Żur z białą kiełbasą

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to gęsta i sycąca zupa idealna na jesienne chłodne wieczory. Żur idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
365 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Biała kiełbasa (500 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Zakwas na żurek (600 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na żur z białą kiełbasą krok po kroku

Do garnka wlej 4 litry wody, dodaj do niej białą kiełbasę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25 minut na wolnym ogniu.

Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Pokrój cebulę , boczek i czosnek w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy.

Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze części. Dodaj do zupy jajka i kiełbasę.

Śmietanę i zakwas wymieszaj razem, dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj. Dodaj natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na żur z białą kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat żuru z białą kiełbasą

Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Jak ugotować żur z białą kiełbasą ? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur z białą kiełbasą jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z białą kiełbasą będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: biała kiełbasa, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, cebula, czosnek, jajka, śmietana, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.

Jak zrobić żur z białą kiełbasą? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę, gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę wyjmij z zupy pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do zupy. Wymieszaj śmietanę z zakwasem i dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Kiełbasa wieprzowa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Warzywa korzeniowe takie jak marchew są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A.

Podsumowując pyszny żur z białą kiełbasą jest najlepszy na chłodne dni. Żur wielkanocny idealnie nadaje się na święta oraz na co dzień. Zupę możesz zawekować i przechowywać przez około miesiąc.

Alergeny w żurze z białą kiełbasą

Lista alergenów dla żuru z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze żuru z białą kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Żur z białą kiełbasą to syta zupa z dużą zawartością błonnika. Żur z kiełbasą zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce. Żur jest zupą kaloryczną zawiera sporą ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
146.35
365.89
Białko (g)
7.27
18.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.86
17.14
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
10.67
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.88
24.70
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
11.72
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
12.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.85
9.62
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
3.22
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.28
168.21
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
98.81
247.04
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.93
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.27
13.18
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.26
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.25
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.95
92.37
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
5.29
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.49
38.73
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
619.58
1548.95
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
246.62
616.56
Potas (mg)
222.08
555.19
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.56
73.89
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
106.21
265.53
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.48
36.19
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
1.82
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
2.37
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru z białą kiełbasą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru z białą kiełbasą

Koszt składników
65.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
65.40