Żur wielkanocny

Opublikowano: 10.09.2021 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny polski żur wiosenny
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to tradycyjna potrawa kuchni polskiej najczęściej podawana na święta Wielkanocne. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
334 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Biała kiełbasa (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Zakwas na żurek (300 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żur wielkanocny krok po kroku

Na dno garnka wlej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w słupki. Podsmaż na patelni cebulę wraz z boczkiem. Zalej 3 litrami wody.

Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj 25 minut.

Białą kiełbasę włóż do zupy i gotuj 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki. Dodaj razem z kiełbasą do zupy.

Wlej zakwas na żurek i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na żur wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat żuru wielkanocnego

Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować dobry żur wielkanocny ? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur wielkanocny jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, biała kiełbasa, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.

Jak ugotować dobry żurek na Wielkanoc? Na początek pokrój w kostkę cebulę i boczek. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę z boczkiem. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj. W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Kiełbasę białą umieść w zupie i gotuj 15 minut. Wyjmij ją i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż z powrotem do zupy razem z jajkami. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując żur na Wielkanoc to doskonała zupa nie tylko podczas świąt. Sprawdzony przepis pozwoli Ci ugotować pyszną zupę kiedy tylko zapragniesz. Zupa jest pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Alergeny w żurze wielkanocnym

Lista alergenów dla żuru wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze żuru wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Żur wielkanocny to pożywna zupa na zakwasie. Żur zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jeśli chcesz aby zupa miała mniej kalorii pomiń dodatek boczku i dodaj kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
167.21
334.42
Białko (g)
9.03
18.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.15
12.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
8.38
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.66
23.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.37
10.74
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
12.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.65
9.30
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
3.21
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.45
176.91
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
85.96
171.92
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.93
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.22
8.44
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
1.28
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.07
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.53
89.06
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.51
5.02
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.37
30.75
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
410.74
821.48
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
303.97
607.94
Potas (mg)
233.20
466.39
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.47
58.95
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
125.88
251.76
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.23
30.45
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.61
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.13
2.25
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru wielkanocnego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru wielkanocnego

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Biała kiełbasa
400 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Zakwas na żurek
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Ziemniaki późne
250 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
56.20