W jakiej temperaturze piec sernik? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego główny składnik stanowi ser twarogowy. Jeśli zastanawiasz się na ile stopni ustawić piekarnik, aby upiec sernik koniecznie przeczytaj nasz artykuł.
Możemy wyróżnić kilka typów sernika:
- sernik nowojorski, który posiada spód z krakersów z mąki graham, wymieszanych z masłem oraz masę serową z sera twarogowego pełnotłustego połączonego z kwaśną śmietaną;
- sernik wiedeński, który nie posiada spodu i wykonany jest z samej masy serowej;
- sernik japoński, który również nie posiada spodu i pieczony jest w bemarze w kąpieli wodnej. Sernik ten jest bardzo puszysty i lekki;
- sernik królewski, który przygotowywany jest na czekoladowym spodzie oraz posiada czekoladową kruszonkę na wierzchu ciasta;
- sernik polski, który przygotowywany jest z sera twarogowego z dodatkiem budyniu lub kaszy. Do masy serowej dodaje się także rodzynki.
- sernik na zimno, który przygotowuje się na spodzie z biszkoptów. Składa się z masy serowej z żelatyną, galaretki oraz owoców.
Sernik stanowi doskonały pomysł na wypiek, które możemy podać z dodatkiem kawy lub herbaty na deser, lub słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na sernik jest stosunkowo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Tradycyjny domowy sernik chętnie podawany jest podczas świąt oraz imprez okolicznościowych.
A w jakiej temperaturze piec sernik? Wszystko zależy od typu sernika, który chcemy upiec. Optymalna temperatura pieczenia sernika wynosi od 150 do 170°C. Im niższa temperatura pieczenia sernika, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto opadnie zbyt gwałtownie po jego upieczeniu. Serniki z dodatkiem ubitej piany z białek należy rozpocząć od pieczenia w wyższej temperaturze, aby białka szybko się ścięły. Po kilku minutach temperaturę należy zmniejszyć.
Sernik możemy również upiec w kąpieli wodnej, w tym celu blaszkę do pieczenia z sernikiem szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw do głębszej blaszki z wodą. Możesz również ustawić poziom niżej naczynie z gorącą wodą, która będzie parować.
A ile czasu piec sernik? Wszystko zależy od typu sernika oraz składników użytych do jego przygotowania. Najczęściej sernik piecze się około 60-90 minut. Warto obserwować wierzch ciasta (bez otwierania piekarnika) - jeśli jest ładnie ścięty, warto zakończyć proces pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku na około 30-60 minut, następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.
Podsumowując najlepszy sernik pieczony w piekarniku stanowi idealną propozycję na deser, który możesz podać na święta oraz mniej uroczyste okazję. Pyszny sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.