Roladki schabowe duszone

Opublikowano: 19.10.2021 r., 11:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki schabowe z dodatkami
Roladki schabowe duszone
Roladki schabowe duszone z sosem cebulowym idealnie pasują na niedzielny obiad. Z dodatkiem kaszy np. gryczanej i surówki dostarczą dużo witamin i składników odżywczych.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 50 min
321 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Musztarda sarepska - 3 łyżki (60 g)
  • Ogórki kiszone - 2 sztuki (120 g)
  • Kiełbasa podwawelska (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (40 g)
  • Cebula - 3 sztuki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, tłuczek do mięsa, pokrywka do patelni, wykałaczki, sznurek

Przepis na roladki schabowe duszone krok po kroku

Schab pokrój na 8 plastrów.

Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie plastry.

Każdego ogórka podziel na 4 podłużne części. Kiełbasę pokrój w podobny sposób by uzyskać 8 kawałków.

Rozbity schab posmaruj musztardą z jednej strony.

Na brzegu ułóż kawałek ogórka i kawałek kiełbasy, po czym zawiń w rulon i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczką.

Roladki oprósz mąką z każdej strony.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.

Gdy cebula zmięknie i się zarumieni, przełóż ją z patelni do innego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i ułóż rolady. Zrumień je z każdej strony.

Gdy powstały sos odparuje, dolej szklankę wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 30-40 minut.

Od czasu do czasu dolewaj niewielką ilość wody.

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je na talerz.

Do pozostałego na patelni sosu dodaj cebulę, szczyptę soli i pieprzu, po czym zblenduj.

Roladki podawaj polane sosem cebulowym.

Jak oceniasz przepis na roladki schabowe duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat roladek schabowych duszonych

Dziś prezentujemy przepis na roladki schabowe duszone. Roladki lub inaczej zrazy to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z czasem, gdy ludzie stawali się bogatsi, pozwalali sobie na większe spożywanie mięsa. Jednak przez długi czas działo się to głównie podczas świąt. Stąd tak popularne rolady w niedzielę. Nasz przepis na roladki schabowe duszone w sosie cebulowym również idealnie nadaje się na niedzielny obiad. W towarzystwie kaszy gryczanej lub ziemniaków na pewno Was zachwyci.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić roladki schabowe duszone to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie jednogarnkowe było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że roladki schabowe duszone będą jeszcze bardziej pyszne.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw. Idealnie pasują tutaj ogórki kiszone. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Alergeny w roladkach schabowych duszonych

Lista alergenów dla roladek schabowych duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze roladek schabowych duszonych

na 100g gotowej potrawy

Żeby jak najlepiej przyswoić zawarte w mięsie żelazo warto spożyć je w towarzystwie surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw bogatych w witaminę C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
146.20
321.65
Białko (g)
12.90
28.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.57
10.05
Węglowodany przyswajalne (g)
3.91
8.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
8.23
18.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
5.36
11.78
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.90
8.59
Brak danych dla: musztarda sarepska, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
3.20
Brak danych dla: musztarda sarepska, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: musztarda sarepska, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.87
87.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
1.91
4.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.51
7.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.15
2.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.62
10.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.37
18.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.32
13.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
209.70
461.33
Potas (mg)
259.37
570.61
Wapń (mg)
13.95
30.68
Fosfor (mg)
145.98
321.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.84
43.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.25
Cynk (mg)
1.00
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych duszonych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek schabowych duszonych

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Musztarda sarepska
60 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Ogórki kiszone
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Kiełbasa podwawelska
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Cebula
500 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
56.00