Wegańskie ciasto z rabarbarem fit

Opublikowano: 07.02.2022 r., 15:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe ciasto wegańskie z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser dla osób, które są na diecie eliminacyjnej.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
192 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka orkiszowa - pełnoziarnista (210 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (200 ml)
  • Erytrytol (210 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Rabarbar (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, skórka pomarańczy, soda oczyszczona, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, młynek, tortownica 22 cm

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem fit krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski dodaj mąkę, 75 g erytrytolu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz tyle samo sody.

W drugiej misce napój roślinny wymieszaj z łyżką soku z pomarańczy. Dodaj też olej i startą skórkę z pomarańczy.

Do miski z mąką wlej produkty mokre i wszystko zmiksuj.

Umyty rabarbar pokrój w kostkę. Zasyp 75 g erytrytolu i wymieszaj.

Ciasto wlej do blaszki. Na wierzch wsyp rabarbar.

Piecz ciasto pół godziny do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto ostudź. Posyp pudrem z erytrytolu (60 g).

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z rabarbarem fit

Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser dla osób, które są na diecie eliminacyjnej. Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem jest świetną propozycją na coś pysznego, nie tylko dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą jajek, cukru lub nabiału. Jest to zdrowy deser, który w dodatku jest pyszny. Wilgotny, słodki, przełamany kwaskowatym smakiem rabarbaru i dodatkowo o pomarańczowym aromacie. Zobacz, jak zrobić wegańskie ciasto z rabarbarem.

Wegańskie ciasto z rabarbarem jest to zdrowy placek bez cukru, bez jajka i bez mleka. Jest słodki, ale jednocześnie kwaśny przez rabarbar. Ciasto z rabarbarem zawiera skórkę z pomarańczy i lekko pomarańczowy smak. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem zapewnia wilgotny i jednocześnie puszysty placek. Jest to bardzo zdrowa receptura.

Zrobienie ciasta na mące orkiszowej pełnoziarnistej wzbogaca deser o sporą ilość błonnika, a także składników mineralnych i witamin. Jak zrobisz wegańskie ciasto z rabarbarem, poczujesz się, jakbyś jadł „normalnego” placka. To dobry pomysł na to, by zaproponować rodzinie coś odżywczego. Ten prosty przepis wcale nie odbiega smakiem czy teksturą od „tradycyjnych” słodkości, które zawierają nabiał, jajka czy cukier. Jednocześnie masz wpływ na zapewnienie czegoś, co zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Nawet osoby, które stosują dietę wegańską, mogą uraczyć się czymś prostym i smacznym. To zbawienie dla wszystkich, którzy pewnych grup produktów jeść nie mogą.

Gdy potrzebujesz prostego przepisu na placka bez jajek, bez cukru i bez mleka, wegańskie ciasto z rabarbarem spełni Twoje oczekiwania. Jest bardzo łatwym pomysłem na szybki, pyszny, a także smaczny wypiek. Jak zrobić wegańskie ciasto z rabarbarem? Tradycyjnie, zacznij od nagrzania piekarnika i przygotowania blaszki – tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wlej napój migdałowy, sok z pomarańczy, olej i startą skórkę z pomarańczy. Do składników suchych wlej produkty mokre, całość zmiksuj na gładką masę. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z erytrytolem. Przelej masę do tortownicy i wyłóż na wierzchu rabarbar. Ciasto powinno się piec około pół godziny. Po ostudzeniu posyp ciasto zmielonym erytrytolem.

*W przepisie na wegańskie ciasto z rabarbarem, zamiast napoju roślinnego migdałowego, możesz użyć każdego innego napoju roślinnego (na przykład owsianego, z nerkowców, kokosowego…).

Alergeny w wegańskim cieście z rabarbarem fit

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z rabarbarem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

W przepisie na wegańskie ciasto z rabarbarem fit nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy, soda oczyszczona, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z rabarbarem fit

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo błonnika. Dobry przepis wegański. Nie zawiera cukru, nabiału ani jajek. Rabarbar jest bardzo wartościowy, jednak powinni go unikać ci, którzy chorują na dnę moczanową lub na kamicę nerkową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
137.47
192.46
Białko (g)
3.50
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
33.95
47.53
Węglowodany przyswajalne (g)
30.76
43.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.20
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
6.70
9.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
1.10
Tłuszcze nienasycone (g)
5.91
8.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
5.84
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
2.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.25
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
14.21
19.89
Wapń (mg)
72.31
101.23
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.05
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta z rabarbarem fit 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta z rabarbarem fit

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
210 g
pełnoziarnista
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 210 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
200 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 ml
Erytrytol
210 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.56
Za 210 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Rabarbar
450 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Koszt składników
52.00