Zapiekanka wegańska
- Makaron z zielonego groszku (200 g)
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
- Pieczarki - 5 szt (100 g)
- Papryka zielona - pół szt (115 g)
- Szpinak mrożony (100 g)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (85 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Ser wegański parmezan Violife (100 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na zapiekankę wegańską krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, jednak nie do pełnej miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szpinak do zwiędnięcia.
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron.
Dodaj do niego pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki, a także tofu.
Posyp kukurydzą.
Na wierzch wyłóż szpinak.
Mleczko kokosowe wymieszaj z tartym wege serem i przyprawami.
Całość wylej na zapiekankę.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki wegańskiej
Zapiekanka wegańska jest świetna opcją na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Choć nie zawiera ani grama mięsa jest niezwykle sycąca, a przy tym również bardzo kolorowa i smaczna. Będzie idealnym wyborem nie tylko dla wegan, ale również dla miłośników mięs, którzy chcą spróbować czegoś lżejszego.
Przepis na wegańską zapiekankę jest niezwykle prosty, ale to nie jedyny jego plus. Pozwala na stworzenie posiłku smacznego i równie zdrowego. To dlatego, że jego bazą są warzywa, których w naszej diecie wciąż zbyt mało. Dlatego warto użyć wszelkich możliwych sposób, by było ich coraz więcej. ta zapiekanka pozwala to zrobić w naprawdę łatwy sposób, gdyż jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Jej bazę stanowi makaron. Można oczywiście użyć zwykłego pszennego, lepiej jednak pokusić się o strączkowy, który doda całości nie tylko błonika, ale również więcej białka, co w wege potrawie jest kluczowe. Makaron świetnie komponuje się z warzywami i sosem, w dodatku nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Makaron został połączony ze szpinakiem, który jest warzywem niezbyt lubianym, choć w połączeniu z pysznym sosem i makaronem smakuje wybornie, jest też wspaniałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W zapiekance jest też miejsce dla papryki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C, chroniącej komórki przed szkodliwym działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych, a także beta karotenu, mającego ogromny potencjał antyoksydacyjny. Do zapiekanki dodaje się również kukurydzy, która nie tylko jest świetnym źródłem błonnika, ale również tryptofanu, który pozwala na zrelaksowanie układu nerwowego. Całość robi się bez mięsa, ale również bez jajek, za to ze wspaniałym serem wegańskim, dzięki któremu zapiekanka zachęca wspaniałym aromatem i cudowną skorupką, która tworzy się na wierzchu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańską zapiekankę w piekarniku, by była naprawdę dobra, to ten sprawdzony przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego potrawa łatwa, ale również pyszna.
Alergeny w zapiekance wegańskiej
Lista alergenów dla zapiekanki wegańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze zapiekanki wegańskiej
To zdrowa opcja dla wszystkich, pełna warzyw i błonnika.
Energia i białka
(274g)
Węglowodany
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy
(274g)
Składniki mineralne
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.