Wegańskie lody
- Mleczko kokosowe (500 ml)
- Banan (220 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Cukier (40 g)
Przepis na wegańskie lody krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem. Doprowadź do wrzenia i ostudź.
Wrzuć do mleka wiórki oraz pokrojone w plasterki banany i zblenduj całość na gładką masę.
Masę przełóż do pojemnika, następnie włóż całość do zamrażalnika na 3 godziny.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańska szarlotka
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskich lodów
Wegańskie lody to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają kremowe lody, jednak ze względu na swoje zdrowie lub upodobanie nie używają mleka.
Przepis na wegańskie lody to pomysł na smaczny lodowy deser bez mleka. Wychodzą z niego lody tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do zrobienia tych lodów potrzeba tylko kilku składników. Głównym produktem jest mleczko kokosowe, które jest niezwykle łatwo dostępne. Najlepiej wybierać takie, które zawiera jak najwięcej kokosa. Dobrze by jego zawartość oscylowała w okolicach 75 - 80%. Idealnie wybierać również takie, które nie mają dodatków emulgatorów. Do lodów dodaje się również wiórków kokosowych, które wzbogacają produkt o wspaniały smak. Jeśli nie przepada się za zbyt kokosowymi słodyczami, można pominąć ich dodatek, a zwiększyć ilość ekstraktu waniliowego. Można również dodać soku owocowego, by stworzyć lody o dowolnym ulubionym smaku. Dzięki temu powstaną wspaniałe, domowe lody, bez glutenu, ale również wegańskie. Te lody mogą też być wspaniałą bazą do stworzenia innych smaków, wersja podana w przepisie jest najbardziej klasyczna. Będzie idealnym dopełnieniem domowych deserów, zwłaszcza tych letnich, gdyż wspaniale orzeźwiają.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie lody, by były smaczne i domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Lody, które powstają z tego przepisu, są tak pyszne, że po ich przygotowaniu już nigdy nie zamienisz ich na te sklepowe. Te kokosowe proste lody są po prostu najlepsze. Te lody można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Do ich zrobienia wcale nie potrzeba żadnych skomplikowanych i specjalnych urządzeń. Wystarczy tylko blender, a także zamrażarka. Dzięki temu łatwo można je zrobić w domu. Można je zamrozić w specjalnie stworzonych do tego celu pojemniczkach, które można z łatwością kupić w sklepie, albo wykorzystać jeden duży plastikowy pojemnik, który nadaje się do mrożenia. Przepis stworzony jest specjalnie tak, by lody były wegańskie, ale również bez glutenu i bez laktozy. Wszystkie składniki można kupić w większym sklepie. Choć proste, są niezwykle pyszne. Będą również dobre dla dzieci.
Alergeny w wegańskich lodach
Lista alergenów dla wegańskich lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie lody
Wartości odżywcze wegańskich lodów
To zdrowa opcja, która może gościć w codziennym menu.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.