Sałatka z burakami i kozim serem
- Burak - 2 szt (210 g)
- Rukola - 2 garści (40 g)
- Szpinak - 2 garści (50 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Ser kozi twardy (100 g)
Przepis na sałatkę z burakami i kozim serem krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Buraki dobrze umyj i poukładaj w piekarniku. Piecz je przez około 60 minut, tak by były miękkie. Ostudź je i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.
Rukolę i szpinak umyj i włóż do dużej miski. Dodaj również buraki.
Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.
Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.
W małej miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, bazylię i ocet. Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z burakami i kozim serem
Sałatka z burakami i kozim serem jest świetną opcją dla osób, które kochają zdrowe potrawy w nowoczesnym wydaniu. Ta sałatka oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, to robi się ją w ekspresowym tempie. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom słodko - ostrych połączeń. Słodkawy burak świetnie komponuje się z kozim serem. Najlepiej wybierać ten jak najbardziej sypki, by pokruszyć go na sałatce. Całość pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok.
Sałatka z buraków rukoli i koziego sera to bardzo zdrowa i pyszna opcja na lunch czy lekką kolację. Smakuje obłędnie dzięki połączeniu ostrego sosu ze słodkimi burakami. Duża ilość warzyw powoduje, że jest to idealny posiłek dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, a także dla tych którzy chcą jeść bardziej zdrowe i naturalne posiłki. Burak, który gra w tej sałatce pierwsze skrzypce to skarbnica witamin i składników odżywczych. Wspiera układ krwionośny, a także pracę wątroby. Będzie idealnym wyborem dla osób cierpiących z powodu anemii. Ta sałatka to świetny i naprawdę pyszny sposób, by zwiększyć udział tego bardzo zdrowego warzywa w diecie. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem.
Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera świetnie nadaje się też na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania w gronie rodziny. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie dlatego najlepiej zrobić od razu większą ilość.
Sałatka świetnie smakuje ze szpinakiem, który dzięki delikatnemu smakowi nie obciąża nadmiernie całej kompozycji smakowej, a raczej podkreśla wszystkie inne smaki. W dodatku świeży szpinak jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Zawiera bardzo dużo witaminy K, która wpływa pozytywnie na układ krwionośny, a także kwasu foliowego, którego duży udział w diecie jest zalecany każdej kobiecie w wieku rozrodczym. Szpinak ma również sporo błonnika i świetnie zwiększa sytość całej potrawy. Ze szpinakiem wyjątkowo dobrze łączą się gotowane lub pieczone buraczki z kozim serem i orzechami. To połączenie jest tak dobre, że nie sposób przejść obok tej sałatki obojętnie.
Alergeny w sałatce z burakami i kozim serem
Lista alergenów dla sałatki z burakami i kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser kozi twardy
Wartości odżywcze sałatki z burakami i kozim serem
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.