Sernik gotowany
- Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier puder (120 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mleko 3,2% - 10 łyżek (100 ml)
- Herbatniki (50 g)
- Budyń (proszek) - 2 budynie (80 g)
- Czekolada deserowa - 2 czekolady (200 g)
Przepis na sernik gotowany krok po kroku
Dno blaszki do pieczenia wykładamy częścią herbatników. Gotową odstawiamy na bok.
Do garnka wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu i jajek. Ważne, aby ser wcześniej został zmielony. Wszystkie składniki mieszamy rózgą do połączenia się. Także nie doprowadzamy do zagotowania się twarogu.
Do osobnego naczynia przekładamy proszek budyniowy. Dodajemy mleko i mieszamy składniki. Przelewamy go do masy serowej, po czym całość energicznie mieszamy.
Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotujemy ją około 4 minut.
Gorącą masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Górę ciasta także zdobimy ciastkami.
Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Smarujemy nimi górę ciasta. Gotowy deser pozostawiamy do wystygnięcia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika gotowanego
Pyszny sernik gotowany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Sernik parzony bez pieczenia z herbatnikami i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sernik gotowany? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku dno blaszki do pieczenia wykładamy częścią herbatników. Gotową odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Całość mieszamy do połączenia się składników. Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu i jajek. Ważne, aby ser wcześniej został zmielony. Wszystkie składniki mieszamy rózgą do połączenia się. Także nie doprowadzamy do zagotowania się twarogu. Do osobnego naczynia przekładamy proszek budyniowy. Dodajemy mleko i mieszamy składniki. Przelewamy go do masy serowej, po czym całość energicznie mieszamy. Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotujemy ją około 4 minut. Gorącą masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Górę ciasta także zdobimy ciastkami. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Smarujemy nimi górę ciasta. Gotowy deser pozostawiamy do wystygnięcia.
Sprawdzony przepis na sernik gotowany nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Smaczny sernik z gotowanego sera odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w serniku gotowanym
Lista alergenów dla sernika gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Mleko 3,2%
- Herbatniki
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika gotowanego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
twaróg,
masło,
cukier,
jajka,
mleko,
herbatniki,
budyń,
czekolada gorzka,
czekolada,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.