez Polaków, ale i na całym Świecie. Jeśli znudził Ci …
60 + 90 min łatwy 10 -
Marynata do karkówki
Marynowanie to najważniejsza część przygotowywania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Jego celem jest nadanie smakowitości, aromatu i smaku ale także …
15 min łatwy 1 248 kcal -
Marynata do łopatki
Marynata do łopatki to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso wieprzowe. Marynaty pozwalają na przygotowanie mięsa w dowolnych przyprawach. Wybierać …
3 min łatwy 1 698 kcal
-
Marynata do fileta z indyka
Marynata do fileta z indyka to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka i łatwa w przygotowaniu marynata zastąpi …
10 min łatwy 1 1768 kcal -
Marynata do steka
Stek z dowolnego rodzaju mięsa to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. Sam …
60 + 5 min łatwy 1 -
Prosta marynata do kurczaka
Szybka i prosta marynata do kurczaka idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie posiłku. Pierś z …
5 min łatwy 1 648 kcal -
Marynata do polędwiczek wieprzowych
Mięso z polędwicy wieprzowej to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, ale konieczna jest marynata do polędwiczek …
60 + 20 min łatwy 5 147 kcal -
Marynata do fileta z kurczaka
Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość …
10 min łatwy 1 251 kcal
-
Marynata do wołowiny
Jaka marynata jest najlepsza do mięsa wołowego? Wypróbuj ten prosty przepis na smaczną i szybką marynatę do wołowiny na bazie …
5 min łatwy 1 820 kcal -
Marynata miodowo-musztardowa
Najlepsza marynata miodowo-musztardowa do mięsa. Jest prosta, szybka i daje cudowny efekt glazury po upieczeniu. Zobacz, jak zrobić marynatę miodowo-musztardową. …
5 min łatwy 1 632 kcal -
Marynata do łososia
Marynata do łososia jest doskonałym dodatkiem do ryby, która sprawia, że jest ona smaczna, miękka i soczysta. Ta z przepisu …
15 min łatwy 1 539 kcal -
Marynata do szaszłyków
Marynata do szaszłyków to najważniejsza ich część! Dlatego dobrze znać przepis na naprawdę smaczną, szybką, a przy okazji uniwersalną. Ta …
10 min łatwy 1 584 kcal -
Klasyczna marynata do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze …
10 min łatwy 4 38 kcal -
Marynata do indyka
Marynata do indyka to doskonała opcja na wzbogacenie mięsa w naprawdę wyjątkowy smak. Dzięki niej mięso staje się wspaniałe, smaczne …
15 min łatwy 1 587 kcal
-
Marynata do tofu
Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze …
5 min łatwy 1 686 kcal -
Marynata do żeberek
Marynata do żeberek wieprzowych może być różna, ale najczęściej można spotkać się z żeberkami w miodzie. Jest to taka słodko-pikantna …
20 min łatwy 3 737 kcal -
Paprykowa marynata do schabu
Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu. Możesz zamarynować w niej mięso, a następnie je upiec. Do schabu wieprzowego nadaje się …
5 min łatwy 1 540 kcal -
Marynata do kurczaka
Marynata do kurczaka to dobra propozycja na przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które …
10 min łatwy 1 426 kcal -
Tradycyjna marynata do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania …
5 min łatwy 1 404 kcal
-
Marynata do ryby
Marynata do ryby jest doskonałym dodatkiem, który świetnie poprawia smak i strukturę mięsa ryb. To wspaniała opcja, jeśli szukasz uniwersalnego …
15 min średni 1 -
Marynata do kotletów schabowych
Marynata do kotletów schabowych to bardzo dobry pomysł na doskonałe kotlety schabowe. Marynata do schabu jest bardzo prosta i pozwala …
5 min łatwy 1 319 kcal -
Marynata musztardowo miodowa
Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na marynatę do mięsa. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej kruche. Pyszna, domowa …
5 min łatwy 1
Marynaty na grilla – pomysły na najlepsze marynaty do mięs
Marynaty na grilla są niezwykle smacznym dodatkiem do mięsa. Pomysły na marynaty są rozmaite – smakują i pachną w zależności od tego, jakie przyprawy zastosujemy do ich przyrządzenia. Domowe marynaty są łatwe do zrobienia. Nawet laik w kuchni powinien świetnie sobie z nimi poradzić. Najlepsze są proste marynaty do mięsa na grilla, które każdy jest w stanie przygotować. Jak się marynuje mięso? Czy marynaty do karkówki lub kiełbasy są zdrowe? Sprawdź najlepsze przepisy na marynaty.
