-
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to przepyszny i bardzo słodki deser, o delikatnej nucie cytrusowej, który przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających przysmaków. Jest …
30 + 90 min średni 12 -
Ciasto karmelowe
Ciasto karmelowe to przepyszny placek, który choć niezwykle prosty, jest również bardzo smaczny. Jest bardzo miękki i puszysty, a przy …
20 + 30 min łatwy 10 387 kcal -
Ciasto snikers
Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy. Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym …
25 min łatwy 12 512 kcal
Pozostałe przepisy na desery i słodkości
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Serniczki na zimno
Serniczki na zimno to niezwykle szybki i prosty deser bez pieczenia. To świetny wybór dla wszystkich miłośników serników, w tej …
45 min łatwy 6 588 kcal -
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal -
Deser z galaretki
Deser z galaretki to świetny pomysł na piękny i smaczny deser. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i łatwe, a efekt …
60 min łatwy 6 504 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal
-
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal -
3 bit na krakersach
3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
30 min łatwy 10 620 kcal -
Mus chałwowy
Bardzo prosty przepis na coś dobrego z chałwy? Spróbuj tego pomysłu na najlepszy mus chałwowy z konfiturą wiśniową. To jest …
15 min łatwy 2 755 kcal -
Pleśniak
Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się …
65 + 55 min średni 15 350 kcal -
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na idealny deser, które podbije serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są idealnie miękkie …
30 + 15 min łatwy 16 288 kcal
-
Szyszki z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą …
20 + 10 min łatwy 15 177 kcal -
Tarta z truskawkami i bezą
Tarta z truskawkami i bezą to wspaniałe sezonowe ciasto z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i bezą jest łatwy …
30 + 40 min średni 10 413 kcal -
Ciasto francuskie z nutellą
Ciasto francuskie z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciastka czekoladowe. Ciasto francuskie można dostać w …
10 + 15 min łatwy 8 508 kcal -
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal -
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
Sernik po królewsku z podwójną dawką czekolady – sernik stracciatella. Jest sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto z serem w wiaderku …
25 + 60 min łatwy 20 182 kcal -
Sernikobrownie z truskawkami
Sernikobrownie z truskawkami to doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub gdy …
30 + 40 min łatwy 10 484 kcal
-
Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! …
20 min łatwy 8 464 kcal -
Tradycyjne tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
240 + 5 min łatwy 24 142 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie, czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 687 kcal -
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania …
20 min łatwy 10 283 kcal
-
Skubaniec z wiśniami
Skubaniec z wiśniami to doskonała propozycja na deser. Placek z wiśniami koniecznie podaj z dodatkiem kawy i herbaty. Pyszne ciasto …
30 + 40 min łatwy 10 455 kcal -
Sernik oreo bez pieczenia
Sernik oreo bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników deserów o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji. Ciasto oreo jest pyszny …
30 min łatwy 10 256 kcal -
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort urodzinowy. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy …
60 + 30 min łatwy 20 379 kcal -
Chatka z piernika
Chatka z piernika to doskonała pozycja na ozdobę na święta Bożego Narodzenia. W dalszej części dowiesz się jak krok po …
60 + 15 min łatwy 10 533 kcal -
Ciasto Mars
Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz, jak zrobić ciasto …
60 min łatwy 10 818 kcal -
Szyszki z płatkami czekoladowymi
Na święta pasują idealnie – szyszki z płatkami czekoladowymi. Ten czekoladowy deser prezentuje się cudownie. Zobacz, jak zrobić szyszki z …
40 min łatwy 6 417 kcal
-
Choinka z ciasta francuskiego z nutellą
Coś nowego na święta? Ta pyszna choinka z ciasta francuskiego z nutellą to idealny, świąteczny deser. Na pewno zrobi wrażenie …
15 + 20 min łatwy 6 656 kcal -
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to doskonała opcja, jeśli kochasz naprawdę szybkie i proste desery. W kilka chwil …
30 + 45 min średni 10 455 kcal -
Deser kinder country
Deser kinder country to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego słodkiego batonika. Jest prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Idealny …
30 + 15 min średni 2 456 kcal -
Babeczki kopiec kreta
