-
Pieczarki duszone na maśle
Pieczarki duszone na maśle to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzają się również do jedzenia tak po prostu. …
15 + 15 min łatwy 4 88 kcal -
Schab duszony z warzywami
Schab duszony z warzywami to pyszna i lekkostrawna potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ma niezwykle …
20 + 30 min łatwy 5 -
Udziec z indyka duszony
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw …
20 + 60 min łatwy 6 212 kcal
Pozostałe przepisy na duszone potrawy
-
Cielęcina duszona na maśle
Cielęcina duszona na maśle jest najprostszym sposobem na przyrządzenie tego delikatnego mięsa. Duszenie jest obróbką bardzo łatwą, dlatego sprawdzi się …
10 + 35 min łatwy 4 432 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Schab duszony
Schab duszony świetnie sprawdzi się na obiad, nie tylko niedzielny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną …
20 + 60 min łatwy 5 277 kcal -
Żeberka duszone
Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom …
25 + 60 min łatwy 4 674 kcal -
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie …
15 + 60 min łatwy 4 219 kcal -
Marchewka duszona
Duszona marchewkach podawana na ciepło do obiadu to standardowa domowa potrawa w większości polskich rodzin. Uwielbiają ją także dzieci, nawet …
30 min łatwy 4 141 kcal
-
Polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, …
20 + 40 min łatwy 2 263 kcal -
Królik duszony
Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych …
40 + 80 min łatwy 5 422 kcal -
Grzyby duszone
Grzyby duszone są bardzo aromatyczną propozycją na wykorzystanie tych aromatycznych produktów w łatwy sposób. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do …
10 + 20 min łatwy 3 188 kcal -
Karczek duszony
Karczek duszony to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jest bardzo aromatyczne i …
20 + 60 min łatwy 4 -
Schab duszony z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami to świetna opcja na naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny. Jest łatwy i szybki. Idealnie komponuje …
10 + 30 min łatwy 2 1222 kcal
-
Kapusta czerwona duszona
Kapusta czerwona duszona to idealny dodatek do wielu dań, szczególnie teraz w chłodne dni świetnie będzie komponować się z daniami …
15 + 30 min łatwy 4 122 kcal -
Roladki schabowe duszone
Dziś prezentujemy przepis na roladki schabowe duszone. Roladki lub inaczej zrazy to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, …
15 + 50 min łatwy 8 321 kcal -
Schab duszony z cebulą
Schab duszony z cebulą to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie. Warto pamiętać o tym przepisie …
20 + 40 min łatwy 4 140 kcal -
Karkówka duszona z cebulą
Karkówka duszona z cebulą to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka duszona w sosie własnym …
20 + 90 min łatwy 6 331 kcal -
Sznycle z indyka duszone
Sznycle z indyka duszone to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso z indyka w maślanym sosie jest bardzo delikatne …
15 + 20 min łatwy 5 766 kcal -
Wątróbka drobiowa duszona
Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 6 580 kcal
-
Karkówka duszona z warzywami
Pyszna karkówka duszona z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 10 237 kcal -
Duszone udka z kurczaka
Pyszne duszone udka z kurczaka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 40 min łatwy 4 242 kcal -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Duszona wołowina
Duszona wołowina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna wołowina z warzywami sprawdzi się podana z …
10 + 150 min łatwy 5 473 kcal -
Udziec z indyka duszony z warzywami
Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
20 + 60 min łatwy 6 193 kcal
-
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami to coś, co pokocha każdy miłośnik podrobów. Sos jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Doskonale …
30 + 45 min średni 4 336 kcal -
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kurczak w sosie …
20 + 25 min łatwy 3 391 kcal -
Karkówka duszona w sosie
Karkówka duszona w sosie to danie, które ma wielu miłośników. Nic dziwnego - miękkie i soczyste mięso, otulone smacznym i …
20 + 30 min średni 6 287 kcal -