Najlepsze domowe marynaty na grilla – sprawdź łatwe przepisy na marynaty
Czy marynaty do mięsa na grilla są zdrowe?
Marynaty na grilla to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięsa. W zależności od tego, jakie przyprawy użyte zostały do zrobienia marynaty, smakują zupełnie inaczej. To właśnie przyprawy wpływają zarówno na smak, jak i aromat marynaty. Wielu ludzi zastanawia się, czy marynaty mogą być zdrowe. Ciężko jednak udzielić precyzyjnej odpowiedzi, gdyż wszystko zależy od różnych czynników – składu, sposobu przyrządzenia czy ilości spożycia marynaty. Jeśli chodzi o składniki, są one oczywiście kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowotność marynaty. Lepiej dać sobie spokój z marynatami, w których znajduje się dużo sztucznych konserwantów i cukrów. Lepiej postawić na naturalne dodatki, m.in. czosnek, jogurt naturalny, świeże zioła, cytryna czy oliwa z oliwek. Tego typu składniki marynaty nie tylko wspaniale wzmocnią skład, ale też dostarczą do organizmu sporo cennych minerałów oraz witamin.
Jeśli marynata zostanie dobrze przygotowana, może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niektóre marynaty mogą zmniejszyć ilość toksycznych związków znajdujących w mięsie, które w nadmiarze szkodzą zdrowiu. W wielu marynatach głównym składnikiem jest też imbir i czosnek – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego warto je dodawać. Warto pamiętać również o tym, że niektóre składniki w marynacie mogą być niekorzystne dla zdrowia – zwłaszcza spożywane w nadmiernej ilości. W marynatach zwykle jest duża ilość soli, która jedzona w nadmiarze może wywołać wzrost ciśnienia krwi, a także inne poważne problemy ze zdrowiem. Ważne więc, żeby jeść marynatę, zachowując umiar.
O czym pamiętać, przygotowując marynatę do mięsa?
Chcesz zdrowo grillować? W takim razie powinieneś szukać alternatyw, jeśli chodzi o marynaty do mięsa. W celu przygotowania zdrowych marynat warto sięgać po m.in. jogurty naturalne, soki owocowe czy różnego rodzaju nasiona i pestki. W ten sposób nie tylko dodasz smaku poszczególnym potrawom, ale też dostarczysz do organizmu mnóstwo cennych minerałów i witamin. Jeśli chcesz przyrządzić zdrową marynatę do mięsa, warto pamiętać o następujących zasadach:
- Zdrowe tłuszcze – zastąp niezdrowe
tłuszcze tymi, które zawierają m.in. kwasy omega-3. Niech będzie to np. oliwa z
oliwek.
- Konsystencja marynaty – nie
zagęszczaj marynaty do mięsa skrobią lub mąką. Zamiast nich możesz użyć np.
awokado czy puree warzywnego.
-
Sól i cukier – staraj się ich nie
używać, a jeśli już, to wyłącznie w umiarkowanych ilościach. Możesz też
postawić na alternatywne rozwiązania, takie jak zdrowe przyprawy i niektóre
zioła.
- Świeże składniki – jeśli będziesz używać naturalnych składników, marynata będzie zdrowsza. Jej smak wzbogacić możesz m.in. czosnkiem, świeżymi ziołami, cytryną lub imbirem. Staraj się używać właśnie takich składników, a nie sztucznych konserwantów, które nie mają żadnej wartości zdrowotnej.
Jak się marynuje mięso? Najlepsze proste marynaty na grilla
Marynata do karkówki, krok po kroku
Karkówka jest jednym z ulubionych mięs, które przyrządza się na grillu. Wiele osób decyduje się przygotować karkówkę w marynacie, ponieważ zupełnie zmienia smak mięsa. Dzięki marynacie karkówka robi się delikatna, krucha i niezwykle soczysta. Aby przyrządzić marynatę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli, marchewka, cebula, czosnek i musztarda. Przydadzą się również przyprawy do smaku: tymianek, kurkuma, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, pieprz i sól.
