Schab w sosie pieczarkowym
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na schab w sosie pieczarkowym krok po kroku
Połowę masła rozgrzej na patelni.
Schab pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.
Wyłóż schab na patelnię, obsmaż po 3 minuty z każdej strony.
Schab zalej wodą (około 250 ml). Zacznij gotować pod przykryciem.
Pieczarki umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Na reszcie masła usmaż warzywa na złoty kolor.
Warzywa dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
Śmietankę wymieszaj dokładnie z mąką (ma nie być grudek). Dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie mieszaj. Zagotuj.
Zredukuj sos, dopraw do smaku.
Ozdób natką pietruszki.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań – najlepszy. Przepis na schab w sosie pieczarkowym ma znakomity smak. Dzięki podsmażeniu warzyw i mięsa na maśle staje się on bardzo pysznym i wyrazistym daniem. Mięso nie jest twarde. Na obiad, tak przygotowany miękki i dobry schab będzie idealny. Jak brakuje Ci pomysłów na obiad, spróbuj tej propozycji. Jeżeli nie wiesz jak zrobić schab w sosie pieczarkowym, zapoznaj się z przepisem.
Schab w sosie pieczarkowym jest to mięso obsmażone na tłuszczu, a następnie duszone w sosie. Pyszny sos jest kremowy dzięki śmietance. Ma także odpowiednią konsystencję dzięki temu, że dodaje się mąkę. Najczęściej schab podaje się pokrojony w plastry. Do przepisu na schab w sosie pieczarkowym, mięso można pokroić także w kostkę. Jak zrobisz schab w sosie pieczarkowym, najlepiej pasuje do niego dodatek ziemniaków. To prosty przepis na coś smacznego. Pyszny jest z kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze pasuje także kasza bądź ryż. Koniecznie dodatkowo podawaj ogórki kiszone, które najlepiej sprawdzają się z tego rodzaju potrawami. By ożywić kolorystycznie potrawę, dobry pomysł to dodanie świeżej natki pietruszki. Koperek także będzie odpowiedni.
Schab w sosie pieczarkowym daje miękkie mięso. Jest ono otoczone niezwykle kremowym sosem. To sprawdzony pomysł na smaczny posiłek, a w dodatku jest prostym przepisem. Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym? Na jednej patelni rozgrzej połowę masła. Mięso pokrój w plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso obsmaż na maśle po 3 minuty z każdej strony, a następnie wlej szklankę wody. Gotuj mięso pod przykryciem, a w tym czasie przygotuj resztę. Na osobnej patelni, na reszcie masła, zarumień na złoty kolor pieczarki, cebulę i czosnek. Jak warzywa będą miały ładny, złoty kolor, dodaj je do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem do momentu, w którym mięso będzie dobrze miękkie. Gdy już schab będzie odpowiedni, śmietankę wymieszaj z mąką. Trzeba zrobić to dokładnie, tak, by nie powstały grudki. Jeżeli nie jesz mąki, możesz z niej zrezygnować. Wystarczy wtedy tylko sos dłużej gotować na zwiększonej mocy palnika. Płyn odparuje, a sos się zagęści. Wlej śmietankę na patelnię z mięsem oraz warzywami, wymieszaj i zagotuj. Sos powinien nabrać dobrej konsystencji. Dopraw go do smaku, posyp pietruszką i podawaj do obiadu. Przepis na schab w sosie pieczarkowym jest gotowy.
Alergeny w schabie w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla schabu w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze schabu w sosie pieczarkowym
Ze względu na śmietankę, przepis jest wysokokaloryczny. Dodatek mąki sprawia, że nie jest to potrawa bezglutenowa. W celu obniżenia indeksu glikemicznego możesz użyć mąki z pełnego ziarna lub całkowicie ją pominąć.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.