Sernik z rosą
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 1 kostka (100 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Skórka z cytryny (10 g)
- Maliny - 1 szklanka (250 g)
Przepis na sernik z rosą krok po kroku
Rozkrusz herbatniki za pomocą wałka do ciasta.
Rozpuść masło w garnku, a następnie połącz z rozkruszonymi herbatnikami.
Włóż masę na spód tortownicy, a całość przełóż do lodówki.
Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
Wlej masę serową na spód z herbatników.
Upiecz sernik w piekarniku na 160 st. C przez około 50-60 minut.
Na wystudzony sernik dodaj owoce i warstwę dżemu.
Wystudź sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.
-
Charlotte
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat sernika z rosą
Sernik z rosą to efektowne i smaczne ciasto, które przygotujesz samodzielnie w domu w godzinę. Jest to niezwykle pyszny, puszysty i mokry sernik, nieco zmodyfikowany przepis naszego tradycyjnego sernika.
Ten sernik jest często przygotowywany ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, borówki lub inne ulubione owoce sezonowe. Śmiało możesz postawić na wariację i przygotować sernik ze złotą rosą.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z rosą.
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:
Ser twarogowy, cukier, skórka z cytryny, jajka, herbatniki, masło, maliny i dżem.
Rozkrusz herbatniki za pomocą wałka do ciasta. Rozpuść masło w garnku, a następnie połącz z rozkruszonymi herbatnikami. Włóż masę na spód tortownicy, a całość przełóż do lodówki. Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wlej masę serową na spód z herbatników.
Zatem, w jakiej temperaturze piec sernik z rosą?
Upiecz sernik w piekarniku na 160°C przez około 50-60 minut. Na wystudzony sernik dodaj owoce i warstwę dżemu. Wystudź sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.
Nasz sernik już jest dobry do spożycia. Pamiętaj jednak, że herbatniki zazwyczaj mają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Skoro już wiesz, jak zrobić rosę koniecznie wypróbuj go przygotować w domu.
Sernik z rosą jest nie tylko smaczny, ale także efektowny wizualnie i idealny na specjalne okazje czy spotkania rodzinne.
Przygotuj ten dobry przepis i zaskocz całą rodzinę efektownym ciastem.
Alergeny w serniku z rosą
Lista alergenów dla sernika z rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z rosą
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej sprawdzą się tutaj owoce jagodowe.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.