To są najlepsze babeczki! Babeczki kopiec kreta to mini wersja tradycyjnego, znanego ciasta. Zobacz, jak zrobić babeczki kopiec kreta – …
60 + 30 min średni 80 79 kcal -
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
30 + 45 min łatwy 8 288 kcal -
Wafle przekładane masą krówkową
Wafle przekładane masą krówkową to doskonała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Pyszne, domowe wafle z masą krówkową świetnie …
30 min łatwy 10 257 kcal -
Wafle przekładane masą z mleka w proszku
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe wafle warto podać jako dodatek do …
20 min łatwy 10 -
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowe ciasto z serkiem mascarpone warto podać jako dodatek …
40 min łatwy 15 428 kcal -
Sernik z mango na zimno
Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne …
120 min łatwy 12 -
Śmietanowiec z bitą śmietaną
Śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto śmietanowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
45 min łatwy 20 432 kcal -
Deser z mascarpone i truskawkami
Deser z mascarpone i truskawkami to prawdziwy rarytas dla podniebienia jest to szybki i prosty w przygotowaniu deser, z którym …
20 min łatwy 4 423 kcal -
Domowe żelki
Domowe żelki to doskonała opcja na zdrowe przekąski, które przygotujesz samodzielnie. Są smaczne, proste w przygotowaniu i naprawdę ciekawe. Idealne …
20 min średni 4 80 kcal -
Sernik oreo Thermomix
Sernik oreo Thermomix to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Szybki w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy …
30 + 60 min łatwy 20 -
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal -
Flan de huevo
Flan de huevo to hiszpański deser przygotowywany na bazie jaj, mleka oraz cukru. Deser charakteryzuje się kremową oraz galaretowatą konsystencją. …
40 + 60 min łatwy 10 -
Fanouropita
Fanouropita to deser grecki, który przygotowywany jest na cześć świętego Fanouriosa (jest on jednym z najbardziej czczonych świętych w Grecji). …
60 + 60 min łatwy 15 496 kcal -
Loukoumades
Loukoumades to grecki deser ze smażonego ciasta drożdżowego nasączonego syropem miodowym. Greckie pączki to doskonała propozycja na deser lub domowe …
45 min łatwy 10 344 kcal -
Ciasto leśny mech z truskawkami
Ciasto leśny mech z truskawkami to doskonała propozycja na deser. Pyszne ciasto szpinakowe z truskawkami świetnie sprawdzi się jako dodatek …
50 + 30 min łatwy 15 404 kcal -
Placek ucierany z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto ucierane z truskawkami świetnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 15 332 kcal -
Kruszaniec z agrestem
Kruszaniec z agrestem znany jest również jako ciasto skubaniec lub inaczej pleśniak z agrestem. Kruszaniec z agrestem to doskonały pomysł …
40 + 40 min łatwy 10 -
Ciasto princessa
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
40 + 45 min łatwy 10 379 kcal -
Szybkie ciasto z cukinii
Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny deser. Czekoladowe ciasto z cukinią świetnie sprawdzi się, aby przemycić do …
25 + 50 min łatwy 10 458 kcal -
Smażone lody
Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze …
30 + 5 min trudny 4 2905 kcal -
Snickerdoodles
Snickerdoodles to pyszne, popularne amerykańskie ciastka o charakterystycznym smaku cynamonu i chrupiącej konsystencji na zewnątrz, a jednocześnie miękkim wnętrzu. Ich …
20 + 7 min łatwy 20 40 kcal -
Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami to włoski deser i świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy …
30 min łatwy 6 201 kcal -
Tort marcepanowy
Tort marcepanowy to doskonała opcja na smaczny wypiek, który sprawdzi się na deser dla każdego. Jest delikatny, smaczny i niezwykle …
45 + 40 min trudny 10 -
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0 -
Koktajl truskawkowy z chia
Koktajl to świetne rozwiązanie na zdrowy i szybki posiłek. Szczególnie świetnie sprawdzi się w upalne dni oraz wtedy, gdy nie …
5 min łatwy 1 264 kcal -
Nocna owsianka czekoladowa z truskawkami i orzechami
Nocna owsianka czekoladowa z truskawkami i orzechami to świetna propozycja na wartościowe śniadanie. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego …
5 min łatwy 1 462 kcal
Przepisy na desery i słodkości - poznaj wyjątkowe przepisy
Kto może wyobrazić sobie życie bez deseru i słodkości, które można zjeść w miłym towarzystwie lub samemu przed telewizorem czy też podczas chwili wypoczynku i relaksu z książką czy dobrą muzyką. Desery i słodycze kojarzą się z chwilami szczęścia i relaksu, dlatego też obecnie zbyt często sięgamy po smaczny deser, aby poprawić sobie nastrój. Warto jednak pamiętać o umiarze, gdyż słodycze i desery niosą ze sobą niebezpieczeństwo dla zdrowia. Przedstawiamy ciekawe pomysły na łatwe desery z owoców, orzechów i śmietany, które są nie tylko pyszne, lecz także mniej tuczące.
