Schabowe pod pierzynką
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Ser gouda (80 g)
- Pieczarki (300 g)
- Cebula (100 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (80 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na schabowe pod pierzynką krok po kroku
Schab podziel na plastry, rozbij i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i papryką.
Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
W tym samym czasie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż je na złocisty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Gdy cebula będzie rumiana, dodaj do niej posiekane pieczarki i lekko podsmaż. Wrzuć do nich posiekaną natkę oraz szczyptę soli.
Pozostałą oliwą skrop naczynie żaroodporne. Przełóż na nie kotlety.
Na mięso rozłóż farsz i przykryj plastrami sera.
Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabowych pod pierzynką
Schabowe pod pierzynką to pomysł na kotlety inne niż wszystkie. Są smaczne, ciekawe i proste w przygotowaniu. Gdy raz je zrobić, na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Przepis na schabowe pod pierzynką to ciekawy sposób na wykorzystanie schabu wieprzowego. Są naprawdę smaczne, a przy tym odżywcze. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych dań. W tej wersji schab staje się tak ciekawy, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Te kotlety schabowe doskonale sprawdzą się na obiad. By stworzyć z nich naprawdę wartościowy posiłek połącz je ze świeżymi warzywami, a także węglowodanowym dodatkiem na przykład kaszą, czy ziemniakami. Kotlety schabowe często goszczą na polskich stołach. To danie tradycyjne. Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez tej propozycji. Jednak, choć są one smaczne, ciągłe sięganie po nie może sprawić, że zupełnie się nam znudzą. Co w takiej sytuacji? Najlepiej sięgnąć po alternatywę, czyli takie schabowe pod pierzynką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schabowe pod pierzynką, by były pyszne, a przy tym, dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To receptura, która zapewne różni się w każdym domu. To dlatego, że do stworzenia smacznej pierzynki możemy użyć różnych składników. Po pierwsze - sprawdzi się tutaj naprawdę każdy rodzaj sera. Od delikatnej goudy po nieco ostrzejszy ser pleśniowy. Możesz również wykorzystać twarde sery długodojrzewające. Tutaj możesz postawić na własną kreatywność. Całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, więc sprawdzi się też w sytuacjach awaryjnych. W dodatku przepis gwarantuje, że mięso zrobione zgodnie z nim wychodzi bardzo soczyste i chrupiące, jednak nie rozpada się. Ten rodzaj kotleta możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Wersja pieczona jest oczywiście nieco bardziej zdrowa, dlatego jest oczywiście bardziej polecana. Jeśli kochasz proste dania na bazie mięsa, ten przepis może być dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Koniecznie sprawdź, czy tak przygotowany schab skradnie Twoje serce.
Alergeny w schabowych pod pierzynką
Lista alergenów dla schabowych pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze schabowych pod pierzynką
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.