-
Puszyste ciasto na pizzę
Puszyste ciasto na pizzę można uzyskać zarówno z drożdży suchych, jak i mokrych. Choć samo wykonanie pizzy jest w miarę …
35 + 20 min średni 4 536 kcal -
Ciasto na pizze bez drożdży
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
20 min łatwy 3 421 kcal -
Ciasto na pizzę z drożdżami
Ciasto na pizzę z drożdżami można zrobić szybciej lub wolniej. Jeżeli zdecydujesz się na drożdże suche (instant), to nie musisz …
30 + 20 min średni 4 646 kcal
Ciasto na pizzę - przepisy
-
Cienkie ciasto na pizzę
Cienkie ciasto na pizzę jest szybsze do zrobienia niż puszysty spód, ponieważ nie trzeba czekać na to, aż wyrośnie. Pamiętaj …
30 + 20 min średni 4 505 kcal -
Szybkie ciasto na pizzę
Pizza to ulubione danie wielu ludzi, choć nie każdy się do tego przyznaje. Jest to bardzo często wybierana opcja na …
30 + 20 min średni 4 497 kcal -
Proste ciasto na pizzę
Proste ciasto na pizzę to szybki sposób na przygotowanie smacznej przekąski w domu. Możesz być zdziwiony tym, jak pyszne ciasto …
30 + 15 min łatwy 2 667 kcal -
Ciasto na pizzę bezglutenowe
Ciasto na pizzę bezglutenowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem może być …
30 + 30 min łatwy 2 294 kcal -
Ciasto na pizzę
Pizza to danie kuchni włoskiej, które rozprzestrzeniło się na wszystkich kontynentach i jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych …
35 min średni 1 534 kcal -
Pizza bezglutenowa
Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy …
35 + 15 min łatwy 4 351 kcal
-
Pizza z kalafiora
Pizza z kalafiora to naprawdę pyszna opcja na obiad, która nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo zdrowa. Nie …
20 + 15 min łatwy 4 148 kcal -
Ciasto na pizzę bez wyrastania
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę bez wyrastania. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to …
20 + 15 min łatwy 1 946 kcal -
Ciasto drożdżowe na pizzę
Ciasto drożdżowe na pizzę to wspaniała propozycja na proste i dobre ciasto na spód do pizzy. Pomysł na ciasto możesz …
20 min łatwy 6 446 kcal -
Ciasto na pizzę włoską
Ciasto na pizzę włoską to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe ciasto pod przygotowanie pysznego wypieku na słono. Pyszne ciasto warto …
40 min łatwy 1 1414 kcal -
Idealne ciasto na pizzę
Idealne ciasto na pizzę wcale nie jest tak trudne do wykonania, jak może się wydawać. Jednak trzeba się przy nim …
30 + 20 min średni 4 492 kcal
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
Ciasto na pizze na zakwasie to doskonała baza na wiele propozycji na pyszny obiad lub kolację. Z ciasta możesz przygotować …
30 + 20 min łatwy 2 549 kcal -
Ciasto na pizzę z mlekiem
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
20 min łatwy 2 699 kcal -
Pizza z proszku do pieczenia
Pyszna pizza z proszku do pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 25 min łatwy 8 309 kcal -
Spód do pizzy z kalafiora
Spód do pizzy z kalafiora to świetna alternatywa dla osób na diecie, które ze względu na restrykcje nie mogą jeść …
25 + 15 min średni 3 133 kcal -
Ciasto na pizzę Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to …
4 + 13 min łatwy 2 627 kcal -
Spód do pizzy
Spód do pizzy to kluczowy element tego dania. Jeśli ciasto nie będzie dobre, w naszym odczuciu pizza wyjdzie co najwyżej …
30 + 20 min średni 4 477 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę – przepisy i sposoby wykonania idealnego ciasta
Pizza jest jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Chyba nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spróbowałaby tego przepysznego dania. Ciasto na pizzę ma bardzo długą historię, a wokół niego krąży też sporo ciekawostek. Jak zrobić dobre ciasto do pizzy? Jakie składniki są najbardziej istotne i sprawdzone, aby przygotować z nich smaczny spód? Oto przepis i wskazówki na to, z jakiej mąki wyrabiać ciasto na pizzę.
Ciasto na pizzę – sprawdzone i dobre sposoby na smaczny spód do pizzy
Historia ciasta na pizzę. Skąd wzięła się pizza?
Wbrew powszechnej opinii pizza narodziła się w starożytnej Grecji, a nie we Włoszech. Właśnie w greckich domach jadało się bowiem płaski chleb, który polewano aromatyczną oliwą z czosnkiem i doprawiano ziołami. Rzymianie, którzy na przestrzeni lat podbili Grecję, zakochali się w greckiej kuchni. Jednak nie tylko grecka kuchnia zrobiła na nich wrażenie – nauka, sztuka, kultura i religia również „wpadły im w oko”. Rzymianie przenieśli więc część tradycyjnych dóbr greckich na swoje ziemie i włączyli je w życie codzienne. Zawłaszczyli również sztukę wypiekania ciasta na pizzę. Wówczas jednak przygotowywano je nie na drożdżach, tak jak robi się to zwykle dziś, a na naturalnym zakwasie. Włosi ochrzcili ów ciasto focaccią.
W okolicy XVII wieku zaczęto hodować w Europie pomidory. Włosi mieszkający w Neapolu bardzo szybko zestawili warzywa z ciastem. Po raz pierwszy określenia „pizza” użyła restauracja Antica Pizzeria Port’Alba, która działa w Neapolu od 1780 roku i jest najstarszą na świecie pizzerią, która działa do dziś.
