Ryba w cieście piwnym
- Dorsz filet (600 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Piwo jasne (200 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na ryba w cieście piwnym krok po kroku
Filety dopraw solą i pieprzem.
Ubij jajka, dodaj do nich piwo, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
Panieruj rybę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złota.
Więcej informacji na temat ryby w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja na chrupiącą rybę. Smaczna ryba w cieście zachwyci nie jedne wymagające podniebienie. Rybę możesz podawać jako alternatywę dla stripsów z kurczaka. Przepis na ciasto piwne do ryby jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filety z dorsza, mąka pszenna, piwo jasne, sól, pieprz, jajko, olej rzepakowy.
Jak zrobić rybę w cieście piwnym? Na początek przygotuj ciasto piwne. W misce ubij jajka, dodaj mąkę, piwo, dopraw solą i pieprzem. Następnie filety z dorsza dopraw solą i pieprzem. Filety panieruj w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując ryba w cieście piwnym to dobra i aromatyczna alternatywa obiadowa. Ryba w cieście idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Dorsz jest rybą bogatą w kwasy omega 3 oraz białko dlatego warto włączyć go do naszego jadłospisu.
Alergeny w rybie w cieście piwnym
Lista alergenów dla ryby w cieście piwnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Piwo jasne
Wartości odżywcze ryby w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym to dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Można ją podawać zamiast stripsów z kurczaka. Wprowadzajmy ryby do naszej diety jak najczęściej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.