Tanie ciasto z mlekiem w proszku
- Mleko 3,2% - 1 niepełna szklanka (200 ml)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Mleko w proszku (500 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Rodzynki (100 g)
- Migdały (100 g)
- Herbatniki (200 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku krok po kroku
W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści.
Wystudź masę.
Posiekaj drobniej migdały.
Pokrusz herbatniki.
Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku.
Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki.
Schłodź blok w lodówce.
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Chatka puchatka (ciasto)
-
Tort bez pieczenia
-
Rafaello na krakersach
-
Ciasto balowe
-
Ciasto snickers bez pieczenia
-
Sernik bez pieczenia
-
Babka z mikrofali
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Góra lodowa bez pieczenia
-
Tort lodowy
-
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
-
Pączki hiszpańskie
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Szybkie ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat taniego ciasta z mlekiem w proszku
Tanie ciasto z mlekiem w proszku to świetny pomysł na pyszne i znane ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Ciasto przygotowane na bazie mleka w proszku i masła z dodatkiem ulubionych bakalii. Ciasto tanie i znane już w czasach PRL-u. Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mleko w proszku, masło, kakao, cukier, mleko 3,2%, herbatniki, rodzynki, migdały.
Jak zrobić tanie ciasto z mlekiem w proszku? W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Wystudź masę. Posiekaj drobniej migdały. Pokrusz herbatniki. Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku. Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki. Schłodź blok w lodówce.
Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Witamina C jest naturalnym substratem do produkcji kolagenu w naszej skórze. Zwiększa naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest używane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując blok to tanie ciasto, które przygotujesz bez żadnego doświadczenia kulinarnego. Blok czekoladowy możesz wzbogacić o ulubione bakalie. Blok jest tani i nie ma osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest słodkie i klejące, najlepiej podać je schłodzone. Blok jest dobry do spożycia dopiero po kilku godzinach od przygotowania. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Szybkie i łatwe ciasto można przygotować także w wersji białej bez dodatku kakao. Biały blok można wzbogacić naturalnym aromatem waniliowym lub kokosowym.
Alergeny w tanim cieście z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla taniego ciasta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Mleko w proszku
- Herbatniki
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze taniego ciasta z mlekiem w proszku
Tanie ciasto z mlekiem w proszku to wysokokaloryczny deser. Ciasta nie powinny spożywać osoby z problemami metabolicznymi oraz walczące z nadmierną masą ciała. Ciasto przygotowane w domu nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.