Dlaczego sernik opada? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego główny składnik stanowi ser twarogowy. Sernik doskonale sprawdzi się jako ciasto serwowane podczas świąt lub imprez okolicznościowych. Sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na sernik jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się, czemu sernik opada po upieczeniu.
Możemy wyróżnić kilka typów sernika:
- sernik nowojorski, który posiada spód z krakersów z mąki graham wymieszanych z masłem oraz masę serową z sera twarogowego pełnotłustego połączonego z kwaśną śmietaną;
- sernik wiedeński, który nie posiada spodu i wykonany jest z samej masy serowej;
- sernik japoński, który również nie posiada spodu i pieczony jest w bemarze w kąpieli wodnej. Sernik ten jest bardzo puszysty i lekki;
- sernik królewski, który przygotowywany jest na czekoladowym spodzie oraz posiada czekoladową kruszonkę na wierzchu ciasta;
- sernik polski, który przygotowywany jest z sera twarogowego z dodatkiem budyniu lub kaszy. Do masy serowej dodaje się także rodzynki.
- sernik na zimno, który przygotowuje się na spodzie z biszkoptów. Składa się z masy serowej z żelatyną, galaretki oraz owoców.
A więc dlaczego sernik opada podczas pieczenia? Powodów, przez które opada sernik, może być wiele. Może on opaść, jeśli wybierzemy nieodpowiedni ser twarogowy. Sernik może opaść również w sytuacji, kiedy będziemy go piec w zbyt wysokiej temperaturze (najczęściej opadają ciasta, które są zbyt mocno dopieczone). Ciasto zbyt szybko wyjęte z piekarnika również może opaść (upieczony sernik najlepiej zostawić na 30 minut w wyłączonym piekarniku).
A w jakiej temperaturze piec sernik? Wszystko zależy od typu sernika, który chcemy upiec. Optymalna temperatura pieczenia sernika wynosi od 150 do 170°C. Im niższa temperatura pieczenia sernika, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto opadnie zbyt gwałtownie po jego upieczeniu. Serniki z dodatkiem ubitej piany z białek należy rozpocząć od pieczenia w wyższej temperaturze, aby białka szybko się ścięły. Po kilku minutach temperaturę należy zmniejszyć.
A jak zapobiegać opadaniu sernika? Istnieje kilka sposobów, które zapobiegają opadaniu sernika. Możemy zaliczyć do nich:
- Pieczenie w kąpieli wodnej. Blaszkę do pieczenia z sernikiem szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw do głębszej blaszki z wodą. Możesz również ustawić poziom niżej naczynie z gorącą wodą, która będzie parować. Para wodna zapewni odpowiednie nawilżenie dla pieczonego ciasta.
- Pozostawienie ciasta w nagrzanym, ale wyłączonym już piekarniku na 30 minut po jego upieczeniu. Jeśli ciasto jest zbyt zarumienione uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- Zapewnienie odpowiedniej temperatury pieczenia, która nie powinna przekraczać 170°C.
- Wykorzystanie do przygotowania produktów w temperaturze pokojowej.
Podsumowując: wiesz już, dlaczego sernik opada oraz co zrobić aby temu zapobiec. Najlepszy sernik pieczony w piekarniku stanowi idealną propozycję na deser, który możesz podać na święta oraz deser podczas spotkań rodzinnych. Pyszny sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.