Seleryba
- Seler korzeniowy (500 g)
- Wodorosty suszone - 4-5 arkuszy (jak do sushi) (12 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Bułka tarta - do panierowania (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 ml)
Przepis na selerybę krok po kroku
Selera obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Włóż selera do garnka z bulionem, 2 liśćmi laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, łyżką sosu sojowego i 2 arkuszami wodorostów.
Gotuj selera przez około 20-30 minut.
Przestudź selera.
Pokrój resztę wodorostów na kawałki wielkości plastrów selera i zwilż je wodą.
Przyklej po kawałku wodorostów na każdym kawałku selera.
Obtocz selera z wodorostami w mące i smaż na oliwie, aż mąka się zarumieni.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat seleryby
Seler jest powszechnie używanym warzywem, szczególnie często dodajemy seler do zupy, i sałatek jarzynowych. Przepis, z którego wyjdzie Ci aromatyczna seleryba, jest znacznie ciekawszy. Gotowa ryba z selera przypomina tą zwykłą rybę swoim wyglądem. Warto przygotować to danie, ponieważ poza swoim charakterystycznym aromatem i smakiem seler jest on także zdrowym warzywem, oczywiście nie dla każdego, ale do tego przejdziemy później :)
Seler korzeniowy, bo to właśnie z korzenia będziemy robić naszą zupę to niskokaloryczne warzywo zawierające jedynie 42 kcal w 100 g. Dodatkowo zawiera między innymi witaminę C, K, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Jest także źródłem fitochemikaliów, które mimo groźnie brzmiącej nazwy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mogą one zapobiegać lub zmniejszać stan zapalny i uszkodzenia oksydacyjne. W rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego stres oksydacyjny i stany zapalne odgrywają istotną rolę, dlatego zwalczanie ich jest ważnym elementem dbania o swoje zdrowie. Korzeń selera ma także działanie moczopędne i znajduje zastosowanie w leczeniu kolki. Mam nadzieję, że to przekonało Cię, że seleryba jest warta wytestowania.
Niestety seler nie jest dobry dla każdego, ponieważ jest jednym z najczęściej uczulających warzyw. U osób z alergią na selera nawet po spożyciu przyprawy zawierającej to warzywo może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Zanim zaczniesz panikować i robić testy na nietolerancje lub eliminować seler, zwróć uwagę na to, że chodzi o osoby z alergią, jako jawną chorobą alergiczną, która występuje lub nasila się po kontakcie z alergenem, czyli w tym przypadku z selerem. Jeżeli teraz pobiegniesz sprawdzić, czy nie masz uczulenia na selera, jako genetycznej skazy, skłonności do alergii, czy pozytywnych wyników testów skórnych bądź sIgE, to może się okazać, że wynik będzie dodatni. W przypadku selera dane na temat częstości występowania pozytywnego wskaźnika uczulenia a alergią są bardzo rozbieżne. Badania pokazują, że uczulenie jest wykrywane nawet u 70% społeczeństwa, ale rzeczywista alergia pojawia się u jedynie 14%. Dlatego, jeżeli kiedykolwiek jadłaś selera lub chociaż trzymałaś go w dłoni i nie odnotowano u ciebie pokrzywki, napadu astmy, ani wstrząsu anafilaktycznego po kontakcie z nim, to nie masz czym się przejmować.
Jeśli już rozwiałam Twoje wątpliwości co do strachu przed selerem, to przejdźmy do wyjaśnienia jak zrobić rybę z selera. Jest to kotlet z gotowanego selera z wodorostami. Przepis na wegańską rybę z selera wymaga trochę pracy, ale poradzisz sobie z nim nawet bez profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Nasza wegańska ryba jest biała w środku, ma ciemną warstwę na wierzchu i jest opanierowana. Sprawdzi się nawet na święta jako wegańska ryba po grecku z selera, wystarczy podać ją z sosem warzywnym.
Alergeny w selerybie
Lista alergenów dla seleryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze seleryby
Seleryba jest ciekawym urozmaiceniem diety, lecz pod względem wartości odżywczych nie jest w stanie dorównać rybie, która jest głównie źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Seleryba jest natomiast głównie źródłem węglowodanów.
Energia i białka
(191g)
Węglowodany
(191g)
Tłuszcze
(191g)
Witaminy
(191g)
Składniki mineralne
(191g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.