Ryba z frytkami
- Dorsz filet (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko (3 szt.)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Ziemniaki późne (600 g)
Przepis na rybę z frytkami krok po kroku
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szklankę wody, by powstała gęsta masa. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką i kminkiem.
Rybę podziel na mniejsze kawałki skrop sokiem z cytryny i zamocz w cieście.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2 łyżki oliwy i łyżką poprzekładaj kawałki ryby, dolewając odrobiny ciasta na wierzch.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie i długie paski.
Przełóż je do miski dodaj 2 łyżki oliwy i posyp je solą.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Rybę podawaj z frytkami skropionymi odrobiną octu.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z cukinii
-
Frytki z dyni
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat ryby z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi się jako obiad, czy pyszna kolacja. To danie, które kojarzy się z Wielką Brytanią. Jest to skojarzenie bardzo trafne, ponieważ to głównie tam jest niezwykle popularne i uchodzi za tradycyjną potrawę. Jednak wcale nie trzeba udawać się w podróż, by spróbować tego niezwykle pysznego dania, można je w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni.
Przepis na rybę z frytkami jest niezwykle prosty i pozwala przygotować naprawdę pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników ryb. Choć całość wydaje się zbyt banalna, wcale tak nie jest. Dzięki odpowiednim przyprawom i wspaniałemu ciastu, ryba smakuje wyjątkowo.
W tej wersji została przygotowana tak, by nie być aż tak ciężkostrawnym daniem. Robi się ją z piekarnika, dzięki czemu do całości używa się znacznie mniej tłuszczu. To świetny sposób dla osób, które są na diecie lekkostrawnej lub redukcyjnej. Taki sposób przygotowania sprawia, że całość jest znacznie mniej kaloryczna.
Ta potrawa będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy chcą zakosztować w kuchni brytyjskiej. To danie, którego angielska nazwa brzmi fish and chips, to kwintesencja tej właśnie kuchni. Danie banalnie proste, jednak niesamowicie smaczne, podkręcone dodatkiem octu, będzie świetnym wyborem na szybki obiad.
Ta angielska ryba z frytkami, choć bardzo prosta jest niezwykle pożywna. To dlatego, że ryba zawiera sporo białka i tłuszczów. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, których jest sporo w dorszu, są niezwykle cenne dla organizmu. Dbają o zdrowie układu krwionośnego i nerwowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie.
Choć to danie świetnie smakuje bez żadnych dodatków, gdyż jest bogate w wiele przypraw, można je również podawać w nieco innym wydaniu. Świetnie sprawdzi się sos do ryby z frytkami, który można zrobić z majonezu, koperku i czosnku. W wersji tradycyjnej to danie zjada się z odrobiną octu, który świetnie pasuje do solonych frytek. Ta ryba w cieście nie tylko świetnie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Idealnie w tym wydaniu wypada dorsz z frytkami, który jest rybą delikatną, lecz bardzo smaczną.
Alergeny w rybie z frytkami
Lista alergenów dla ryby z frytkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ryby z frytkami
Choć to świetny sposób na włączenie do swojej diety większej ilości ryby, to jednak danie to jest bardzo ciężkostrawne i wysokokaloryczne.
Energia i białka
(366g)
Węglowodany
(366g)
Tłuszcze
(366g)
Witaminy
(366g)
Składniki mineralne
(366g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.