Zapiekanka wegańska

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Vegan casserole in baking dish
Zapiekanka wegańska
Zapiekanka wegańska to świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają ciekawej inspiracji na pyszne bezmięsne danie, które pięknie wygląda i syci na długo.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
396 kcal
Kcal w porcji
274 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron z zielonego groszku (200 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (180 g)
  • Pieczarki - 5 szt (100 g)
  • Papryka zielona - pół szt (115 g)
  • Szpinak mrożony (100 g)
  • Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (85 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Ser wegański parmezan Violife (100 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę wegańską krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku, jednak nie do pełnej miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szpinak do zwiędnięcia.

Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron.

Dodaj do niego pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki, a także tofu.

Posyp kukurydzą.

Na wierzch wyłóż szpinak.

Mleczko kokosowe wymieszaj z tartym wege serem i przyprawami.

Całość wylej na zapiekankę.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę wegańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zapiekanki wegańskiej

Zapiekanka wegańska jest świetna opcją na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Choć nie zawiera ani grama mięsa jest niezwykle sycąca, a przy tym również bardzo kolorowa i smaczna. Będzie idealnym wyborem nie tylko dla wegan, ale również dla miłośników mięs, którzy chcą spróbować czegoś lżejszego.

Przepis na wegańską zapiekankę jest niezwykle prosty, ale to nie jedyny jego plus. Pozwala na stworzenie posiłku smacznego i równie zdrowego. To dlatego, że jego bazą są warzywa, których w naszej diecie wciąż zbyt mało. Dlatego warto użyć wszelkich możliwych sposób, by było ich coraz więcej. ta zapiekanka pozwala to zrobić w naprawdę łatwy sposób, gdyż jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Jej bazę stanowi makaron. Można oczywiście użyć zwykłego pszennego, lepiej jednak pokusić się o strączkowy, który doda całości nie tylko błonika, ale również więcej białka, co w wege potrawie jest kluczowe. Makaron świetnie komponuje się z warzywami i sosem, w dodatku nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Makaron został połączony ze szpinakiem, który jest warzywem niezbyt lubianym, choć w połączeniu z pysznym sosem i makaronem smakuje wybornie, jest też wspaniałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W zapiekance jest też miejsce dla papryki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C, chroniącej komórki przed szkodliwym działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych, a także beta karotenu, mającego ogromny potencjał antyoksydacyjny. Do zapiekanki dodaje się również kukurydzy, która nie tylko jest świetnym źródłem błonnika, ale również tryptofanu, który pozwala na zrelaksowanie układu nerwowego. Całość robi się bez mięsa, ale również bez jajek, za to ze wspaniałym serem wegańskim, dzięki któremu zapiekanka zachęca wspaniałym aromatem i cudowną skorupką, która tworzy się na wierzchu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańską zapiekankę w piekarniku, by była naprawdę dobra, to ten sprawdzony przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego potrawa łatwa, ale również pyszna.

Alergeny w zapiekance wegańskiej

Lista alergenów dla zapiekanki wegańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze zapiekanki wegańskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla wszystkich, pełna warzyw i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kcal)
144.68
396.44
Białko (g)
6.99
19.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany (g)
17.82
48.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.32
22.81
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.56
9.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz (g)
4.92
13.49
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
7.02
Tłuszcze nienasycone (g)
2.36
6.48
Brak danych dla: ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
3.73
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.85
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.01
5.51
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.79
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.53
26.10
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.50
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.53
61.74
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód (mg)
201.11
551.05
Potas (mg)
131.72
360.92
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Wapń (mg)
89.14
244.23
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
70.01
191.83
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.37
47.61
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
3.27
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.95
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: makaron z zielonego groszku, ser wegański parmezan violife.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki wegańskiej 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki wegańskiej

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z zielonego groszku
200 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 200 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Pieczarki
100 g
5 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka zielona
115 g
pół szt
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Szpinak mrożony
100 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Ser wegański parmezan Violife
100 g
18.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
75.50