Sernik malinowa chmurka
- Jajko - temperatura pokojowa (4 szt.)
- Cukier (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
- Migdały - płatki (25 g)
- Twaróg sernikowy - temperatura pokojowa (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Budyń (proszek) (60 g)
- Masło - miękkie (130 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Maliny mrożone (350 g)
- Galaretka - 1,5 opakowania, malinowa (116 g)
- Białko jajka (3 szt.)
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie (16 g)
Przepis na sernik malinową chmurkę krok po kroku
250 g mascarpone, wszystkie jajka, ser oraz masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Sernik: oddziel białka od żółtek (4 jajka).
Miękkie masło utrzyj wraz ze 140 g cukru, aż masa stanie się jaśniejsza.
Dodawaj stopniowo, cały czas miksując, żółtka, następnie budyń, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, skórkę startą z jednej cytryny oraz proszek do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
Na końcu dodaj stopniowo (również cały czas miksując) twaróg sernikowy oraz mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników.
4 białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Białka delikatnie dodaj do masy serowej i wymieszaj.
Masę serową wlej do blaszki i piecz przez godzinę.
Upieczony sernik ostudź całkowicie (warunek konieczny).
W tym czasie, gdy sernik się studzi, zrób bezę: pozostałe 3 sztuki białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy białka będą sztywne, dodawaj po łyżce cukru (w sumie 110 g). Po każdej łyżce miksuj, aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i miksuj chwilę do połączenia składników.
Na płaskiej blaszce do pieczenia rozprowadź bezę, by miała kształt i rozmiar blaszki do pieczenia, w której zrobiłaś/eś sernik.
Bezę posyp płatkami migdałów i piecz w piekarniku nagrzanym do 140 st C, z termoobiegiem.
Po upieczeniu bezy wyjmij ją na kratkę i ostudź.
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, przygotuj galaretkę.
W 425 ml gorącej wody dokładnie rozpuść galaretkę i następnie ostudź ją.
Do ostudzonej galaretki dodaj maliny mrożone i wymieszaj. UWAGA: galaretka zetnie się w ciągu kilku chwil. Gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na zimny sernik i rozprowadź.
Czas na krem: czekoladę połam i dodaj do garnka, a następnie zalej śmietanką.
Całość podgrzewaj, tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Mieszanka nie powinna się zagotować.
Czekoladę ze śmietanką ostudź całkowicie.
Do zimnej czekolady i śmietanki dodaj mascarpone i zacznij ubijać. Nie ubijaj za długo, ponieważ masa się stężeje w lodówce.
Krem wyłóż na galaretkę malinową i wyrównaj.
Upieczoną bezę wyłóż jako ostatnią warstwę na wierzch. Dociśnij z góry.
Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika malinowej chmurki
Genialny przepis na kremowy, idealny sernik malinowa chmurka. Tego jeszcze nie jadłeś – gwarantuję Ci. Idealnie słodkie ciasto – może być nawet podane jako tort. Sernik ten jest inspirowany ciastem „malinowa chmurka”. Przepis ten powstał dzięki połączeniu kilku przepisów w jedną całość. Ten sernik wygląda naprawdę wspaniale. Ciasto kroi się idealnie. Konsystencja ciasta jest niesamowita. Ciasto powinno odstać w lodówce minimum całą noc. Dzięki temu ciasto łączy się w całość. Zarówno konsystencja jak i smak – lepszego ciasta nie jadłeś.
Ten sernik nie ma spodu. Wykonanie tego przepisu wymaga co prawda czasu. Jednakże po spróbowaniu – gwarantuję – będziesz zachwycony. Sernik jest idealnie słodki. Słodki krem z białej czekolady, słodka masa serowa i beza są przełamane kwaśnym smakiem malin w galaretce. Galaretka powinna być o smaku malinowym. Wtedy smak jest idealny i pasuje w stu procentach do całej kompozycji.
Ciasto ma 4 warstwy. Pierwsza warstwa to niezwykle kremowy i wilgotny sernik. Na serniku jest galaretka z malinami. Jako trzecia warstwa idzie wspaniały krem z białej czekolady. Na samej górze jest beza z płatkami migdałowymi. Ciasto należy do pracochłonnych. Należy upiec bezę oraz sernik. Do nakładania warstw wszystko musi być zimne. Krem z białej czekolady jest przepyszny. Ważne jest, by przy ubijaniu kremu nie przebić masy. Sernik musi być koniecznie wystudzony, zanim dodasz na niego maliny z galaretką. Gdy sernik jest ciepły wtedy galaretka zamiast zastygnąć – ociepli się i spłynie na spód.
By sernik był pięknie wyrośnięty trzeba go studzić w piekarniku. Gwałtowne ochłodzenie sprawi, że sernik opadnie. By przyspieszyć studzenie galaretki warto jest dodać zamrożone maliny do galaretki, która jest lekko przestudzona. Miskę z galaretką umieść na przykład w zlewie. Wlej lodowatą wodę tak, by ilość wody była na poziomie galaretki w misce. Galaretka się bardzo szybko ostudzi. Gdy będzie chłodna, ale jeszcze ciekła można dodać maliny wprost z zamrażarki. Galaretka zacznie migiem tężeć. Warto to zrobić dopiero gdy sernik będzie ostudzony. Ciasto stygnie długo.
Przepis na ten sernik nie zawiera glutenu. Jeżeli chcesz możesz zamiast cukru dodać erytrytol lub ksylitol. W wersji dietetycznej warto dodać czekoladę białą bez dodatku cukru. Ta samo galaretka – najlepiej gdyby była bez dodatku cukru.
Alergeny w serniku malinowej chmurce
Lista alergenów dla sernika malinowej chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Masło
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika malinowej chmurki
Ciasto nie zawiera glutenu. Mąka ziemniaczana jest dozwolona na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.