Udziec z indyka duszony z warzywami
- Udziec z indyka (500 g)
- Marchewka - 2 marchewki (100 g)
- Por (100 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Masło (50 g)
Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami krok po kroku
Mięso z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli jest potrzeba, to zdejmujemy z niego skórę, a następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie kroimy warzywa, marchewkę i por w talarki, a cebulę w piórka.
Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Opcjonalnie możemy je doprawić.
Do warzyw dokładamy mięso. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat udźca z indyka duszonego z warzywami
Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z indyka zamarynowane w przyprawach, a następnie obsmażone i duszone z warzywami pod przykryciem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić udziec z indyka duszony z warzywami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mięso z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli jest potrzeba, to zdejmujemy z niego skórę, a następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie kroimy warzywa, marchewkę i por w talarki, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Opcjonalnie możemy je doprawić. Do warzyw dokładamy mięso. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Sprawdzony przepis na udziec z indyka duszony z warzywami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Noga z indyka z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w udźcu z indyka duszonym z warzywami
Lista alergenów dla udźca z indyka duszonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze udźca z indyka duszonego z warzywami
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.