Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
- Rukola (200 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Kapary (30 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na sałatkę z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret krok po kroku
Pomidorki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plastry. Ser feta pokrój w kostkę.
W misce umieść rukolę, warzywa, ser, kapary oraz łososia poszarpanego na mniejsze kawałki.
Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z wyciśniętej połowy limonki. Dodaj pieprz, kurkumę, świeżo posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i polej sałatkę sosem.
Gotową sałatkę wyłóż do miseczki i posyp słonecznikiem.
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
-
Sałatka z łososia i jajek
-
Carpaccio z łososia
-
Prosta sałatka z łososiem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
-
Sałatka z łososiem i makaronem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
-
Sałatka z łososia pieczonego
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z łososia i rukoli
-
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
-
Sałatka nicejska z łososiem
-
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka sushi
-
Sałatka z łososiem
Więcej informacji na temat sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Ekspresowa sałatka pełna wspaniałych odżywczych substancji to świetny pomysł na posiłek na diecie SIRT. Dodatek chrupiącego słonecznika doskonale wzbogaca pyszny smak sałatki.
Wykonanie sałatki zajmie maksymalnie 5 minut. Sałatka nie wymaga obróbki cieplnej, więc jest świetną propozycją na bardzo szybkie danie.
Sałatka złożona jest z rukoli, łososia, sera feta, pomidorków, kaparów oraz czerwonej cebuli. Wszystko wieńczy sos z dodatkiem ziół oraz słonecznik. Sos oparty o bazylię i świeżą natkę pietruszki jest bogaty w związki sirtuinowe. Nie ma potrzeby dodania soli. Ser feta oraz łosoś wędzony są wystarczająco słone. Połączenie kurkumy i pieprzu daje spotęgowane działanie związków przeciwzapalnych. Składniki sałatki są bogate w specjalne substancje wpływające na poprawienie wyglądu naszej cery, włosów czy paznokci. Spożywając taki posiłek zapewniasz sobie ogromną dawkę najlepszych dla zdrowia składników odżywczych i witamin.
Sama sałatka jest posiłkiem bogatym w bardzo korzystne dla zdrowia tłuszcze pochodzące ze słonecznika, łososia oraz oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. To bardzo ważne, by oliwa była dobrej jakości. Zawiera wtedy największą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łosoś, poza tym, że jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 zawiera także białko. Jednocześnie tak skomponowana sałatka zapewnia przyswajanie ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto taki posiłek jest potrawą niskowęglowodanową. Bardzo dobry przykład dla diety, która powinna dostarczyć niewielką ilość węglowodanów. Sałatka ta jest doskonałym posiłkiem bezglutenowym. Świetna dla osób chorujących na celiakię lub problemy z tolerancją glutenu.
Jeśli jest potrzeba możne wzbogacić potrawę o dodatek węglowodanów. By dostarczyć dobrej jakości źródło węglowodanów sałatkę podawać można ze świeżym pieczywem z pełnego ziarna. Pieczywo może być podane z masłem ziołowym. Można je także przypiec. Dobrze sprawdzą się także takie produkty węglowodanowe jak pełnoziarniste i gruboziarniste kasze.
Alergeny w sałatce z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Lista alergenów dla sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Ta sałatka jest odpowiednią propozycją na posiłek dla każdego. Zawiera każdy ważny makroskładnik, który trzeba dostarczać z pożywieniem.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.