Schab ze śliwkami w rękawie
- Schab wieprzowy bez kości (1300 g)
- Śliwki suszone (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na schab ze śliwkami w rękawie krok po kroku
Schab umyj i pozbaw błonek. Następnie natrzyj go z każdej strony solą oraz czosnkiem.
Mięso odstaw w misce na minimum 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso natnij przez środek (otwór powinien przebiegać równolegle do dłuższej części mięsa).
Następnie otwór wypełnij suszonymi śliwkami (śliwki możesz wepchnąć do środka przy pomocy drewnianej łyżki).
Mięso obwiąż sznurkiem.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiany kolor.
Schab przełóż do rękawa do pieczenia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Do rękawa wrzuć również kilka śliwek i zwiąż go z dwóch stron.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
Po tym czasie mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w dowolnej formie.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu ze śliwkami w rękawie
Schab ze śliwkami w rękawie możesz podać na zimno lub na ciepło. Schab pieczony podany na ciepło stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Schab w kawałku na zimno możesz wykorzystać jako wędlinę do przygotowania pysznych kanapek na śniadanie lub kolację. Przepis na schab ze śliwkami w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, śliwki suszone, olej rzepakowy, sól oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić schab ze śliwkami w rękawie? Schab umyj i pozbaw błonek. Następnie natrzyj go z każdej strony solą oraz czosnkiem. Mięso odstaw w misce na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso natnij przez środek (otwór powinien przebiegać równolegle do dłuższej części mięsa). Następnie otwór wypełnij suszonymi śliwkami (śliwki możesz wepchnąć do środka przy pomocy drewnianej łyżki). Mięso obwiąż sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiany kolor. Schab przełóż do rękawa do pieczenia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym. Do rękawa wrzuć również kilka śliwek i zwiąż go z dwóch stron. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnij z piekarnika i podawaj w dowolnej formie.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już jak upiec schab ze śliwkami. Stanowi od doskonałą propozycję na obiad lub dodatek do kanapek na śniadanie i kolację. Produkty niezbędne do wykonania schabu pieczonego dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w schabie ze śliwkami w rękawie
Lista alergenów dla schabu ze śliwkami w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab ze śliwkami w rękawie
Wartości odżywcze schabu ze śliwkami w rękawie
Schab ze śliwkami w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Schab możesz podać również na zimno jako domową wędlinę.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.