Kurczak w sosie cytrynowym

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowy kurczak z oliwkami.
Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak w sosie cytrynowym to niezwykle smaczny pomysł na ciekawy obiad. Nie wiesz, jak go przygotować samodzielnie? Sięgnij po ten łatwy i sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 30 min
534 kcal
Kcal w porcji
219 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Masło (70 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Cytryna (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rondelek

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym krok po kroku

Kurczaka podziel na mniejsze plastry i natrzyj solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Dodaj powoli plastry mięsa na patelnie. Podsmaż je przez 3 - 4 minuty. Mięso zalej bulionem. Całość duś przez 20 minut.

W rondelku rozpuść masło.

Dodaj mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie wymieszaj.

Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do sosu.

Wlej śmietankę i mieszaj do momentu połączenia się składników.

Sos przelej na patelnię z kurczakiem.

Całość duś razem 15 minut.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w sosie cytrynowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym to niezwykle smaczny pomysł na ciekawy obiad. Nie wiesz jak go przygotować samodzielnie? Sięgnij po ten łatwy i sprawdzony przepis.

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowym to świetna opcja na obiad. Pierś z kurczaka duszona w lekkim sosie jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Przepis na filet z kurczaka w sosie cytrynowym jest prostym sposobem na stworzenie posiłku dla całej rodziny. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Można go podać na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje.

Zastanawiasz się jak zrobić kurczaka w sosie cytrynowym, by był pyszny i dobry również dla początkujących kucharzy? Ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepszy i najdelikatniejszy kurczak. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, wystarczy połączyć mięso ze źródłem węglowodanów złożonych np. ryżem czy kaszą, a także świeżymi warzywami, by powstało naprawdę zdrowe i w pełni zbilansowane danie. Mięso z kurczaka dusi się w sosie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Sam sos wspaniale dopełnia smak mięsa. Dodaje się do niego odrobinę śmietanki. Najlepiej wybrać taką o większej ilości tłuszczu, która nie zważy się podczas dodawania do posiłku. Nie ma wtedy potrzeby jej hartowania. Ten przepis to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne, ale również proste dania. Kurczak w sosie cytrynowym jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w kurczaku w sosie cytrynowym

Lista alergenów dla kurczaka w sosie cytrynowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kurczaka w sosie cytrynowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, a także cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kcal)
244.17
534.74
Białko (g)
11.16
24.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany (g)
3.12
6.84
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
6.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz (g)
21.10
46.22
Tłuszcze nasycone (g)
14.18
31.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.92
15.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.94
13.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.57
110.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A (µg (mcg))
58.89
128.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.87
8.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.19
2.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.79
126.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.49
9.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.81
19.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.93
28.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód (mg)
22.16
48.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
180.68
395.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.59
18.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.94
229.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.97
32.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w sosie cytrynowym 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w sosie cytrynowym

Koszt składników
56.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Cytryna
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
56.30