Kto wymyślił przepisy na słodkości
Skąd się wzięły słodycze i dlaczego je lubimy
Smak słodki jest najbardziej pierwotnym smakiem, jaki czujemy jako pierwszy w życiu. Słodkie są wody płodowe oraz mleko matki. Smak słodki odczuwają tylko zwierzęta wszystkożerne, w tym ludzie. Słodki smak wywołuje wydzielanie się endorfin w mózgu, dlatego też po zjedzeniu czegoś słodkiego mamy nie tylko bardzo przyjemne odczucia smakowe, lecz także zwiększa się zadowolenie, uczucie szczęście, relaksu i spokoju.
Desery i słodkości są tak stare jak ludzkość. W zamierzchłych czasach ludzie umilali sobie życie słodkimi owocami, miodem i orzechami. Były to jednak przysmaki drogie i trudno dostępne. Sytuacja się zmieniła po odkryciach geograficznych, kiedy to do kolonii w Ameryce przywieziono sadzonki trzciny cukrowej i zaczęto masową produkcję cukru. Do tego doszły nowe technologie pozwalające na produkcję miałkiej, białej mąki, a następnie produkcję białego cukru z buraków cukrowych, jak również utwardzanych tłuszczy. W tym momencie słodycze, słodkie kremy i desery przestały być tylko drogimi przysmakami bogatych, lecz stały się tanie i ogólnodostępne dla wszystkich.
Czy desery są zdrowe
Obecnie, kiedy słodycze i fajne desery, są łatwo dostępne, sięgamy po nie nazbyt często. Skutkiem tego jest problem nadwagi i otyłości. Dzieje się tak dlatego, że ciasta, desery i kremy zawierają głównie węglowodany proste. Są one bardzo szybko rozkładane w glukozę, która wywołuje reakcję insulinową, a co za tym idzie, szybki powrót uczucia głodu. Gwałtowne zmiany stężenia cukru we krwi mogą doprowadzić także do cukrzycy.
Szczególnie szkodliwy dla zdrowia jest rafinowany cukier biały z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Cukier ten pozbawiony, jest w procesie produkcji, wszelkich wartości odżywczych i mikroelementów. Zostaje natomiast sam cukier prosty, czyli puste kalorie.
Potrzebną organizmowi glukozę pozyskujemy z warzyw i owoców. Dostarczanie nadmiaru cukru ze słodyczy, słodkich napojów i przekąsek, powoduje zaburzenia flory bakteryjnej jelit, stany zapalne, niedobór witamin i minerałów, problemy z układem pokarmowym oraz zmiany nastroju, niepokój i nadpobudliwość.
Warto o tym pamiętać sięgając po pyszny deser i zachować umiar. Warto również wiedzieć, że cukier dodawany jest do różnych wyrobów, nawet takich, w których się go w ogóle nie spodziewamy. Słodyczy i deserów trudno sobie odmówić, szczególnie że uspokajają one i pozwalają łatwiej się zrelaksować po ciężkim dniu pracy. Dlatego też warto znaleźć zdrowsze zamienniki. Super alternatywą dla niezdrowych i kalorycznych słodyczy są owoce świeże i suszone, orzechy i pestki.