W 1889 roku znany włoski piekarz Raffaele Esposito upiekł dla Małgorzaty Sabaudzkiej (ówczesnej królowej Włoch) specjalny placek z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią. Właśnie w ten sposób powstała pierwsza na świecie pizza, którą nazwano Margherita – ochrzczona tak oczywiście na cześć włoskiej królowej. Składniki na tę pizzę są niezmienne do dziś. Włosi uważają, że najlepsza pizza to ta, która ma jak najmniej składników. Amerykanie sądzą jednak zupełnie inaczej. Gdy pizza dotarła na ich kontynent, przerobili przepis na ciasto, które jest w USA sporo grubsze. Amerykanie wzbogacają je też wieloma różnymi składnikami, których nieraz są naprawdę zawrotne ilości.
Czy istnieje tylko jeden przepis na pizzę? Jakie są rodzaje pizzy?
Przepisów na pizzę jest bardzo dużo. Ciasto na pizzę może być cienkie lub grube, jednak największe różnice widoczne są w składnikach. Pizza może zawierać bowiem zarówno ananasa, jak i mięso, pieczarki, cebulę czy owoce morza. Dziś pizza podawana jest zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Warto zwrócić jednak uwagę na fakt, że istnieją standardowe rodzaje pizzy, które podaje się tak samo w większości państw. Ich skład się z reguły nie zmienia – choć czasem, w zależności od regionu, niektóre elementy mogą być inne. Oto najbardziej popularne rodzaje pizzy na świecie.
· Pizza neapolitańska – robi się ją na bazie pomidorów San Marzano, a także mozzarelli z mleka bawolic. Ciasto na pizzę powinno się wyrabiać ręcznie z mąki typu 00. Obowiązkowymi składnikami pizzy neapolitańskiej są też: woda pitna, oliwa, sól i drożdże piwne. Pizzę można zjeść w trzech standardowych wersjach:
- Margherita (mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa),
- Margherita extra (okrągła mozzarella z Campanii, pomidory, bazylia i oliwa),
- Marinara (pomidory, czosnek, oregano i oliwa).
- Pizza capricciosa – w składzie tej
pizzy mamy mozzarellę, pieczarki, pieczoną szynkę, pomidory i karczochy.
Niektórzy do tej pizzy dodają również oliwki, jaja i bazylię.
- Pizza sycylijska – Włosi określają ją jako sfincione. To pizza prostokątna, w której pod sosem ukryty jest ser. Jako że to typowo włoska pizza, zazwyczaj jest w niej bardzo mało dodatków.
Jak przygotować ciasto na pizzę? Dowiedz się, jak zrobić spód do pizzy
Ciekawostki na temat pizzy, o których nie wiedziałeś
Pizza to danie, które próbował i zna niemal każdy na świecie. Serwuje ją większość restauracji na każdym kontynencie. Smak pizzy od wielu lat niezmiennie tak samo zachwyca kolejne pokolenia. Warto wiedzieć, że wokół tej potrawy istnieje wiele ciekawostek. Oto najbardziej zaskakujące fakty na temat pizzy!
- Pizza to słowo wywodzące się z języka łacińskiego od wyrażenia picea – oznacza ono wyciągnięty z pieca chleb.
- Najdłuższa pizza świata powstała w Kalifornii (USA) w miejscowości Fontana w czerwcu 2017 roku. Pizza miała prawie 2000 metrów długości. Na jej upieczenie zużyto aż 8 ton ciasta, 1,5 tony mozzarelli i 2,5 tony sosu pomidorowego.
- Pizzę na świecie, według badań konsumenckich, jada się najchętniej w sobotę. Rocznie wypieka się jej ponad 10 mld sztuk.
- W Ameryce co sekundę sprzedaje się aż 350 kawałków pizzy. W Polsce pizza stanowi z kolei ponad 50% dań zamawianych na wynos.
- Najszybciej na świecie zjedzono 30-centymetrową pizzę w 32,28 sekundy. Rekord Guinnessa należy do Filipińczyka Kevina Medina.
- Najbardziej popularnym na świecie rodzajem pizzy jest Margherita.
- Najdroższą pizzę świata zrobiono na Manhattanie w 2017 roku. Jeden kawałek kosztował 1000 zł, więc cała pizza była to kwota rzędu ok. 9000 zł.
- Najdalej dowiezioną pizzą była zamówiona w Londynie, która poleciała stamtąd aż do Melbourne w Australii. Po dwóch dniach wędrówki ponoć nadal była… bardzo smaczna.
Z jakiej mąki powinno się wyrabiać ciasto na pizzę? Ważne zasady
Mąka jest najważniejszym składnikiem każdej pizzy. Decyduje ona o grubości i kruchości, jaką będzie mieć ciasto drożdżowe. Najlepsza jest mąka włoska typu 00, która pozwoli idealnie odtworzyć większość włoskich pizz. Ta mąka powstaje z przemiału zbóż maszynami rozdrabniającymi. To najlepiej oczyszczona, jasna mąka, która jest śnieżnobiała, lekka i sypka – nie ma w niej otrębów. Nie jest to niestety zbyt popularna mąka w Polsce. Ciężko ją wobec tego dostać w sklepie. Oczywiście istnieje za to wiele alternatywnych rodzajów mąki, które można wykorzystać do pieczenia pizzy w domu. Przygotujesz z nich chrupkie i smaczne ciasto na pizzę.
- Mąka pszenna – najlepiej 450 albo 550, która najbardziej zbliżona jest do mąki włoskiej.
- Mąka pełnoziarnista – będzie zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej.
- Mąka bezglutenowa – idealna dla alergików, jednak zmieni kruchość i elastyczność ciasta.