Oscypek – podhalański specjał o wyjątkowym smaku

Zacznijmy od ciekawostki! Czy wiesz, że polski oscypek to produkt regionalny chroniony prawem unijnym? Oznacza to, że tą nazwą można określać wyłącznie sery produkowane w certyfikowanych bacówkach mieszczących się na terenie konkretnych gmin, głównie na Podhalu. Te szczególne sery góralskie wytwarzane są z mleka od polskiej owcy górskiej oraz polskiej krowy czerwonej, przy czym zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40%. Prawdziwego wędzonego oscypka wyróżnia:

  • twarda tekstura,

  • nieco ostry posmak,

  • wrzecionowaty kształt.

Wszystko to można osiągnąć dzięki recepturze przekazywanej przez baców z pokolenia na pokolenie. Biały serek kupiony w supermarkecie bądź na stoisku bez certyfikatu będzie zatem odbiegał od swojego pierwowzoru nie tylko jakością, ale i walorami smakowymi.

Jak powstaje oscypek?

Konkretny proces wytwarzania tego podhalańskiego specjału znacząco wpływa na jego smak. Ser wędzony charakterystyczny dla polskich gór jest wytwarzany między majem a wrześniem, gdy owce pasą się i dają mleko. Mleko owcze i krowie zlewa się do naczynia i odcedza przez lniane płótno. Do podgrzanej mieszanki dodaje się wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę. Powstałą masę serową odciska się i odpowiednio kształtuje za pomocą formy nadającej charakterystyczne zdobienia. Następnie masę moczy się w solance – dzięki temu udaje się zredukować ilość wody w serze. Po tym oscypki leżakują w bacówce, gdzie poddawane są wędzeniu.

Jakie są rodzaje oscypka?

Oryginalny oscypek wędzony jest sprzedawany w certyfikowanych bacówkach tylko od maja do końca października. Poza sezonem w górach znajdziesz jego alternatywy o różnych wielkościach i kształtach. Jest to przede wszystkim biały „oscypek”, czyli delikatniejszy w smaku serek góralski krowi lub owczy. Wśród wyrobów wytwarzanych na Podhalu można wyróżnić np. redydołki czy też gołki. Popularny jest również bundz, czyli ser owczy o miękkiej konsystencji. Lubiany przez najmłodszych jest korbacz – wędzony lub biały serek o charakterystycznym wyglądzie długich nitek. Wariantów góralskich specjałów jest naprawdę sporo!

Tradycyjny oscypek na drewnianym stole
Oscypek – co to za ser i jak wykorzystać go w kuchni?

Z czym jeść oscypki?

Czas, by odkryć potencjał kulinarny oscypka! Choć klasycznym dodatkiem do tego wędzonego sera jest konfitura z żurawiny, można wykorzystać go w kuchni naprawdę na wiele sposobów. Rewelacyjnie sprawdzi się on jako składnik sałatek, wytrawnych tart czy zapiekanek. Może być zarówno przystawką, jak i składnikiem dania głównego. Wykorzystasz go przy przyrządzaniu śniadania, obiadu i kolacji. Jesteś pod wrażeniem? To teraz czas na konkrety! Podhalański ser dobrze komponuje się z długo dojrzewającą szynką, a także świeżymi warzywami – np. pomidorem, rukolą i roszpunką. Ponadto możesz:

  • wykorzystać go jako nadzienie kotletów schabowych,

  • obtoczyć go w panierce i usmażyć na patelni,

  • zrobić z nim szaszłyki na grilla, np. z cukinią, kurczakiem i wędzonym boczkiem,

  • posypać nim pizzę, aby nadać jej góralskiego akcentu.

Wypróbuj powyższe propozycje lub poeksperymentuj w kuchni. Może odkryjesz w ten sposób swoje nowe ulubione danie?

Zainspiruj się i rozsmakuj w serach góralskich!

Pamiętaj, by nie traktować podhalańskich serów, tylko jako pamiątek z polskich gór, które zjada się plasterek po plasterku. Zamykasz się w ten sposób na wiele kulinarnych możliwości! Wędzone serki i ich białe, delikatniejsze alternatywy mogą pozytywnie zaskoczyć Cię w kuchni. Jak najszybciej wprowadź do swojego codziennego menu góralski akcent i wypróbuj zaproponowane potrawy. Brakuje Ci składników? Bacówka Zakopiańczyk oferuje oscypki (sprawdź na: https://serygoralskie.pl/) wytwarzane według tradycyjnej receptury, wyłącznie z regionalnych składników! Zamów je online już dziś!

ikona podziel się Przekaż dalej