Co zrobić na obiad szybko i tanio? Co jeszcze warto wiedzieć?
Obiad to jeden z tych posiłków, który zwykle zabiera najwięcej czasu. To dlatego, że wiele dań obiadowych jest dość skomplikowanych. Zwłaszcza gdy robimy je dość spontanicznie, nie planując tego wcześniej. Jednak nie każdy ma odpowiednio dużo czasu, by gotować potrawy, których powstawanie jest procesem kilkuetapowym. Dlatego warto się zastanowić co na obiad szybko i tanio, a przy tym naprawdę smacznie.
Jeśli szukasz inspiracji na obiad, warto najpierw zastanowić się, co już posiadasz w swojej spiżarni. Dzięki temu łatwiej wyszukać ciekawej inspiracji. Przy tworzeniu bazy dań obiadowych warto dobrze więc:
- Przeszukać lodówkę i półki kuchenne.
- Wybrać dwa główne składniki i wyszukać dań z ich dodatkiem w Internecie.
- Zrobić listę gotowych ulubionych dań, z której można korzystać na przyszłość.
Sprawdź, czy w Twojej lodówce, czy w szafkach nie ma produktów, którym kończy się data przydatności do spożycia. Jeśli chcesz oszczędzać, a przy okazji nie marnować żywności, to właśnie je należy wykorzystać w pierwszej kolejności. Dla ułatwienia pracy można te produkty wyciągnąć na stół, by mieć lepsze rozeznanie, z czego można "wyczarować" najbliższy posiłek.
Jeśli masz już wybrane swoje bazowe składniki, możesz przystąpić do szukania odpowiedniej inspiracji. Najlepszy pomysł na obiad to taki, który jest:
- szybki,
- prosty,
- tani,
- a przy okazji smaczny.
Istnieje mnóstwo przepisów, które takie właśnie są! Przykładowe znajdziesz poniżej. Jeśli znajdziesz sprawdzony przepis, dobrze jest go zapisać, może się przydać na później, gdy będzie brakować pomysłu na ciekawe danie.
Jeśli gotujesz dla wielu domowników najlepsze rozwiązanie to wspólne sporządzenie listy ulubionych dań. Wtedy będzie można bazować na gotowej liście i mieszać ulubione dania w ciągu całego tygodnia. Co pozwoli zmniejszyć prawdopodobieństwo braku pomysłu na posiłek, a zwiększy zadowolenie wszystkich domowników.
Jeśli dopiero zaczynasz, na pewno interesuje Cię prosty przepis na dobry posiłek. Na szybki i tani obiad wspaniale sprawdzają się wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe, czy zupy. Możesz też poszukać:
- makaronów,
- zapiekanek,
- risotto,
- naleśników,
- placków.
Ciekawe propozycje znajdziesz również poniżej. Pamiętaj, że jeśli nie masz jakiegoś produktu, zwykle możesz zamienić go na jakiś inny. Kurczaka, da się zastąpić innym mięsem, rybą, czy tofu. Warzywa i owoce zwykle również możesz stosować zamiennie. Jeśli zależy Ci na obiedzie tańszym, wymieniaj w przepisach produkty egzotyczne, na te bardziej swojskie. Najtańszy produkt to zwykle ten, który ma długą datę przydatności i jest sezonowy. Bardzo tanie są ryż, makaron, kasza, strączki, mąka, warzywa i owoce mrożone lub te w puszkach. Da się je również użyć w daniach na szybko. Czasami najlepsze danie, to takie, które robione jest spontaniczne.
Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad, który będzie również zdrowy warto pamiętać również o odpowiedniej kompozycji całego dania. By danie było odpowiednio zbilansowane, musi zawierać źródło białka, tłuszczu i węglowodanów. Połowa talerza powinna jednak należeć do warzyw, 1/4 do białka i węglowodanów. Tłuszcz należy dodawać w małych ilościach. To pozwala również zachować sytość na dłużej.