Tradycyjne polskie desery
Dawne przepisy na desery
Tradycyjnie na zakończenie obiadu czy uczty serwowano smaczny deser czy przysmak. Jednak kiedyś przepisy na desery nie zawsze oznaczały oznaczały potrawy słodkie. Za przysmaki uważano sery w ogóle, owoce, a nawet młode warzywa. W XVI wieku najlepsze przysmaki były mocno przyprawione drogimi, korzennymi przyprawami, gdyż w tych czasach ceniono sobie połączenia smakowe słodkiego z ostrym czy kwaśnym. Cukier był wtedy drogi i trudno dostępny. Dlatego też robiono z niego kandyzowane owoce lub zioła. Ciekawe pomysły na desery i słodkości tworzono z użyciem miodu, bitej śmietany, piany z białek czy też mleka.
W XVIII wieku upowszechnił się cukier i dawne przysmaki okraszone przyprawami korzennymi poszły w zapomnienie. Zaczęły powstawać cukiernie i kawiarnie, gdzie podawano smaczny deser w postaci ciast, serników czy jabłeczników i gdzie popijało się herbatę i kawę.
Kiedy jemy desery w Polsce i jakie są najlepsze i najbardziej popularne desery
Tradycyjnie deser to małe, słodkie danie, którym raczymy się po zjedzeniu obiadu. Jednak, z uwagi na wszechogarniający problem nadwagi, tradycja ta odchodzi w zapomnienie. Staramy się jeść obiady mniej obfite niż dawniej, a z deseru rezygnujemy. Nie znaczy to jednak, że odmawiamy sobie słodkości, bez których trudno sobie wyobrazić życia. Pyszny deser stał się nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich czy też chwili relaksu w samotności. Fajne desery są ulubionym posiłkiem dzieci.
Co Polacy najchętniej jadają na deser? Latem tradycyjną, słodką przekąską są lody. Kiedyś jadano je włożone pomiędzy dwa wafle, jako rodzaj słodkiej kanapki. Potem upowszechniły się waflowe rożki. Lody jednak dość trudno jest zrobić samemu w warunkach domowych, dlatego też kupujemy je w lodziarniach czy cukierniach.
Dostępnych na rynku słodyczy, deserów i słodkości jest mnóstwo, do cukierków, batonów czekoladowych, poprzez lody, ciastka, aż do ciast i wykwintnych deserów złożonych z lodów, owoców i bakalii. W Polsce mniejszą popularnością cieszą się ciężkie, tłuste kremy, robione na bazie masła. Dodatkiem do deserów są wyroby mleczne jak śmietana, budyń, czy ser. Większą popularnością cieszą się lekkie przysmaki jak lody, galaretki z owocami, czy też wszelkiego rodzaju wyroby mączne, jak ciastka, faworki, pączki, ciasta z owocami.
Najpopularniejszy w Polsce pyszny deser stanowią pączki z owocowym nadzieniem, polane lukrem. Lubimy także serniki, jabłeczniki, makowce czy torty. Super deser stanowi tzw. szarlotka, czyli ciastko z jabłkiem. Deser ten przywędrował do Polski z Francji i upowszechnił się w XIX wieku. Przepisów na jabłecznik jest mnóstwo. Są jabłeczniki miękkie i soczyste lub twardsze i kruche. Podaje się je posypane cukrem pudrem lub udekorowane bitą śmietaną. Jest to super deser, gdyż jest lekki, mniej kaloryczny i zawiera owoce i mało ciasta, dlatego możemy się oszukiwać, że jest mniej tuczący. Jabłka są same w sobie słodkie, dlatego też jest to jeden z niewielu deserów, który można zrobić w ogóle bez cukru.
