Żur wielkanocny
- Jajko (6 szt.)
- Biała kiełbasa (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Zakwas na żurek (300 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na żur wielkanocny krok po kroku
Na dno garnka wlej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w słupki. Podsmaż na patelni cebulę wraz z boczkiem. Zalej 3 litrami wody.
Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zagotuj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj 25 minut.
Białą kiełbasę włóż do zupy i gotuj 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki. Dodaj razem z kiełbasą do zupy.
Wlej zakwas na żurek i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Więcej informacji na temat żuru wielkanocnego
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować dobry żur wielkanocny ? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur wielkanocny jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, biała kiełbasa, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.
Jak ugotować dobry żurek na Wielkanoc? Na początek pokrój w kostkę cebulę i boczek. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę z boczkiem. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj. W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Kiełbasę białą umieść w zupie i gotuj 15 minut. Wyjmij ją i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż z powrotem do zupy razem z jajkami. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując żur na Wielkanoc to doskonała zupa nie tylko podczas świąt. Sprawdzony przepis pozwoli Ci ugotować pyszną zupę kiedy tylko zapragniesz. Zupa jest pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin.
Alergeny w żurze wielkanocnym
Lista alergenów dla żuru wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze żuru wielkanocnego
Żur wielkanocny to pożywna zupa na zakwasie. Żur zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jeśli chcesz aby zupa miała mniej kalorii pomiń dodatek boczku i dodaj kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.