Żurek z białą kiełbasą

Opublikowano: 28.11.2021 r., 19:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań kuchni polskiej. Zupa jest niezwykle sycąca, aromatyczna i po prostu fantastyczna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
472 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
  • Biała kiełbasa - 4 szt (400 g)
  • Zakwas na żurek (500 g)
  • Chrzan - 1 łyżeczka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żurek z białą kiełbasą krok po kroku

Do dużego garnka włóż obrane warzywa, a także kiełbasę.

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj sól, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Dodaj zakwas i gotuj kolejne 15 minut.

Z zupy wyłów warzywa.

Dodaj chrzan i majeranek.

Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.

Jak oceniasz przepis na żurek z białą kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat żurku z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą będzie wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo aromatyczna. Ta wersja jest jedną z tradycyjnych, z dodatkiem białej, wyrazistej kiełbasy oraz sporej ilości majeranku. Jej zapach unosi się w powietrzu podczas przygotowania i zostaje naprawdę na długo.

Przepis na żurek z białą kiełbasą to najprostszy sposób na klasyczną zupę, która od dawna gości na polskich stołach. Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to biała kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie. Biała kiełbasa nadaje jej specyficznego, bardzo mięsnego smaku, dzięki czemu całość jest bardziej smakowita. Zupę można też podawać z jajkiem, należy ugotować je na twardo w osobnym garnku, można też, choć jest to sposób raczej mniej popularny usmażyć jajko sadzone, które również wspaniale komponuje się z zupą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek z białą kiełbasą na Wielkanoc, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość ma niezwykle głęboki aromat, a jej stworzenie jest bardzo proste. Należy zacząć tradycyjnie od mięsnego wywaru, w tym wypadku gotowanego z dodatkiem warzyw, dla większej wartości smakowej, ale również zdrowotnej tej zupy. Ten sprawdzony przepis jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne smaki. Należy zaopatrzyć się jedynie w dobry żytni zakwas, by powstała ta wspaniała i prosta zupa. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żurek z białą kiełbasą, który będzie pełen smaku i aromatu, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę.

Alergeny w żurku z białą kiełbasą

Lista alergenów dla żurku z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

Wartości odżywcze żurku z białą kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa ze względu na duży udział przetworzonego czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
118.02
472.06
Białko (g)
5.26
21.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.42
25.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.78
31.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
13.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
17.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
190.93
763.73
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku z białą kiełbasą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku z białą kiełbasą

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Biała kiełbasa
400 g
4 szt
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Chrzan
15 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 15 g
Koszt składników
41.50