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Risotto z krewetkami i cukinią
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonały pomysł na obiad. Pyszne, domowe risotto z krewetkami możesz podać również jako romantyczną …
20 + 20 min łatwy 2 -
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania możesz wykorzystać świeże liście szpinaku lub szpinak …
45 min łatwy 4
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak w sosie cytrynowym to niezwykle smaczny pomysł na ciekawy obiad. Nie wiesz jak go przygotować samodzielnie? Sięgnij po ten …
20 + 30 min łatwy 4 534 kcal -
Kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie …
25 min łatwy 4 396 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Coq au vin
Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w …
60 + 60 min średni 6 601 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal -
Tex mex
Tex mex jest daniem kuchni meksykańskiej. A w zasadzie jest to kulinarne skrzyżowanie Meksyku z Teksasem. Kuchnia meksykańska uważana jest …
20 + 60 min łatwy 4 462 kcal -
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane …
30 + 90 min średni 4 250 kcal -
Gulaszowe z indyka z warzywami
Gulaszowe z indyka z warzywami to idealny pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Możemy kombinować z rodzajem warzyw do woli, …
30 + 60 min łatwy 4 91 kcal -
Zrazy z jelenia
Zrazy z jelenia w ciemnym sosie to dobre danie, które świetnie się sprawdzi na wykwintny rodzinny obiad. Przepis na zrazy …
30 + 90 min średni 6 245 kcal -
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3 323 kcal -
Potrawka chińska z kurczakiem
Szybka potrawka chińska z kurczakiem to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać najmłodszym członkom rodziny, ponieważ nie obciąży …
20 + 15 min łatwy 4 288 kcal -
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną …
20 + 60 min łatwy 5 346 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w …
10 + 25 min łatwy 4 315 kcal -
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Bigos myśliwski
Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko …
20 + 120 min łatwy 5 720 kcal -
Schab po chińsku
Schab po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
30 + 30 min łatwy 6 327 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad. Warto pamiętać o tym przepisie …
20 + 60 min łatwy 4 80 kcal -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal
Duszenie - sposoby, potrawy, przepisy, ciekawostki
Gotowanie, pieczenie czy duszenie to różne formy przyrządzania potraw. Duszone warzywa czy mięso charakteryzują się niezwykłym smakiem i aromatem. Czym różni się duszenie od tradycyjnego gotowania? Jak skutecznie przyspieszyć duszenie mięsa? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Duszenie – przygotowywanie potraw w garnku i na patelni
Duszenie, a gotowanie – różnice
Co to znaczy przykładowo „dusić mięso”? Otóż duszenie można opisać na dwa sposoby. Jednym z nich jest szybkie i intensywne podsmażenie składników na patelniach czy w garnkach, a następnie gotowanie ich przez dłuższy czas. Można także dusić bez smażenia jako etapu wstępnego. Zarówno jedna, jak i druga wersja duszenia jest akceptowalna, a na wybór właściwej wpływa kilka czynników.
Duszona wołowina czy mieszanka warzyw bez smażenia nie uwolni wystarczające ilości smaku i aromatu. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nie dojdzie do tzw. reakcji Maillarda. Dzięki intensywnemu i szybkiemu podsmażeniu dochodzi do zarumienienia wierzchniej warstwy przykładowo mięsa, co powoduje także zmniejszenie utraty wody z potrawy. W efekcie duszony posiłek jest intensywny w smaku, ale nie wysuszony, co może się stać podczas tradycyjnego gotowania czy pieczenia.
Duszenie potraw jest niezwykle proste. Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby podsmażyć potrawę, a następnie ona sama będzie się dusić pod przykryciem w garnku czy na patelni. Duszenie to powolny proces, nie da się go przyspieszyć. Wiadomo oczywiście, że duszenie bez smażenia i bez tłuszczu będzie krótsze niż to z wstępnym obsmażeniem. W wielu kuchniach świata występują duszone potrawy, w tym w kuchni węgierskiej czy w kuchni japońskiej.
Jak prawidłowo dusić mięso czy warzywa?
Aby jednak duszenie z czy bez smażenia wstępnego było skutecznie, warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach. Podstawą jest odpowiedni garnek czy patelnia. Nie chodzi tutaj o pojemność czy średnicę. Ważniejsze będzie właściwe dopasowanie naczynia do pokrywki. Tylko szczelne przykrycie potrawy zapewnia odpowiednie warunki do duszenia. Odpowiednia pokrywka to także idealny sposób, aby przyspieszyć przygotowanie potrawy, ponieważ minimalizuje się utratę pary wodnej.
Obsmażanie potrawy musi odbywać się na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wszelkie sposoby smażenia bez tłuszczu mogą nie dać oczekiwanych efektów. To tak jak pieczenie zbyt krótkie czy zbyt długie. Zarumieniona skórka nadaje też ciemnego koloru dla wywaru czy sosu. W przypadku duszenia opartego jedynie na gotowaniu potrawa będzie lżejsza i bardziej lekkostrawna. Takie rozwiązanie może sprawdzić się u osób na dietach zdrowotnych.
Do duszenia potraw można wykorzystać różne płynne bazy. Najpopularniejszą jest woda, głównie z uwagi na dostępność i prostotę. Wystarczy podlać potrawę niewielką ilością wody, która jedynie przykryje ją. Oprócz wody dobrym rozwiązaniem będzie także bulion, który również doda swojego aromatu do potrawy. W daniach bardzie wytrawnych można skorzystać z białego lub czerwonego wina. Natomiast w przypadku dań na słodko bazą do duszenia może być syrop cukrowy.
Przepisy na duszone potrawy
Duszenie mięsa w garnku lub na patelni
Wiele rodzajów mięs można przygotowywać na kilka sposobów. Schab wieprzowy można poddać pieczeniu bez tłuszczu, ale można go także udusić w sosie własnym. Kuchnia japońska, kuchnia gruzińska czy kuchnia polska pełne są przykładów dań duszonych w różnych sosach. Zapewne każdy nie raz próbował lub sam przygotowywał duszoną wołowinę czy kurczaka.
Jednym z najpopularniejszych przykładów może być gulasz. Danie, które króluje zarówno w wielu krajach europejskich, jak i na całym świecie. Spotkać można różne odmiany gulaszu, ale przygotowanie potrawy opiera się głównie na etapie duszenia. To podczas niego wydobywane są z mięsa i dodatkowych warzyw niezwykłe smaki i aromaty.
Duszenie mięsa można wykonać w garnku czy na patelni. Jednak w tym drugim wariancie naczynie musi być stosunkowo wysokie, aby sos nie wylewał się za brzegi. W zależności od rodzaju mięsa czas trwania duszenia będzie różny. Im mięso delikatniejsze, tym przygotowanie potrawy będzie krótsze. Przykładowo duszenia fileta z kurczaka można zrobić w krótszym czasie niż wołowinę po burgundzku.
Duszenie warzyw i innych dodatków
Duszenie to nie tylko sposób na przygotowanie mięs. Wegetarianie znajdą dla siebie również wiele ciekawych przepisów, ponieważ smakowicie wyglądają także duszone warzywa czy owoce. Aby dusić warzywa, nie potrzeba specjalnych zdolności. Po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy je zarumienić na tłuszczu i następnie zalać wybranym sosem czy bulionem.
Duszone warzywa mogą być idealną przystawką czy dodatkiem do dania głównego. To alternatywa dla surówek przyrządzanych na surowo czy ziemniaków z wody. Warto spróbować takiego sposobu na przyrządzanie warzyw, ponieważ smak ich będzie niepowtarzalny. Można również poszukać różnych przepisów na duszone dodatki w kuchniach świata takich jak przykładowo kuchnia japońska czy kuchnia śródziemnomorska.
Oprócz warzyw dusić można także owoce. Wystarczy pokroić je na kawałeczki i zalać syropem cukrowym. Tak przygotowane owoce będą idealną bazą dla musu do ciasta czy naleśników. Duszone owoce można także przełożyć do słoików, zabezpieczyć i schować na zimę w spiżarni.