Jakie są tradycyjne zupy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupy są bazą polskiej kuchni. Są nie tylko smaczne i ciekawe, ale również odżywcze i niezwykle zdrowe. Są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Zwłaszcza latem, gdy zaczyna się sezon na większość warzyw. Zupy równie chętnie są przygotowane zimą, ponieważ skutecznie rozgrzewają. W tradycyjnych książkach kucharskich można znaleźć ich naprawdę sporo. A więc jakie są tradycyjne zupy? Oto kilka najpopularniejszych:
- Rosół.
- Pomidorowa.
- Żurek.
- Barszcz czerwony.
- Kapuśniak.
- Grochówka.
- Ogórkowa.
- Grzybowa.
- Krupnik.
- Zupa jarzynowa.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować te smaczne zupy, koniecznie sprawdź proponowane poniżej sprawdzone przepisy. Sprawdzą się idealnie, gdy zastanawiasz się jaką zupę ugotować.
Oczywiście najlepsze są te domowe. Zupa to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na kolację, czy podwieczorek. Przyjęło się, że pełne danie obiadowe nie może obejść się bez zupy. Cóż obiad jest przez wiele osób traktowany jako najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie dziwi fakt, że jest o również najbardziej obszerny. Zupy dawniej często były dopasowywane do tego co zostanie podane na drugie danie. Nierzadko stanowiły przedsmak tego co pojawi się na stole nieco później. Teraz gdy już wiesz, jakie są zupy tradycyjne, możesz przygotować naprawdę wspaniały posiłek na ich bazie.
Gotowanie zupy nie jest trudne. Wszystkie robi się podobnie. Pierwszym krokiem jest zawsze stworzenie aromatycznej bazy. Niekiedy jest to wywar mięsny, innym razem grzybowy, jeszcze czasami stawia się warzywny bulion. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, ale najważniejsza jest cierpliwość. Dobry wywar gotuje się bowiem długo. Tylko dzięki temu jest on niezwykle smaczny, efektowny i sprawia, że zupa będzie naprawdę smakowita. Gdy mamy już gotową bazę do zupy wystarczy dodać do niej warzywa, mięso lub inne składniki, która mają w niej się znajdować. W żurku dość nietypowym składnikiem jest na przykład zakwas. Bez niego nie jest możliwe przygotowanie tej wspaniałej zupy.
Dlaczego tak bardzo kochamy zupy? To, że Polacy uwielbiają zupy, jest niezaprzeczalnym faktem. Co roku zjadają ich aż 4 miliardy litrów. W związku z tym zajmują 1 miejsce w rankingu największych miłośników zup na świecie. Składa się na to wiele okoliczności, jednak zupa kusi prostotą wykonania, a przy okazji wieloma możliwościami modyfikacji. Warto wiedzieć, że zupa to prawdopodobnie jedna z pierwszych potraw ugotowana przez człowieka. Już neandertalczycy gotowali je w dołkach wykopanych w ziemi i wyłożonych zwierzęcą skórą. Dostępne zioła i rośliny zalewali wodą, którą podgrzewali rozgrzanymi na ogniu kamieniami. Zupy kojarzą się nam często z bezpieczeństwem. To właśnie to uczucie powoduje, że zupy stanowią swojego rodzaju "comfort food". Wiele osób dzięki nim może wrócić do czasów dzieciństwa. Ponadto zawierają one mnóstwo witamin, nawadniają organizm, co jest szczególnie ważne podczas mroźnych dni, a w dodatku, a może przede wszystkim rozgrzewają i poprawiają samopoczucie.