Właściwości fioletowych ziemniaków w kuchni i dla zdrowia

Fioletowe ziemniaki – krótki opis warzywa

Ziemniaki to roślina, która zaliczana jest do rodziny psiankowatych. Roślina ziemniaka została uprawiana tysiące lat temu w Ameryce Południowej. W obecnych czasach coraz częściej sięga się po odmiany ziemniaków o nietypowych barwach. Ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników codziennego jadłospisu na całym świecie. W kuchni wykorzystywane są bogate w skrobie bulwy pędowe rośliny. Ziemniaki fioletowe mają bardziej gorzki smak z wyczuwalną nutą orzechową w porównaniu do innych ziemniaków.

Kolor ziemniaków może różnić się w zależności od odmiany ziemniaków. Kolor skórki ziemniaków uzależniony jest od barwników, które znajdują się w zewnętrznej warstwie kory pierwotnej, natomiast za barwę miąższu odpowiada barwnik soku komórkowego. Kolor ziemniaków fioletowych dotyczy zarówno skórki jak i miąższu. Za jego barwę odpowiadają antocyjany.

Do odmian ziemniaków fioletowych zaliczyć możemy między innymi Vitelotte, Blue Congo, Blaue Anneliese. Najbardziej popularną odmiana jest Vitelotte, którą powszechnie uprawia się z Chile, Peru oraz Francji. Ziemniaki te charakteryzują się podłużnym kształtem oraz bardzo twardą skórką. Charakterystyczna barwa ziemniaków sprawia, że chętnie wykorzystywane są jako dodatek do dań w wielu restauracjach.

Właściwości zdrowotne ziemniaków fioletowych

Ziemniaki to warzywo lekkostrawne, dlatego związki odżywcze w nich zawarte lepiej przyswajają się. Ziemniaki fioletowe zawierają stosunkowo małą ilość tłuszczu oraz kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się podczas diety redukcyjnej. Ziemniaki te stanowią również dobre żródło związków aktywnych, do których możemy zaliczyć kwasy fenolowe, tokoferol, kwas askorbinowy oraz karotenoidy.

Ziemniaki fioletowe stanowią doskonałe źródło antocyjanów, czyli związków o silnym działaniu przeciwzapalnym. Antocyjany wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników przez co przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Fioletowe ziemniaki zawierają także większą ilość kwasów fenolowych w porównaniu do innych ziemniaków - związki te wpływają na regulację ciśnienia krwi oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy.

Ziemniaki stanowią doskonałe źródło potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki fioletowe są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością.

Wykorzystanie ziemniaków w kuchni

Przepisy na dania z wykorzystaniem ziemniaków są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ugotowane w wodzie lub na parze ziemniaki fioletowe będą stanowiły doskonały dodatek do dań obiadowych - warto podać je z dodatkiem kotletów mięsnych lub warzywnych, gulaszu czy mięs w sosie. Aby zapobiec utracie składników mineralnych i witamin z ziemniaków warto ugotować je w mundurkach. Ziemniaki warto również upiec w formie łódeczek lub tradycyjnych frytek. Można je także usmażyć, jednak będą one bardziej kaloryczne oraz ciężkostrawne. Z ziemniaków bez problemu można przygotować dania wegańskie.

Ziemniaki fioletowe można wykorzystać tak samo jak tradycyjne ziemniaki. Można przygotować z nich pyszne placki ziemniaczane, które doskonale smakują z dodatkiem różnych sosów. Ziemniaki często wykorzystywane są również jako główny składnik skrobiowy zup. Można przygotować z nich zupę ziemniaczaną w formie kremu. Ugotowane ziemniaki fioletowe można wykorzystać jako farsz do pierogów - będzie miał on bardzo ładny, fioletowy kolor. Gotowane ziemniaki świetnie sprawdzą się również jako składnik sałatek. Surowe lub podgotowane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki świetnie sprawdzą się do przygotowania zapiekanek zarówno z dodatkami mięsnymi jaki bez mięsa.

Przykładowe przepisy na dania z fioletowych ziemniaków i ich krótki opis

Puree z fioletowych ziemniaków

Stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych. Będzie stanowiło ono zaskakujący dodatek do dań ze względu na fioletowy kolor. Dodatkowo puree z fioletowych ziemniaków można podać na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Do przygotowanego puree można dodać masło oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki – te dodatki doskonale wzbogacą smak dania.

Zupa krem z fioletowych ziemniaków

Zupę z dodatkiem ziemniaków można przygotować na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Przygotowując ją na tym pierwszym wywarze zupę możemy zaserwować w diecie wegetariańskiej. Zupa z fioletowych ziemniaków to bomba witaminowa, którą warto podać podczas imprez rodzinnych, jako zaskakujący, fioletowy krem warzywny. Zupę warto podać z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego lub z prażonymi nasionami słonecznika.

Placki z fioletowych ziemniaków

Placki to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych z tradycyjnych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie diety pod względem wizualnym. Można przygotować je w formie smażonej na patelni lub pieczonej w piekarniku. Te proste do przygotowania placki doskonale smakują z dodatkiem różnych sosów.

ikona podziel się Przekaż dalej