Żur z białą kiełbasą
- Biała kiełbasa (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
- Zakwas na żurek (600 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Natka pietruszki (20 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
Przepis na żur z białą kiełbasą krok po kroku
Do garnka wlej 4 litry wody, dodaj do niej białą kiełbasę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25 minut na wolnym ogniu.
Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Pokrój cebulę , boczek i czosnek w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze części. Dodaj do zupy jajka i kiełbasę.
Śmietanę i zakwas wymieszaj razem, dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj. Dodaj natkę pietruszki.
Więcej informacji na temat żuru z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Jak ugotować żur z białą kiełbasą ? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur z białą kiełbasą jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z białą kiełbasą będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: biała kiełbasa, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, cebula, czosnek, jajka, śmietana, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.
Jak zrobić żur z białą kiełbasą? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę, gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę wyjmij z zupy pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do zupy. Wymieszaj śmietanę z zakwasem i dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Kiełbasa wieprzowa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Warzywa korzeniowe takie jak marchew są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A.
Podsumowując pyszny żur z białą kiełbasą jest najlepszy na chłodne dni. Żur wielkanocny idealnie nadaje się na święta oraz na co dzień. Zupę możesz zawekować i przechowywać przez około miesiąc.
Alergeny w żurze z białą kiełbasą
Lista alergenów dla żuru z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze żuru z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to syta zupa z dużą zawartością błonnika. Żur z kiełbasą zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce. Żur jest zupą kaloryczną zawiera sporą ilość tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
marchewka,
pietruszka,
żurek,
seler,
boczek,
śmietana,
jajka,
pietruszka,
ziemniak,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.