Żurek z ziemniakami
- Zakwas na żurek (500 g)
- Kości wołowe - wędzone (150 g)
- Kiełbasa podwawelska (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Cebula (100 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na żurek z ziemniakami krok po kroku
Nalej 3 l wody do garnka, wrzuć kość oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotuj na małym ogniu.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wywaru.
Kiełbasę, boczek i cebulkę pokrój drobno i podsmaż na łyżce oliwy.
Dodaj również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Gdy całość się zarumieni, wrzuć je do garnka.
Po zagotowaniu wywaru dodaj zakwas.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotuj na małej mocy przez 10 minut.
Więcej informacji na temat żurku z ziemniakami
Żurek z ziemniakami to pyszna zupa, która na pewno sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny, bardzo aromatyczny i niezwykle sycący.
Przepis na żurek z ziemniakami to świetny pomysł na pyszny obiad. Ta zupa nie potrzebuje wielu dodatków, jednak możesz podawać ją z jajkiem. Z przepisu dowiesz się jak ugotować jedną z najbardziej znanych polskich zup. Najlepiej ugotować tę zupę na zakwasie. To zupa aromatyczna, która wspaniale sprawdzi się na święta dla całej rodziny. Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie. Jednak nie musi tak być. Możesz wykorzystać żurek również na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek z ziemniakami, by był smaczny, domowy i dobry nawet dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Zupę można też podawać z jajkiem, należy ugotować je na twardo w osobnym garnku, można też, choć jest to sposób raczej mniej popularny usmażyć jajko sadzone, które również wspaniale komponuje się z zupą. Należy zacząć tradycyjnie od mięsnego wywaru, w tym wypadku gotowanego z dodatkiem przypraw, dla większej wartości smakowej, ale również zdrowotnej tej zupy. Ten sprawdzony przepis jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne smaki. Należy zaopatrzyć się jedynie w dobry żytni zakwas, by powstała ta wspaniała i prosta zupa.
Alergeny w żurku z ziemniakami
Lista alergenów dla żurku z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
Wartości odżywcze żurku z ziemniakami
To opcja, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.