Sernik królewski
- Masło (450 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżki (16 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
Przepis na sernik królewski krok po kroku
Połącz w jednej misce: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, 100 g cukru, kakao oraz pokrojone drobno zimne masło (200 g). Zmiksuj.
Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.
Otrzymane ciasto podziel na pół. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W czystym naczyniu zmiksuj miękkie masło z żółtkami i cukrem.
Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.
Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.
Masę przełóż na wyłożony wcześniej w blaszce spód.
Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce i posyp masę serową.
Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 50 minut.
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika królewskiego
Sernik królewski to modyfikacja tradycyjnego sernika. Możesz pamiętać go ze swojego domu rodzinnego. Inaczej nazywany jest też biało-czarnym sernikiem ze względu na swój warstwowy wygląd, a dokładniej kolory użytego ciasta.
Jeśli interesuje Cię prosty przepis na sernik królewski lub zastanawiasz się jak zrobić naprawdę dobry sernik na kruchym cieście to świetnie trafiłaś/trafiłeś. Prezentowany przepis jest bardzo łatwy, a co więcej zawsze ciasto wychodzi pyszne.
Sernik po królewsku przygotowuje się z 3 warstw. Warstwa na spodzie i wierzchnia jest przyrządzana z tego samego ciasta w kolorze czarnym. Wewnątrz znajduje się biała masa serowa, dzięki czemu sernik jest naprawdę puszysty. Wewnętrzna i zewnętrza warstwa to kruche, kakaowe ciasto, którego część została starta na tarce. Nadaje to też jemu charakterystycznego, atrakcyjnego wyglądu. Warstwa wewnętrzna powstaje z przepisu na tradycyjny sernik przygotowany z twarogu sernikowego z tak zwanego wiaderka. Ich połączenie gwarantuje ciekawy smak i konsystencję całego ciasta, które odróżniają sernik królewski od jego tradycyjnego odpowiednika. Dzięki temu ciasto to zdobyło tak dużo fanów. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś/próbowałeś to czas koniecznie nadrobić te zaległości i wypróbować ten przepis. Zresztą chyba nie trzeba długo namawiać? Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
Samo przygotowanie nie jest czasochłonne – zajmie Ci maksymalnie 25 minut. Natomiast często pojawiają się wątpliwości jak długo piec to ciasto? Otóż zakładamy na to około 50 minut. W tym czasie masz czas dla siebie oraz na posprzątanie kuchni po przygotowywaniu ciasta. Pamiętaj jednak by pod koniec pieczenia zaglądać do piekarnika kontrolnie i sprawdzać w jakim stanie jest ciasto, co uniknie ewentualnego przypalenia. Na ostateczny czas pieczenia w dużym stopniu będzie wpływała praca i od Twojego piekarnia.
Gotowe ciasto możesz przyozdobić świeżymi owocami, które przełamią słodki smak i będą się idealnie komponowały z sernikiem. Dobrym pomysłem na dekoracje będą też listki mięty.
Alergeny w serniku królewskim
Lista alergenów dla sernika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- twaróg sernikowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika królewskiego
Sernik królewski jest ciastem o wysokiej wartości kalorycznej, dlatego najlepiej ogranicz się do maksymalnie 1-2 kawałków w ciągu dnia.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
-
masło,
jajka,
cukier,
cukier,
śmietana,
mąka ziemniaczana,
mąka pszenna,
kakao,
jajka,
twaróg,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.