Najpierw obierz czosnek, cebulę i marchewkę. Pokrój warzywa w kosteczkę i przełóż do miksera. Dodaj przecier pomidorowy, olej, musztardę i wszystkie przyprawy. Dokładnie zmiksuj ze sobą składniki. Następnie zamarynuj mięso w tak przygotowanej marynacie. Postaraj się, aby karkówka przeleżała w marynacie przez minimum godzinę przed wrzuceniem na ruszt. Dzięki temu mięso przesiąknie wszystkimi przyprawami i będzie wybornie smakować.
Prosta marynata do mięsa wołowego – jak zrobić?
Marynaty na grilla są bardzo zróżnicowane. Jedną z najciekawszych jest marynata do mięsa wołowego, która bazuje na czerwonym winie. Można zrobić ją szybko w zaledwie kilka minut. Właśnie dlatego przyrządzenie marynaty jest łatwe nawet dla laików w kuchni. Aby przyrządzić prostą marynatę do karkówki, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: wino czerwone wytrawne, majeranek, rozmaryn, ocet winny, liść laurowy, ziele angielskie i estragon suszony. Warto dodać, że ze względu na obecność czerwonego wina, marynata dedykowana jest oczywiście osobom dorosłym.
Najpierw połącz wodę, ocet i przyprawy z czerwonym winem Zadbaj o to, aby w marynacie pojawiło się kilka kulek ziela angielskiego (8-10 sztuk) i 2 liście laurowe – większa lub mniejsza ilość tych przypraw może zmienić aromat marynaty. Wymieszaj składniki na marynatę i zamarynuj wołowinę pokrojoną w równe plastry. Mięso powinno przeleżeć w marynacie minimum dobę, aby dobrze smakowało i zyskało niesamowity aromat. Niektórzy decydują się marynować wołowinę nawet przez 5 dni – zwłaszcza przed ważnym spotkaniem z przyjaciółmi czy rodziną. Im dłużej marynuje się wołowinę, tym lepiej bowiem smakuje. Co ważne, nie musisz od razu wylać całej marynaty, gdy już potraktujesz nią mięso. Możesz np. dodać ją do sosu lub wykorzystać podczas pieczenia obiadu.
Marynata do łopatki – sprawdź, jak zrobić
Masz ochotę na grillowaną łopatkę? Warto więc przyrządzić odpowiednią marynatę, która podbije smakowitość mięsa. Dzięki niej łopatka zyska wspaniały smak i aromat. W dodatku zrobi się delikatniejsza i bardziej krucha, więc mięsożercy na pewno będą zachwyceni daniem. Przepis na marynatę do łopatki jest tak prosty, że nawet amatorzy gotowania nie będą mieć większego problemu z jej przyrządzeniem. Do zrobienia marynaty potrzebujesz kilku podstawowych składników: miód, whisky, natka pietruszki, olej rzepakowy, sos sojowy, cebula i przyprawy: czosnek, imbir, pieprz i sól.
Najpierw zetrzyj imbir na tarce. Następnie obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę, po czym posiekaj natkę pietruszki. Włóż składniki do jednej miski – może być plastikowa lub szklana. Wymieszaj całość, aby wszystko porządnie się ze sobą złączyło. Umieść pokrojone plastry mięsa w marynacie. Postaraj się, aby poleżały w niej przez kilka godzin. Jeśli przygotowujesz grillowaną łopatkę na wykwintny obiad dla rodziny lub przyjaciół, koniecznie zostaw ją zamarynowaną w lodówce nawet przez całą dobę.
Warto od czasu do czasu przyrządzić łopatkę w takiej marynacie, zwłaszcza że sporo składników składających się na nią jest dobrych dla naszego zdrowia. Dla przykładu miód jest jednym z tych składników, które powinno się włączyć do diety. Od dawna używa się go w celu m.in. leczniczym, zwłaszcza że wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jeśli systematycznie będziesz go spożywać, może delikatnie podnieść odporność organizmu. Warto również dodawać miód do herbaty, a nie tylko do marynaty – to świetny środek przeciwbólowy np. przy zapaleniu gardła. Do zaprawy używa się również natki pietruszki, która jest zdrową i w dodatku dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka to również znakomite źródło witaminy C, więc może wspomóc naszą odporność. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy i K, a także witamin z grupy B. W natce pietruszki znaleźć też można składniki mineralne, m.in. wapń, miedź, cynk i żelazo.