Na południu Polski popularne są desery z kremem śmietanowym lub budyniowym, jak kremówki czy napoleonki. Toczy się spór czy nazwa “napoleonka” pochodzi od Napoleona Bonaparte czy od miasta Neapol. Desery te to trzywarstwowe ciasta, składające się ze spodu, głównej warstwy kremu i wierzchu z ciasta parzonego lub francuskiego. Ciastka różnią się rodzajem kremu. Ciekawą wersją jest karpatka, która posiada spód z ciasta kruchego, wypełnienie z kremu śmietankowego i budyniowego oraz wierzch z ciasta parzonego, który wydyma się podczas pieczenia tworząc jakby góry i doliny.
Fajne desery świąteczne
Najlepsze przepisy na słodkości łączą się ze świętami i uroczystościami. Tradycyjną słodką potrawą na Boże Narodzenie była kutia, która niestety odchodzi już w zapomnienie zastępowana przez nowe ciasta i słodycze. Kutię robi się z ziarna, kiedyś jęczmiennego, a obecnie z pszenicy, pomieszanego z mielonym makiem, bakaliami i miodem.
Tradycyjnymi słodkościami karnawału są pączki i faworki. Klasyczne, polskie pączki mają kształt spłaszczonej kuli, zawierają nadzienie, najczęściej z dżemu z róży i polane są lukrem. Pączki smażone na głębokim oleju, przywędrowały do Polski prawdopodobnie z krajów Bliskiego Wschodu. Kiedyś były one dość twarde, zaś obecnie są miękkie i puszyste. Smażenie pączków w warunkach domowych jest dość trudne i obecnie mało kto umie je robić. Jest to jednak przysmak ogólnodostępny i stanowi on prostą przekąskę. Tradycyjnym dniem jedzenia pączków jest tłusty czwartek przypadający na koniec karnawału.
Tradycyjnym przysmakiem na ostatki, czyli koniec karnawału, jest chrust czyli faworki, czyli bardzo kruche i łamliwe ciasteczka z cieniutkiego ciasta. Wykonanie ich w domu nie jest trudne, lecz czasochłonne, gdyż nie opłaca się robić małej ilości. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować i pociąć na paski, które potem zawija się w charakterystyczną kokardkę. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem.
Ukoronowaniem wielkanocnego stołu są serniki, czyli ciasta zrobione z białego sera. Specjał ten ma długoletnią tradycję i znany jest niemal na całym świecie, głównie na półkuli północnej, gdzie istnieje tradycja wyrobów mlecznych. Wielkanocny obyczaj raczenia się sernikiem pochodzi prawdopodobnie od staroruskiej paschy, czyli wielkanocnego, serowego deseru mającego symbolizować grób Chrystusa. Polski sernik mógł również wyewoluować od staropolskiego przysmaku o nazwie “arkas”, który przyrządzano ze słodzonego mleka i jajek, tak że w procesie obróbki termicznej powstawał rodzaj sera. Klasyczne, polskie serniki upowszechniły się dopiero w XIX wieku, kiedy to stworzono przepisy na sernik wiedeński bez spodu i sernik krakowski z charakterystycznym kruchym ciastem na wierzchu ułożonym w kratkę.
Najlepsze przepisy na słodkości
Tradycyjne przepisy na desery świata
Co kraj to tradycja i także w sferze słodkości każdy kraj i naród ma własne ciekawe pomysły na desery. Najpopularniejsze desery świata to:
- francuski creme brulee, czyli deser budyniowy z chrupkiem wierzchem z podpalanego cukru oraz deser gruszkowy z lodami,
- turecka baklava, lokum i rachatłukum,
- hiszpańska migdałowa tarta de santiago, churros i leche frita,
- amerykański sernik nowojorski oraz apple pie, czy też przysmak bananowy,
- angielskie ciasto biszkoptowe i placek z jabłkami,
- gofry belgijskie, tradycyjnie podawane były z masłem, zaś obecnie urozmaica się je bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową,
- niemieckie i austriackie torty, z czekoladą, owocami i dodatkiem alkoholu,
- skyr islandzki to rodzaj jogurtu naturalnego z owocami,
- włoskie tiramisu z kremem z serka mascarpone,
- szwedzki princess cake to ciasto biszkoptowe z kremem pokryte masą marcepanową w kolorze zielonym,
- peruwiańskie picarones, czyli pączki z dziurką smażone w głębokim tłuszczu,
- japoński deser mochi z mąki ryżowej, jadany w tradycyjne święta,
- argentyńskie pastelitos to smażone w głębokim tłuszczu ciastka z nadzieniem,
- brazylijskie brigadeiros to kulki z kakao, mleka i masła,
- indyjskie gulab jamun to małe pączki smażone w głębokim tłuszczu i polane syropem,
- egipski umm ali robi się z ciasta filo, połączonego ze skondensowanym mlekiem, orzechami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi,
- indonezyjski dadar to rodzaj naleśnika z cukrem kokosowym.
