Ogórki po warszawsku
- Ogórek - gruntowy (2000 g)
- Ocet spirytusowy (500 ml)
- Cukier (160 g)
- Sól (50 g)
- Marchewka - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Chrzan (50 g)
Przepis na ogórki po warszawsku krok po kroku
Jędrne, średniej wielkości ogórki umyj pod bieżącą zimną wodą.
Do garnka wlej 8 szklanek wody, 7 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, wlej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po pół łyżeczki nasion gorczycy.
Marchewkę, chrzan i czosnek obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki. Chrzan pokrój w słupki, a łodygi kopru potnij w kawałki.
Do słoików wrzuć po 2-3 plasterki czosnku, kilka plasterków marchewki, kawałków chrzanu i łodyżek kopru.
Do słoików włóż ciasno ogórki, tak by stały pionowo.
Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Dobrze zakręć zakrętki na słoikach.
Szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki, wlej wodę, tak by sięgała do 3/4 słoików. Podgrzej, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat ogórków po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki.
Ten prosty przepis na ogórki po warszawsku wykonasz w kilka chwil. Istotna jest zalewa do ogórków, która nada im dobrego smaku. Na początku jędrne, średniej wielkości ogórki umyj pod bieżącą zimną wodą. Do garnka wlej 8 szklanek wody, 7 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, wlej ocet, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po pół łyżeczki nasion gorczycy. Marchewkę, chrzan i czosnek obierz. Marchewkę i czosnek pokrój w plasterki. Chrzan pokrój w słupki, a łodygi kopru potnij w kawałki. Do słoików wrzuć po 2-3 plasterki czosnku, kilka plasterków marchewki, kawałków chrzanu i łodyżek kopru. Do słoików włóż ciasno ogórki, tak by stały pionowo. Wlej przestudzoną zalewę do słoików. Dobrze zakręć zakrętki na słoikach. Szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw słoiki, wlej wodę, tak by sięgała do 3/4 słoików. Podgrzej, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do góry dnem do ostudzenia. Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu.
Jeśli wiesz już, jak zrobić ogórki po warszawsku to nie czekaj i wykonaj te najlepsze ogórki w najbliższym sezonie ogórkowym. Takie dobre przetwory będą zachwycać Cię przez cały rok.
Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Oprócz kuchni, ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami. Sami widzicie, że ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała. Ogórki są dobre dla wszystkich.
Alergeny w ogórkach po warszawsku
Lista alergenów dla ogórków po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na ogórki po warszawsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan świeży, sól kamienna
Wartości odżywcze ogórków po warszawsku
Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.