-
Raclette
Słowo „raclette” pochodzi od francuskiego czasownika „racler”, oznaczającego skrobać. Jest to aluzja do sposobu, w jaki roztopiony ser jest zeskrobywany …
20 + 45 min łatwy 4 229 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 605 kcal -
Älplermagronen
Älplermagronen jest daniem wywodzącym się z kuchni szwajcarskiej. Połączenie makaronu z serem z ciekawymi dodatkami jest daniem narodowym. Makaron można …
15 + 25 min łatwy 10 621 kcal
Pozostałe przepisy kuchni szwajcarskiej
-
Wähe
Wähe to szwajcarski placek, który przypomina nieco polską szarlotkę. Jest niesamowicie miękki i wypełniony po brzegi jabłkami, a także szybki …
20 + 20 min łatwy 10 283 kcal -
Rosti
Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe …
25 + 10 min łatwy 3 154 kcal -
Marroni
Marroni to nie tylko nazwa kasztanów jadalnych, ale również potrawy przyrządzanej na ich bazie. Krem z kasztanów jest idealnym wyborem …
45 + 45 min łatwy 6 153 kcal -
Szpecle
Szpecle to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pyszne lane kluski doskonale komponują się podane ze sztuką mięsa lub …
10 + 20 min łatwy 5 975 kcal -
Vermicelles
Vermicelles to deser przygotowywany na bazie cienkiego makaronu i kremu orzechowego. Jest przepyszny, łatwy, a przy okazji naprawdę pięknie się …
25 + 25 min łatwy 4 1064 kcal -
Fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Przygotować go można w sposób profesjonalny w specjalnej …
10 + 10 min łatwy 8 715 kcal
-
Zopf
Zopf to tradycyjny szwajcarski chleb w kształcie warkocza, który przygotowywany jest zwykle na niedzielne śniadania. Ma wspaniały smak i jest …
20 + 25 min łatwy 10 -
Beza szwajcarska
Beza szwajcarska przygotowywana jest na gorąco. Metoda przygotowywania poleca na ubijaniu białek w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie cukier całkowicie …
20 + 40 min średni 4 35 kcal -
Käseschnitte
Käseschnitte to potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Danie przygotowuje się na bazie zapiekanego z serem i dodatkami chleba. Przepis …
10 + 20 min łatwy 2 930 kcal -
Bräzeli
Brätzeli to tradycyjny wypiek wywodzący się z kuchni szwajcarskiej. Pyszne słodkie ciasteczka doskonale sprawdzą się na deser. Wymyślone zostały ponad …
15 + 30 min łatwy 20 386 kcal -
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal
-
Carac
Carac to szwajcarskie babeczki, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Te słodkie ciastka są nie tylko smaczne, ale …
20 + 10 min łatwy 4 1073 kcal -
Capuns
Capuns to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Wywodzi się ono z kuchni szwajcarskie. Przygotowuje się je na bazie ciasta …
15 + 30 min łatwy 6 763 kcal -
Papet vaudois
Papet vaudois to wywodzące się z kuchni szwajcarskiej danie. Przygotowuje się je na bazie ziemniaków i porów duszonych w sosie. …
15 + 30 min łatwy 5 748 kcal -
Maluns
Maluns to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków. Danie jest bardzo popularne w kantonie …
20 + 70 min łatwy 5 1075 kcal -
Birchermüesli
Birchermüesli to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie płatków owsianych z różnymi owocami. Przepis na …
45 min łatwy 4 946 kcal -
Sałatka szwajcarska
Sałatka szwajcarska jest prosta do przygotowania. Można wręcz powiedzieć, że jest to ekspresowa sałatka, więc jeśli masz w lodówce odpowiednie …
20 min łatwy 3 425 kcal
-
Schab po szwajcarsku
Schab po szwajcarsku wszystkim znany jako szwajcar, to nic innego jak kotlet z pysznym nadzieniem. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne …
