Sernik pomarańczowy
- Herbatniki kakaowe - lub zwykłe (200 g)
- Masło (50 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (270 g)
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
- Budyń (proszek) - bez cukru, waniliowy (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Sok pomarańczowy - z 1 pomarańczy (100 ml)
- Migdały - płatki (30 g)
- Pomarańcza - 2 sztuki (400 g)
Przepis na sernik pomarańczowy krok po kroku
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej oprócz śmietanki - ta ma być dobrze schłodzona.
Nagrzej piekarnik na 170 st C (góra-dół), do blaszki włóż papier do pieczenia.
Herbatniki zblenduj na piasek.
Wymieszaj herbatniki z roztopionym, lekko ostudzonym masłem - wyłóż ciasteczkowy spód na dno blaszki i lekko przyklep.
Śmietankę ubij na sztywno.
Ser z cukrem oraz cukrem waniliowym zmiksuj do połączenia składników.
Do sera dodaj przesiany budyń ze skrobią. Krótki miksuj.
Dodaj sok z 1 pomarańczy, a następnie jajka (po jednym). Miksuj do połączenia składników.
Dodaj ubitą śmietankę (podziel na 3 porcje). Miksuj delikatnie tylko do połączenia składników.
Masę przelej na spód ciasteczkowy.
Piecz ciasto przez 70-75 minut. Jakby sernik się zbyt przyrumienił, zmień grzanie piekarnika tylko na dół.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, po godzinie otwórz całkowicie i po 30 minutach wyjmij sernik z piekarnika do ostudzenia.
Obierz pomarańcze ze skórki, usuń z nich białe błonki i pozostaw tylko miąższ (bez soku).
Do garnka wsyp 70 g cukru. Podgrzewaj do rozpuszczenia (nie przypal).
Dodaj pomarańcze.
Gotuj, aż pomarańcze się rozpadną. Nadmiar płynu także powinien odparować. Mieszaj co jakiś czas.
Zblenduj mus mikserem, by był gładki.
Sernik polej lekko przestudzonym musem i posyp migdałami.
Smacznego!
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika pomarańczowego
Ten sernik pomarańczowy to sprawdzony przepis na wilgotny, intensywnie pomarańczowy placek. Lubisz pomarańcze? Zobacz, jak zrobić sernik pomarańczowy. To ciasto ma pyszny, ciasteczkowy spód, wilgotną i aksamitną masę serową z sokiem pomarańczowym oraz mus pomarańczowy z migdałami na wierzchu. Przepis na sernik pomarańczowy jest najlepszy dla tych, którzy kochają słodkie desery. Do kawy lub herbaty ten sprawdzony przepis pasuje super. Jest dobry na każdą okazję, a najlepszy jest w zimową porę, gdy pomarańcze są najbardziej soczyste.
Sernik pomarańczowy z sokiem pomarańczowym jest pysznym ciastem, które ma świetną, kremową konsystencję. Przepis na sernik pomarańczowy to spód z herbatników i masła, masa serowa z sokiem z pomarańczy oraz mus pomarańczowy i płatki migdałów. Wszystko daje niezwykle smaczne połączenie – idealne dla tych, którzy kochają serniki oraz pomarańcze.
Sernik pomarańczowy pyszny jest na każdą okazję. W tym sprawdzonym przepisie super jest to, że deser pasuje na zwykły dzień tak samo, jak na imprezy czy święta. Placek należy zrobić dzień przed planowanym podaniem.
Jak zrobić sernik pomarańczowy: wszystkie produkty (z wyjątkiem śmietanki) muszą mieć temperaturę pokojową. Na początku przygotuj blaszkę i piekarnik. Zrób spód z ciasteczek – zblenduj herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż na spód blaszki. Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę, a następnie zmiksuj ser z cukrami. Dodaj budyń i mąkę, chwilę miksuj, a następnie wlej sok z pomarańczy i dodawaj po jednym jajku – miksuj do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodaj w 3 częściach śmietankę i chwilę miksuj. Masę serową przełóż na spód z herbatników i piecz ciasto.
Jak zrobisz sernik pomarańczowy, polej jego wierzch domowym musem pomarańczowym. Należy obrać pomarańcze i zostawić sam miąższ. Wszystkie białe błonki należy usunąć. Najpierw w garnku umieść cukier i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj pomarańcze i gotuj do rozpadnięcia owoców. Zblenduj i lekko ostudź. Mus pomarańczowy powinien być gładki i bez grudek. Mus jest dobry, gdy odparuje z niego sok i będzie trochę gęsty – taki, by dał się polać po wierzchu ciasta. Na końcu obsyp placka płatkami migdałów. Sernik będzie smaczny, gdy ostygnie – najlepiej podawać go na dzień następny. Wtedy dobrze się będzie go kroiło. Nie krój go na ciepło. Może się rozpadać.
*Do przepisu na sernik pomarańczowy możesz użyć herbatników zwykłych zamiast kakaowych – będzie równie smaczny.
*Cukier waniliowy można zamienić na aromat waniliowy.
Alergeny w serniku pomarańczowym
Lista alergenów dla sernika pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze sernika pomarańczowego
Przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Znajdzie się w nim białko, ale też sporo cukru. Z tego powodu lepiej go unikać, jeśli ma się cukrzycę albo insulinooporność.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.