Schab ze śliwkami w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab ze śliwkami, deska kuchenna.
Schab ze śliwkami w rękawie
Schab ze śliwkami w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na schab ze śliwkami suszonymi.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
130 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1300 g)
  • Śliwki suszone (300 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, drewniana łyżka, sznurek

Przepis na schab ze śliwkami w rękawie krok po kroku

Schab umyj i pozbaw błonek. Następnie natrzyj go z każdej strony solą oraz czosnkiem.

Mięso odstaw w misce na minimum 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso natnij przez środek (otwór powinien przebiegać równolegle do dłuższej części mięsa).

Następnie otwór wypełnij suszonymi śliwkami (śliwki możesz wepchnąć do środka przy pomocy drewnianej łyżki).

Mięso obwiąż sznurkiem.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiany kolor.

Schab przełóż do rękawa do pieczenia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Do rękawa wrzuć również kilka śliwek i zwiąż go z dwóch stron.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.

Po tym czasie mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w dowolnej formie.

Jak oceniasz przepis na schab ze śliwkami w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat schabu ze śliwkami w rękawie

Schab ze śliwkami w rękawie możesz podać na zimno lub na ciepło. Schab pieczony podany na ciepło stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Schab w kawałku na zimno możesz wykorzystać jako wędlinę do przygotowania pysznych kanapek na śniadanie lub kolację. Przepis na schab ze śliwkami w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, śliwki suszone, olej rzepakowy, sól oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić schab ze śliwkami w rękawie? Schab umyj i pozbaw błonek. Następnie natrzyj go z każdej strony solą oraz czosnkiem. Mięso odstaw w misce na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso natnij przez środek (otwór powinien przebiegać równolegle do dłuższej części mięsa). Następnie otwór wypełnij suszonymi śliwkami (śliwki możesz wepchnąć do środka przy pomocy drewnianej łyżki). Mięso obwiąż sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiany kolor. Schab przełóż do rękawa do pieczenia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Do rękawa wrzuć również kilka śliwek i zwiąż go z dwóch stron. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w dowolnej formie.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując: wiesz już jak upiec schab ze śliwkami. Stanowi od doskonałą propozycję na obiad lub dodatek do kanapek na śniadanie i kolację. Produkty niezbędne do wykonania schabu pieczonego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w schabie ze śliwkami w rękawie

Lista alergenów dla schabu ze śliwkami w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab ze śliwkami w rękawie

Wartości odżywcze schabu ze śliwkami w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Schab ze śliwkami w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab możesz podać również na zimno jako domową wędlinę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
163.01
130.40
Białko (g)
17.43
13.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
6.06
4.84
Węglowodany przyswajalne (g)
5.36
4.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.42
5.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
2.07
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
3.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.62
2.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
0.97
Cholesterol (mg)
53.44
42.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
38.65
30.92
Potas (mg)
354.91
283.93
Wapń (mg)
9.45
7.56
Żelazo (mg)
0.59
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu ze śliwkami w rękawie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu ze śliwkami w rękawie

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1300 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
32.50
Za 1300 g
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
54.00