20 + 20 min łatwy 5 431 kcal -
Cordon bleu
Cordon bleu to pyszny kotlet, który nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Jest pełen cudownego, rozpływającego się w …
25 + 15 min łatwy 4 474 kcal -
Domowa czekolada z mleka w proszku
Domowa czekolada z mleka w proszku to świetny pomysł na domowej roboty łakocie. Czekolada może być przygotowana w różnych wersjach …
10 + 5 min łatwy 6 652 kcal -
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej …
20 + 20 min łatwy 10 149 kcal -
Domowa czekolada
Domowa czekolada to przysmak, który ma niejednego fana. Jest odpowiednio słodka, a jej przygotowanie nie sprawi trudności, nawet początkującemu kucharzowi. …
20 + 20 min łatwy 10 153 kcal
-
Tarta z szynką parmeńską
Tarta z szynką parmeńską to smaczna, szybka tarta, która nadaje się na ciepły obiad oraz jako zimna przystawka. Koniecznie sam …
80 + 30 min średni 10 567 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Käsespätzle
Käsespätzle to doskonała propozycja na pyszny obiad wywodzący się z kuchni austriackiej. Przygotowywany na bazie klusek makaronowych i żółtego sera, …
20 + 20 min łatwy 6 622 kcal -
Frittatensuppe
Frittatensuppe to wspaniałe i szybkie danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej. Przygotowuje się je na bazie wywaru drobiowego …
15 + 30 min łatwy 10 377 kcal
Kuchnia szwajcarska - charakterystyka, dania, przepisy, porady
Szwajcaria to kraj kojarzący się z narciarstwem, produkcją zegarków czy wysokim poziomem życia. Co wiadomo na temat kuchni szwajcarskiej? Jakie są jej tradycyjne dania i przysmaki? O tym wszystkim w artykule poniżej.
Kuchnia szwajcarska – ser, czekolada i ziemniaki
Szwajcarskie jedzenie, a uwarunkowania kulturowe i geograficzne
Szwajcaria to kraj wielu kultur z uwagi na swoje położenie i podział geograficzny. Ma to swoje odzwierciedlenie w daniach i potrawach, które wywodzą się ze Szwajcarii, a tak naprawdę dużo zawdzięczają krajom sąsiednim. Kuchnia szwajcarska to nie to samo co kuchnia śródziemnomorska. Potrawy są ciężkostrawne, ale również mocno sycące, co będzie miało duże znaczenie w alpejskim klimacie.
Cym charakteryzuje się kuchnia szwajcarska? Każdy zapewne bez wahania wspomni o serach czy czekoladzie. Ciekawostką będzie jednak dla wielu to, że ze Szwajcarii wywodzi się dużo smacznych dań ziemniaczanych. Takie jedzenie związane jest w ogromnym stopniu z kulturą i pogodą. Tradycje rolnicze i zimowa aura wpływają na taki, a nie inny wybór składników na dania. Przepisy te są jednak bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Kuchnia szwajcarska oparta jest na tradycjach kuchni niemieckiej, włoskiej i francuskiej. Bierze się to z faktu, iż kraj ten podzielony jest na tzw. kantony, które różnią się od siebie nawet językiem urzędowym. Taka różnorodność regionów pozwala tworzyć dania oraz przysmaki, które będą ciekawe i smaczne, a zarazem niepowtarzalne w innych częściach Szwajcarii. Sery, czekolada, ziemniaki czy ryby to proste i łatwo dostępne składniki, które jednak pozytywnie wpływają na smak jedzenia.
Ciekawostki na temat kuchni szwajcarskiej
Jak już wcześniej zostało wspomniane przepis na tradycyjna potrawę czy przysmak szwajcarski nie jest zbyt skomplikowany. Potrzebne są składniki, które można dostać w każdym sklepie. Kuchnia szwajcarska jest zdecydowanie łatwiejsza w przyrządzeniu niż kuchnia śródziemnomorska, gdzie przygotowuje się owoce morza czy kuchnia bliskowschodnia, które obejmuje składniki nie do końca dostępne w Europie.