Jednym z najsłynniejszych i najpopularniejszych deserów jest włoskie ciastko tiramisu. Składa się ono z kilku warstw ciasta biszkoptowego przekładanego kremem z serka mascarpone z żółtkami. Całość posypuje się wiórkami czekoladowymi.
Bardzo słodkie są przysmaki tureckie. Baklawa zrobiona jest z ciasta filo przekładanego orzechami z miodem.
Jednym z najciekawszych i najpopularniejszych deserów są pączki smażone na głębokim tłuszczu, które w różnych krajach robi się różnie, w różnych kształtach. Należą do nich peruwiańskie picaroens, argentyńskie pastelitos, hiszpańskie churros, czy też indyjskie gulab jamun. Rodzajem ciastek smażonych na głębokim tłuszczu są również gofry.
Ciekawe pomysły na łatwe desery, które można zrobić samemu
Tradycyjne, polskie desery jak pączki czy faworki, nie są łatwe do zrobienia w warunkach domowych. Mimo tego warto znaleźć ciekawe pomysły na desery domowe, gdyż słodkości wykonane samemu w domu są zdecydowanie zdrowsze. Warto pamiętać, że gotowe wyroby cukiernicze posiadają w składzie niezdrowe tłuszcze trans, nadmierną ilość cukru, oraz konserwanty i sztuczne barwniki. Dlatego też warto znaleźć ciekawe przepisy na łatwe desery, które można samemu zrobić w domu. Desery i słodkości w nadmiarze powodują nadwagę. Jednak samodzielnie zrobiony deser pozbawiony jest takiego niebezpieczeństwa, jakim są sztuczne barwniki, spulchniacze i utwardzane tłuszcze.
Pomysły na łatwe desery podsuwają nam owoce. Super deser stanowi sałatka owocowa polana bitą śmietaną, lodami czy też syropem czekoladowym. Wykonanie jej jest bardzo proste, gdyż wystarczy tylko pokroić i zmieszać ulubione owoce. Jako dodatek mogą służyć pestki ze słonecznika, posiekane orzechy włoskie czy laskowe oraz rodzynki. Na rynku mamy ogromn wybór suszonych owoców i bakalii, które mogą służyć jak pyszny dodatek do własnoręcznie zrobionego deseru.
W rankingu najsłynniejszych deserów świata króluje francuski creme brulee, który bardzo łatwo zrobić samemu. Podstawą creme brulee jest krem wykonany ze śmietany, cukru, wanilii i żółtek. Krem ten podaje się w małych miseczkach, zaś na wierzchu posypuje się cukrem, który należy skarmelizować przy pomocy palnika.
Jeśli chcemy zrobić coś słodkiego na szybko, nie ma nic lepszego niż zwykłe placki z jabłkami lub jabłka w cieście. Placki robimy z mąki pszennej lub orkiszowej zmieszanej z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Do ciasta można dodać pokrojone jabłka lub utartą dynię.
Najlepsze, szybkie i łatwe desery można zrobić bez pieczenia. Super składnikiem do deserów są namoczone chia, orzechy, pestki i owoce świeże i suszone. Możemy z nich robić wszelkiego rodzaju puddingi na bazie mleka, śmietany czy jogurtu. Jako bazę do domowego puddingu możemy zastosować śmietanę lub jogurt, do którego dodajemy orzechy, pestki, pokrojone owoce czy też namoczone chia. Klasyczny, łatwy do wykonania deser na szybkiego stanowi także ryż ze śmietaną i różnymi dodatkami w postaci cynamonu, utartej czekolady, czy owoców.