-
Pan con lechón
Pan con lechón to tradycyjne danie pochodzące z Wysp Karaibskich. Kanapka jest bardzo popularna na Kubie. Przygotowuje się ją z …
15 + 300 min łatwy 5 1027 kcal -
Platano a puñetazo
Platano a puñetazo to tradycyjny dodatek do wielu różnych dań w kuchni Kubańskiej czy Karaibskiej. Plantany smażone na oleju można …
5 + 10 min łatwy 10 138 kcal -
Ropa vieja
Ropa vieja to danie bardzo popularne na Kubie. Pochodzi z wysp Kanaryjskich. Nazwa dania oznacza w dosłownym tłumaczeniu stare ubrania. …
15 + 420 min łatwy 6 725 kcal
Pozostałe przepisy kuchni karaibskiej
-
Picadillo a la habanera
Picadillo a la habanera to tradycyjne danie pochodzące z Kuby. Mieszanka składników z całego świata sprawia, że danie jest arcydziełem …
15 + 40 min łatwy 5 902 kcal -
Moros y cristianos
Moros y cristianos to tradycyjne danie kuchni Hiszpańskiej. Nazwa silnie nawiązuje do historii i religii Hiszpanii, biały ryż symbolizuje chrześcijan …
10 + 40 min łatwy 5 1020 kcal -
Caldosa
Caldosa to tradycyjna Kubańska potrawa przygotowuje się ją na bazie mięsa wieprzowego i pomidorów. Pyszna i syta zupa doskonale sprawdza …
10 + 70 min łatwy 10 396 kcal -
Bacardi drink
Bacardi drink to Karaibskiego pochodzenia słodki kokosowy drink na bazie rumu. Słodki koktajl jest głównie ulubieńcem kobiet. Przepis na bacardi …
5 min łatwy 2 249 kcal -
Platano maduro frito
Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni kubańskiej i karaibskiej. Smażone plantany są bardzo popularnym daniem samym w sobie a …
5 + 10 min łatwy 10 222 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Ajiaco
Ajiaco to pyszna zupa krem przygotowywana na bazie kukurydzy z puszki. Zupa jest tradycyjną potrawą kolumbijską. Przepis na zupę jest …
15 + 20 min łatwy 5 597 kcal -
Ceviche
Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana …
30 min łatwy 4 326 kcal -
Chicharron
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych …
20 + 360 min łatwy 10 393 kcal -
Ciasto pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane …
50 min średni 10 640 kcal -
Krewetki z patelni
Krewetki z patelni to sposób na prosty posiłek który smakuje naprawdę wspaniale. To coś, co przypadnie do gustu wszystkim fanom …
20 + 10 min łatwy 2 318 kcal
-
Zupa krewetkowa
Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym …
45 min łatwy 4 400 kcal -
Coquito blanco
Coquito blanco to pochodzący z Portoryko kokosowy drink na bazie mleka kokosowego. Drink jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie …
5 min łatwy 7 345 kcal -
Drink z malibu
Drink z malibu to dobry koktajl na bazie likieru kokosowego o nazwie Malibu. Przepis na drinka z malibu jest łatwy …
5 min łatwy 2 408 kcal -
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy …
35 min łatwy 3 291 kcal
Kuchnia karaibska - charakterystyka, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Karaiby kojarzą się przede wszystkim z zabawą na plaży i słynnymi drinkami jak Malibu, czy Pina Colada. Natomiast kuchnia Karaibów jest u nas mało znana, szczególnie że wiele lokalnych składników nie nadaje się na eksport. Gorący i wilgotny klimat zachęca do jedzenia dań z owoców i warzyw, dlatego też kuchnia karaibska uchodzi za bardzo zdrową. Zapoznaj się z tradycyjnym jedzeniem Karaibów i dowiedz się, co się tam jada i co warto zjeść.
Zapoznaj się z jedzeniem Karaibów
Jak się kształtowała kuchni karaibska
Pod nazwą kuchnia karaibska kryją się przepisy kulinarne z różnych wysp na Morzu Karaibskim. Aby zapoznać się z jedzeniem Karaibów warto prześledzić historię tych wysp oraz ich klimat i rolnictwo. Panuje tam gorący i wilgotny klimat zwrotnikowy. Po odkryciach geograficznych Kolumba, wyspy te przechodziły okres ekspansji europejskich potęg kolonialnych. Rozwinięto tam uprawę trzciny cukrowej i tytoniu, zaś do pracy na plantacjach sprowadzano niewolników z Afryki. Obecnie uprawia się tam trzcinę cukrową, kawę i banany. Karaiby słyną również z produkcji rumu.
