Żur śląski

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żur śląski w chlebie
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną i pożywną zupę na obiad dla całej rodziny. Żur jest niezwykle sycącą zupą idealną na chłodne dni. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
294 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Zakwas na żurek (600 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
  • Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek - 5 większych ząbków (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na żur śląski krok po kroku

Do garnka wlej 4 litry wody. Umieść w wodzie żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

Obierz marchew i seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę warzywa i dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz boczek. Dodaj do zupy. Dodaj zakwas na żurek i śmietanę.

Żurek podawaj z jajkami gotowanymi na twardo.

Jak oceniasz przepis na żur śląski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat żuru śląskiego

Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować żur śląski? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur śląski jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, żeberka wieprzowe, ziemniaki, cebula, marchew, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.

Jak ugotować żur śląski? Do garnka wlej 4 litry wody umieść w wodzie żeberka wieprzowe, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj, gotuj 30 minut na średnim gazie. W między czasie obierz marchew, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i boczek. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek z boczkiem, dodaj do zupy. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. .

Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszny domowy żurek po śląsku jest dobrą propozycją na pożywny obiad. Żurek z jajkiem i z kiełbasą to tradycyjna potrawa na Wielkanoc. Najlepszy żurek na święta możesz zawekować i przechowywać z słoiku przez miesiąc.

Alergeny w żurze śląskim

Lista alergenów dla żuru śląskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze żuru śląskiego

na 100g gotowej potrawy

Żur to sycąca zupa zawierająca wiele składników mineralnych. Zupa jest źródłem sporej ilości białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw. Zakwas na żur pomaga zachować równowagę kwasowo zasadową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
122.53
294.08
Białko (g)
7.28
17.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
7.89
18.93
Węglowodany przyswajalne (g)
5.02
12.05
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
6.79
16.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.75
9.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
7.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.19
5.25
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.89
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.04
62.50
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
82.89
198.94
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.58
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.67
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.07
12.16
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.57
27.78
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
4.14
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.40
15.37
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
707.55
1698.13
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
185.81
445.94
Potas (mg)
235.21
564.51
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.09
65.00
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
98.11
235.46
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.11
33.86
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.14
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
2.13
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru śląskiego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żuru śląskiego

Koszt składników
63.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
5 większych ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
63.70