Żur śląski
- Zakwas na żurek (600 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Ziemniaki średnie - 3 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek - 5 większych ząbków (50 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na żur śląski krok po kroku
Do garnka wlej 4 litry wody. Umieść w wodzie żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Obierz marchew i seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę warzywa i dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz boczek. Dodaj do zupy. Dodaj zakwas na żurek i śmietanę.
Żurek podawaj z jajkami gotowanymi na twardo.
Więcej informacji na temat żuru śląskiego
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować żur śląski? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur śląski jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, żeberka wieprzowe, ziemniaki, cebula, marchew, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.
Jak ugotować żur śląski? Do garnka wlej 4 litry wody umieść w wodzie żeberka wieprzowe, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj, gotuj 30 minut na średnim gazie. W między czasie obierz marchew, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i boczek. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek z boczkiem, dodaj do zupy. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. .
Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pyszny domowy żurek po śląsku jest dobrą propozycją na pożywny obiad. Żurek z jajkiem i z kiełbasą to tradycyjna potrawa na Wielkanoc. Najlepszy żurek na święta możesz zawekować i przechowywać z słoiku przez miesiąc.
Alergeny w żurze śląskim
Lista alergenów dla żuru śląskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze żuru śląskiego
Żur to sycąca zupa zawierająca wiele składników mineralnych. Zupa jest źródłem sporej ilości białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw. Zakwas na żur pomaga zachować równowagę kwasowo zasadową.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.