Sernik z kajmakiem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sernik z kajmakiem krok po kroku
Do miski wsyp szklankę mąki, 1/2 kostki masła, żółtka jaj, proszek do pieczenia i cukier puder.
Zagnieć ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na 40 minut.
Ciasto rozwałkuj i przełóż na blachę, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.
Twaróg przełóż do miski, dodaj masło, cukier puder, wbij jajka i dwa białka.
Miksuj masę twarogową, na końcu dodaj budyń.
Masę sernikową wyłóż na kruchy spód i upiecz sernik w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Po ostygnięciu ciasta posmaruj je masą kajmakową.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z kajmakiem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.
Sernik kajmakowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z masą krówkową będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój przepis na sernik z kajmakiem.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, masa kajmakowa i budyń.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik z masą kajmakową na wierzchu opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.
To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser.
Alergeny w serniku z kajmakiem
Lista alergenów dla sernika z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- kajmak
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z kajmakiem
Do sernika możesz użyć gotowej masy sernikowej bądź twarogu, który będzie wymagał zmielenia.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.