Marchewka duszona

Opublikowano: 13.03.2021 r., 17:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchew duszona z groszkiem
Marchewka duszona
Duszona marchewka. Jeden z najczęstszych dodatków do obiadu w każdym polskim domu. Słodka, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie szybka i prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
141 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 6 sztuk (300 g)
  • Groszek zielony mrożony - 1 opakowanie (450 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na marchewkę duszoną krok po kroku

Marchewkę umyj i obierz.

Obraną marchewką pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.

Zalej ok. 2,5 szklankami wody i gotuj na średnim ogniu.

Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj zielony groszek.

Do gotujących się warzyw dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Ok. 2/3 szklanki wody wymieszaj z mąką.

Powstałą zawiesinę mąki dokładnie rozdrobnij, aby nie powstały grudki i dodaj do garnka.

Mieszaj, gotując na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia masła i jednolitego rozprowadzenia zawiesiny mąki.

Wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na marchewkę duszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat marchewki duszone

Duszona marchewkach podawana na ciepło do obiadu to standardowa domowa potrawa w większości polskich rodzin. Uwielbiają ją także dzieci, nawet najmłodsze i te uchodzące za niejadki. Idealnie pasuje do ziemniaków, kasz oraz elementów mięsnych na przykład kotletów, pulpetów, klopsików, a także ryb. Można podawać ją jako surówka, lub jako kolejny – obok surówki – warzywny składnik obiadowego posiłku. Świetnie smakuje również jako samodzielne danie na przykład jako podwieczorek, czy lekka kolacja, a także w daniach wegetariańskich.

Przepis na duszoną marchewkę można odnaleźć już w najstarszych polskich książkach kucharskich przekazywanych często z rąk do rąk między pokoleniami. Najczęściej przyrządza się ją z zielonym groszkiem i z masłem, chociaż dokładny sposób przygotowania może różnić się w zależności od regionu i tradycji danej rodziny.

Marchewka duszona jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu – pokrojoną w drobną kostkę marchewkę wystarczy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka z wodą, lub jeśli mamy więcej czasu – bulionem jarskim lub warzywno-mięsnym i gotować do miękkości. Następnie należy dodać groszek, odlać około połowę wody z garnka, a na patelni rozpuścić masło i wymieszać z mąką. Tak powstałą zasmażką wystarczy zaprawić marchewkę z groszkiem – marchewka gotowana z masłem gotowa. Alternatywą do takiego sposobu przygotowania jest sałatka z gotowanej marchewki – ugotowaną marchewkę z groszkiem podajemy ułożoną na liściach sałaty, szpinaku lub rukoli. Kolejną wariacją jest smażona marchewka na maśle, warto jednak pamiętać, że będzie to najbardziej kaloryczna i ciężkostrawna wersja tej potrawy. W każdej formie będzie jednak słodka i rozpływająca się w ustach.

Marchewka duszona, gotowana lub podsmażana to idealny dodatek do obiadu dla każdego. Wbrew powszechnie panującym opiniom jakoby była ona szkodliwa i niewskazana dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą w większości przypadków mogą ją bezpiecznie spożywać w szczególności w obecności mięsa, ryby lub nasion roślin strączkowych.

Alergeny w marchewce duszonej

Lista alergenów dla marchewki duszone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze marchewki duszone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
78.69
141.65
Białko (g)
3.75
6.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
13.40
24.12
Węglowodany przyswajalne (g)
9.73
17.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.67
6.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
1.41
2.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
1.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
0.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.32
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.76
4.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
389.35
700.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.65
22.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.60
15.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.36
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Niacyna (mg)
1.54
2.77
Foliany (µg (mcg))
41.64
74.95
Beta karoten (µg (mcg))
3892.41
7006.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
89.06
160.32
Potas (mg)
214.91
386.84
Wapń (mg)
26.18
47.12
Fosfor (mg)
64.26
115.66
Magnez (mg)
20.56
37.01
Żelazo (mg)
1.14
2.05
Cynk (mg)
0.59
1.07
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki duszone 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki duszone

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
6 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Groszek zielony mrożony
450 g
1 opakowanie
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
16.00