Kuchnia karaibska kształtowała się na bazie tradycyjnej kuchni ludności tubylczej, tradycji kulinarnych przywiezionych przez Europejczyków oraz Afrykanów. Na Karaiby przybywali także Chińczycy i Hindusi, który także przywieźli własne przepisy. Nie jest to jednak kuchnia jednolita, gdyż poszczególne wyspy mają własne tradycje kulinarne.
Jakie składniki wykorzystuje kuchnia karaibska
Przepisy kulinarne kuchni karaibskiej uchodzą za bardzo zdrowe, szczególnie że wyspy obfitują w warzywa i owoce. Owoców jada się dużo, szczególnie że występują tam owoce, na przykład plantany i owoce tamaryndowca, które są zbyt delikatne, aby je eksportować i trzeba je zjeść na miejscu.
Jest to kuchnia dość pikantna, zaś dania tworzy się ze świeżych produktów. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do dań mięsnych. Wykorzystuje się dużo owoców morza, z których robi się gulasze, a nawet dodaje do jajecznicy. Typową mieszanką przypraw jest colombo, na bazie kolendry, którą stosuje się do marynat i sałatek owocowych. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest przyrządzanie dań z ryżu i warzyw w formie puree.
Karaiby są królestwem trzciny cukrowej, dlatego też w kuchni ogromną rolę odgrywają desery, które dodaje się do wszystkich posiłków. Ciekawym daniem są sałatki owocowe, do których dodaje się rum.
Klasycznym wyrobem Karaibów jest rum, który powstaje z melasy będącej efektem ubocznym produkcji cukru z trzciny cukrowej. Rumu nie pije się bezpośrednio, lecz miesza z różnymi składniami tworząc kolorowe drinki. Z Karaibów pochodzą takie drinki jak: Malibu, Pina Colada, Mojito, Curacao i Daiquiri.
Typowe składniki używane w kuchni karaibskiej:
- ryż i maniok,
- mięso (wieprzowina i kurczaki) i owoce morza,
- warzywa: bataty i rośliny strączkowe,
- owoce: banany, mango, papaja,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, chilli, kolendra i imbir.
Kuchnia karaibska - tradycje kulinarne, tradycyjne dania i przyrządzanie potraw
Tradycyjne dania różnych wysp karaibskich
W zasadzie kuchnia karaibska nie istnieje jako całość. Składają się na nią tradycje kulinarne poszczególnych wysp. Kuba jest pod wpływem kuchni hiszpańskiej, dlatego jada się tak także paellę, czy też kiełbasę chorizo. Popularne są tam głównie dania mięsne, na przykład długo gotującą się wieprzowinę, mięsne zupy, kanapki z pieczoną wieprzowiną. Jako dodatek króluje ryż, czarna fasola, oraz rodzaj aromatycznej pasty z czosnku stosowanej jako przyprawa.
Podstawą kuchni Porto Rico są plantany, czyli owoc podobny do bananów, który jest u nas całkowicie nie znany. Robi się z niego puree z czosnkiem i boczkiem. Podaje się też gulasz z sosem pomidorowym i ryżem lub pierożki z serem.
Kuchnia jamajska charakteryzuje się słodko-kwaśnymi smakami i dużą ilością dań z warzyw i owoców. Jada się tam lokalne owoce, które nie są znane w Europie. Jada się także dużo mięsa, które jest peklowane w lokalnej przyprawie jerk.
Natomiast na Antylach Holenderskich, oprócz typowych dla Karaibów dań z owoców i warzyw, jada się dużo sera i dań serowych. Klasycznym daniem jest pieczony i nadziewany ser, który podaje się do mięsnego gulaszu. Królują dania mięsne podawane z puree z ziemniaków.
Co ciekawe, na Trynidadzie i Tobago najbardziej zakorzeniły się wpływy kuchni hinduskiej. Jada się tam różnego rodzaju dania curry, czy też chutney z tamaryndowca. Narodowym daniem jest sahiena, czyli kulki zrobione z liści kolokazji obtoczonych w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu.