Sernik

Opublikowano: 23.09.2021 r., 13:49 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z borówkami na talerzu
Sernik
Poznaj przepis na tradycyjny sernik o kultowym smaku, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Sprawdzi się na imprezę, przyjęcie czy rodzinny obiad.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
313 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżki (16 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Twaróg półtłusty (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na sernik krok po kroku

Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i cukrem.

Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.

Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat sernika

Kultowego już ciasta sernik, znanego również pod nazwą „serowiec”, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Przepis na sernik może się znacznie różnić w zależności od regionu w jakim jest przygotowywany ale także tradycji rodzinnych. Nasz pomysł na sernik jest prosty, szybki, a przede wszystkim smaczny.

Z tego przepisu przygotujesz naprawdę dobry, tradycyjny sernik. Jeżeli masz ochotę na sernik z dodatkami lub jakąś bardziej oryginalną jego wersję to pomysły na nie z pewnością znajdziesz w naszym serwisie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę „sernik” i wybrać jeden z nich. Zastanów się też w jaki sposób chcesz go przygotować, ponieważ możesz się zdecydować zarówno na sernik pieczony, jak i tak zwany sernik na zimno.

Tutaj zostańmy jednak przy najprostszym rozwiązaniu i tradycyjnym smaku sernika. Proponujemy aby do jego przygotowania wykorzystać ser z wiaderka, często nazywany „sernikowym”. Ciasto z takiego twarogu będzie miało idealną konsystencję, więc warto zwrócić uwagę by kupić właśnie taki twaróg. Oprócz sera potrzebne będzie również masło – zwróć uwagę aby koniecznie było ono miękkie. W tym celu wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Poza tym przydadzą się także jajka (a dokładniej same żółtka, więc z białek możesz przygotować coś innego by ich nie zmarnować np. omlet na słodko), cukier, dodatek cukru wanilinowego, mąka ziemniaczana i śmietanka o zawartości tłuszczu 30%.

Tradycyjny sernik będzie dobrym pomysłem na imprezę, rodzinny obiad czy nawet wielopokoleniowe przyjęcie. Uwielbiają go i duzi i mali. Nic dziwnego – jego wilgotna konsystencja i słodki smak razem dają niezapomniany efekt. Ze względów estetycznych podawaj go gościom w otoczeniu świeżych, sezonowych owoców oraz na przykład listów mięty.

Jeśli nie masz tortownicy, niech to Cię nie zniechęca przed przygotowaniem tego pysznego ciasta jakim jest sernik. Możesz go śmiało upiec również w prostokątnej blaszce. Zmieni się tylko jego kształt, a smak pozostanie niezmiennie przepyszny.

Alergeny w serniku

Lista alergenów dla sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Twaróg półtłusty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika

na 100g gotowej potrawy

Po przygotowaniu ciasta zostanie 6 białek. Możesz je ubić i usmażyć, przygotowując omlet na słodko. Dodaj sezonowe owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
369.25
313.86
Białko (g)
5.29
4.50
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
29.43
25.02
Węglowodany przyswajalne (g)
28.89
24.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
26.36
22.40
Tłuszcze nasycone (g)
18.36
15.61
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
6.79
Cholesterol (mg)
172.15
146.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
215.21
182.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.35
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
0.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
211.11
179.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.97
17.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.48
40.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
83.99
71.39
Potas (mg)
138.79
117.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.50
43.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
98.62
83.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.07
7.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukier wanilinowy
16 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Twaróg półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
30.60