Tarta wegańska

Opublikowano: 29.03.2023 r., 12:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malinowa tarta wegańska na stole
Tarta wegańska
Zastanawiasz się jak przygotować smaczną tartę wegańską, która będzie również lekka i delikatna? Koniecznie sięgnij do tego przepisu, by poznać najlepszy przepis na nią.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
475 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (300 g)
  • Olej kokosowy (150 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Syrop z agawy (25 g)
  • Maliny (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, forma do tarty 24 cm, wałek stalowy

Przepis na tartę wegańską krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą.

Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.

Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.

Mleczko ubij mikserem na sztywną masę. Dolej do niego syrop i miksuj wszystko jeszcze przez chwilę.

Całość połącz z wiórkami kokosowymi.

Ciasto wyjmij z lodówki.

Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem. Udekoruj umytymi owocami.

Ciasto schłodź przez godzinę w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tartę wegańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat tarty wegańskiej

Tarta wegańska to świetna opcja na naprawdę ciekawe ciasto, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, lekka i niezwykle smaczna. To dobra opcja dla wszystkich miłośników ciast, którzy jednak ze względu na dietę bez produktów roślinnych szukają ciekawych alternatyw.

Przepis na tartę wegańską to pomysł na smaczny i prosty deser, który sprawdzi się doskonale zwłaszcza latem. To wegańskie ciasto na tartę w tym przepisie łączy się z malinami, jednak doskonale sprawdzą się również inne owoce. Możesz sięgnąć po truskawki, czy brzoskwinie. Poza sezonem sprawdzą się banany, ale również figi. Jest to więc ciasto niezwykle uniwersalne, a przy tym naprawdę smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę wegańską, by była pyszna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza opcja, gdy chcesz ograniczyć produkty odzwierzęce w swoim menu. Co najlepsze, nie trzeba go chłodzić, co znacząco skraca czas przygotowania. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów.

W tym cieście zamiast kremu na bazie serka znajdziesz taki w 100% wegański. Choć pozbawiony nabiału jest niezwykle puszysty i gęsty. Głównym składnikiem tego kremu jest kokos. Zarówno w formie mleczka, jak i wiórek. Mleczko kokosowe, którego używa się do tego przepisu, powinno mieć jak największą zawartość kokosa, co najmniej 75%. Warto też wybierać takie, które nie mają dodatku konserwantów. W tym wypadku jednak lepiej nie wybierać takiego o obniżonej zawartości tłuszczu, gdyż jego ubicie może być znacznie cięższe. W przypadku tradycyjnego mleczka konieczne jest również bardzo dobre schłodzenie go, tak by całkowicie oddzieliła się część stała płynna. Część płynna nie jest potrzebna do przepisu, można ją wykorzystać zupełnie inaczej. Gęsta część mleczka ubija się łatwiej niż śmietanka tradycyjna. Ten krem jest świetną bazą dla różnych kremów, nie tylko kokosowego. Można pominąć wiórki kokosowe i dodać do niego mus owocowy, czy kakao, by stworzyć zupełnie nowy smak. To idealny pomysł na najłatwiejszy wege krem, który jest nie tylko dobry, ale również szybki i nieskomplikowany.

Alergeny w tarcie wegańskiej

Lista alergenów dla tarty wegańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze tarty wegańskiej

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, choć wegańskie, nie powinno pojawiać się w menu zbyt często ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
271.46
475.05
Białko (g)
3.67
6.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
39.73
69.54
Węglowodany przyswajalne (g)
37.35
65.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
4.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
11.70
20.48
Tłuszcze nasycone (g)
10.51
18.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
2.09
Cholesterol (mg)
2.52
4.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
6.19
10.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.88
13.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.27
9.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.32
Ryboflawina (mg)
0.13
0.22
Niacyna (mg)
1.35
2.35
Foliany (µg (mcg))
33.85
59.23
Beta karoten (µg (mcg))
8.22
14.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
59.51
104.15
Potas (mg)
226.39
396.18
Wapń (mg)
84.02
147.04
Fosfor (mg)
160.12
280.21
Magnez (mg)
18.61
32.57
Żelazo (mg)
1.39
2.43
Cynk (mg)
0.45
0.78
Miedź (mg)
0.09
0.16
Mangan (mg)
0.41
0.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty wegańskiej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty wegańskiej

Koszt składników
66.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej kokosowy
150 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Syrop z agawy
25 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
66.60