Co podać na elegancki obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?
Obiad traktowany jest jako główny i najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce najczęściej spożywany jest pomiędzy godziną dwunastą a szesnastą. Obiad może składać się z bardzo różnych potraw – od prostych do bardzo skomplikowanych. Obiad najczęściej składał się z dwóch dań – pierwsze danie stanowiła zupa, natomiast drugie nazywano daniem głównym. W obecnych czasach odchodzi się jednak od codziennego spożywania dwóch dań w trakcie obiadu. W dalszej części dowiesz się co przygotować na elegancki obiad. Dwa dania obiadowe najczęściej podaje się podczas różnych uroczystości lub np. na niedzielny obiad dla całej rodziny, oficjalny obiad dla gości lub obiad urodzinowy.
A więc co podać na elegancki obiad? Jako zupę na elegancki obiad możesz podać rosół z makaronem i natką pietruszki, przygotowany na różnych rodzajach mięs - świetnie sprawdzi się rosół przygotowany na bazie wołowiny lub drobiu. Możesz również podać zupę krem, przygotowaną na bazie różnych warzyw z dodatkiem uprażonych pestek, grzanek lub bekonu. Na danie główne świetnie sprawdzi się mięso w sosie z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz z surówką z kapusty lub buraczków. Jako mięso w sosie możesz podać np polędwiczkę wieprzową w sosie kurkowym lub grzybowym, łososia w sosie koperkowym, schab w sosie węgierskim lub polędwiczki zapiekane z suszonymi pomidorami.
Rosół to zupa, która najczęściej przygotowywana jest na imprezy rodzinne lub różne imprezy okolicznościowe. Stanowi również doskonały pomysł na dobre danie obiadowe dla całej rodziny. To niezagęszczona zupa, która stanowi wywar mięsno-warzywny. Najczęściej rosół sporządzany jest z mięsa drobiowego, jednak do jego wykonania można wykorzystać również mięso wołowe lub baranie. Rosół najczęściej podawany jest z dodatkiem ugotowanego makaronu typu nitki. Przygotowanie rosołu jest stosunkowo długie i polega na gotowaniu mięsa oraz jarzyn (marchewki, pietruszki oraz selera). Rosół najlepiej rozpocząć, gotować od zimnej wody, sprawi to, że zupa będzie bardziej esencjonalna. Takie przygotowywanie rosołu sprawi, że składniki odżywcze zawarte w mięsie oraz warzywach będą przychodziły do wywaru, który ostatecznie zamieni się w smaczną zupę. Gotowy rosół najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto podać go bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem klusek lanych lub ugotowanym makaronem typu nitki.
Podsumowując: wiesz już co przyrządzić na elegancki obiad. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na smaczne i piękne dania, które bez obawy możesz przygotować ja uroczysty obiad. Obecnie chętnie przygotowywane są pyszne zupy krem z różnych warzyw z dodatkiem prażonych nasion - jednak bez obawy na uroczysty obiad możesz podać również tradycyjny rosół z makaronem. Na danie główne warto rozważyć podanie sztuki mięsa w sosie, ponieważ w większości przypadków mięso będzie kruche, a sos dodatkowo wzbogaci walory smakowe dania. Podczas uroczystego obiadu warto również podać kilka surówek, aby goście mogli wybrać, która bardziej będzie im odpowiadać.