Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
- Rukola (25 g)
- Jarmuż (25 g)
- Szpinak (25 g)
- Sałata lodowa (100 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Pomidor (120 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (180 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Orzechy włoskie (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Chleb żytni razowy (120 g)
- Ser Mozzarella (62 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Kapary (50 g)
- Hummus (60 g)
Przepis na sałatkę z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą krok po kroku
Przygotuj sałatkę. Sałatę, szpinak, jarmuż i rukolę umieść w misce. Z jarmużu usuń twardsze części. Dodaj pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidory. Dodaj także kukurydzę i kapary.
Olej rzepakowy wymieszaj z sosem sojowym oraz solą, pieprzem, kurkumą, imbirem, czosnkiem oraz chilli. Rozgrzej patelnię. Tofu pokrój w niewielką kostkę. Dodaj tofu do marynaty i dokładnie wymieszaj. Usmaż na złocisty kolor tofu (około 7 minut).
Usmażone tofu dodaj do sałatki. Dodaj do sałatki oliwę z oliwek (trochę zostaw do grzanek) wymieszaną z sokiem z połowy limonki, lubczykiem, bazylią i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Na końcu posiekaj orzechy i dodaj do sałatki. Zostaw trochę na grzanki.
Chleb podpiecz na patelni grillowej.
Podpieczony chleb posmaruj hummusem. Na hummus wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp reszt a orzeszków. Posyp suszonymi pomidorami (przyprawa).
Sałatkę podawaj z tostami.
Więcej informacji na temat sałatki z tofu i orzechami oraz pełnoziarnistych tostów z hummusem i mozzarellą
Przepyszna sałatka z tofu, kaparami i kukurydzą ze znakomitymi tostami z hummusem i mozzarellą to posiłek niezwykle odżywczy. Pełny smaku i najlepszych produktów. Sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu. Jest także posiłkiem prostym do zrobienia. Taki posiłek jest świetną propozycją na pyszne śniadanie, drugie śniadanie, przekąskę lub podwieczorek albo na kolację. Takim posiłkiem zasycisz się na długo czas. Posiłek ma niski indeks glikemiczny i jest bogaty w związki sirtuinowe. Jedząc takie dania dbasz o swoje zdrowie. Twój organizm lepiej radzi sobie z walką z wolnymi rodnikami. Ponadto organizm wolniej się starzeje.
Świeże warzywa powinny stanowić bardzo dużą ilość w naszym codziennym menu. Dodawaj ulubione warzywa. Korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek oraz orzechach to moc najlepszych wartości. Dzięki nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mają szansę na lepsze wchłanianie. Pełnowartościowe białko pochodzące z tofu to idealny zamiennik mięsa. Mozzarella też jest super produktem o wysokiej zawartości białka. Poza tym, że tofu świetnie sprawdza się w roli zamiennika mięsa jest produkowane z soi. Soja to produkt, który jest zalecany w diecie sirtuinowej. Sofu jest więc dobrym źródłem produktów polecanych w diecie sirtuinowej. Złożone węglowodany są bardzo ważne w menu. Jedząc pełnoziarniste, grahamowe czy razowe pieczywo zapewniasz nie tylko dłuższą sytość po posiłki, ale też dostarczasz większe ilości składników mineralnych, błonnika i witamin niż pieczywo pszenne.
Sok z limonki zawiera witaminę C. Witamina C wpływa na lepsze przyswajanie żelaza zawartego w warzywach i innych składnikach tego dania.
Tofu jest zamarynowane w przyprawach, które są dobrymi źródłami związków sirtuinowych. Jest to więc ogromna ilość dobroczynnych sirtuin. Dzięki przyprawom tofu ma świetny smak. Poza przyprawami w sałatce znajdują się kapary i oliwa z oliwek – to są produkty o szczególnie wysokiej zawartości sirtuin.
Dbaj o swoje zdrowie i pamiętaj o odpowiednim komponowaniu swoich posiłków, by korzyści zdrowotne miały maksymalne działanie.
Alergeny w sałatce z tofu i orzechami oraz pełnoziarnistych tostach z hummusem i mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z tofu i orzechami oraz pełnoziarnistych tostów z hummusem i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
- sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- hummus
Wartości odżywcze sałatki z tofu i orzechami oraz pełnoziarnistych tostów z hummusem i mozzarellą
Taki posiłek to bardzo dobra opcja. Jest bardzo dobrze zbilansowany i zawiera wszystkie ważne składniki, które trzeba dostarczać z pożywienia. Hummus jest bardzo dobrym zamiennikiem masła. Każdy może włączyć do diety taką potrawę.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.