Aby móc skosztować prawdziwego dania, które wywodzi się ze Szwajcarii, warto uciec z miejskich aglomeracji i skosztować potraw w niewielkich karczmach czy gospodach na wsiach. To właśnie tam najłatwiej jest poznać smaki Szwajcarii, które bazują na wieloletniej tradycji. W restauracjach często uwzględniane są potrawy z innych kultur, jak te z kuchni bliskowschodniej czy kuchni śródziemnomorskiej tak, aby zadowolić wszystkich gości. Niemniej jednak, aby poznać kuchnię i ciekawostki danego regionu, warto pójść do małej karczmy poza granicami dużych miast.
Tradycyjne potrawy szwajcarskie - przepisy
Szwajcarskie dania z wykorzystaniem sera
Jedną z najpopularniejszym potraw jest raclette. Jest to inaczej mówiąc usmażony ser, który posypuje się różnymi dodatkami takimi jak pieprz czy czosnek. Ser przyrządzany jest na tradycyjnej patelni lub specjalnym urządzeniu. Ser, który wykorzystuje się do raclette jest dostępny w każdym sklepie. Całe danie idealnie dopełniają ziemniaki, warzywa konserwowe czy chleb. Alternatywnie można także podać kawałki mięsa, które to zwiększą poziom sytości potrawy.
Kolejną potrawą na bazie sera jest fondue. W Polsce ta nazwa kojarzy się najbardziej z wersją czekoladową na słodko. W Szwajcarii fondue przygotowywane jest z rozpuszczonego sera, przypraw i białego wina. Danie, które wygląda na ekskluzywne, podawane jest w garnku wyposażonym w dwuzębny widelec. Służy on do nabijania kawałków pieczywa czy ziemniaków i namaczania w fondue.
Innym daniem, które to oparte jest na serze jest Älplermagronen. To tradycyjna szwajcarska zapiekanka bardzo prosta w przygotowaniu. Składnikami tego dania są jedynie ziemniaki, śmietana, cebula i ser. Jak widać są to produkty, które pochodzą jedynie z rolnictwa i gospodarstw.
Tradycyjne dania szwajcarskie na słono
Szwajcaria słynie ze smacznych placków przygotowywanych na słono podobnie jak kuchnia bliskowschodnia. Jednym z nich jest wähe, który poza wersją wytrawną może być podawany także na słodko czy z owocami. Innym przykładem jest placek rösti, który przyrządzony jest z ugotowanych lub surowych ziemniaków. Jest to chrupiący przysmak, który przypomina polski placek ziemniaczany.
W Szwajcarii popularne są również jadalne kasztany marroni. Sprzedawane są w każdym miejscu praktycznie. Najczęściej spotkać je można na miejskich uliczkach czy świątecznych jarmarkach. Warto jednak pamiętać o tym, ze kasztany jadalne to nie te same, które są na drzewach w Polsce.
Tradycyjny makaron, który wywodzi się ze Szwajcarii to szpecle. Podawany jest na różnorodny sposób. Może być spożywany jako odrębne dania, a może być także dodatkiem do zupy czy innych potraw. Prostota wykonania i mała ilość składników to cechy charakterystyczne szpecli.
Słodkie przysmaki ze Szwajcarii - propozycje
Szwajcaria słynie z pysznych deserów. Nawiązując do wyżej wymienionych kasztanów można za przykład podać vermicelles czyli deser przyrządzony na bazie musu kasztanowego. Najpopularniejszą wersją tego przysmaku jest ta podawana z bitą śmietaną. Również fondue można przygotować w wersji na słodko z czekoladą.
Szwajcarskie chałki to smaczne tradycyjne pieczywo. Występują w wersji maślanej jak butterzopf czy w wersji neutralnej jak zopf. Taka chałka idealnie komponuje się z miodem czy dżemem i stanowi propozycję na słodkie śniadanie. Inną propozycją na smaczne rozpoczęcie dnia jest rodzaj muesli birchermüesli. Dodaje energii na cały dzień.
Wszelkiego rodzaju desery przyrządzone na bazie czekolady to charakterystyczne dla Szwajcarii przysmaki. Czekolada to symbol tego kraju, dlatego nie może jej zabraknąć w tradycyjnych daniach. Będąc w Szwajcarii, warto zasmakować w wielu potrawach i daniach, aby móc odkryć prawdziwe tradycje każdego regionu.