-
Coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest …
20 + 60 min średni 4 652 kcal -
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3 475 kcal -
Coq au vin
Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w …
60 + 60 min średni 6 601 kcal
Pozostałe przepisy kuchni francuskiej
-
Żabie udka w pysznej panierce po francusku
Przepisy kulinarne na żabie udka są przeróżne. To jest przepis na żabie udka po francusku. Należy do najbardziej znanych przepisów …
25 min łatwy 6 928 kcal -
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na obiad. Pyszna, klasyczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło podczas różnych …
30 + 50 min łatwy 4 523 kcal -
Grillowane żabie udka z sezamem
Fantastyczny sposób na zaskakujące danie z grilla. Wszyscy na pewno będą zaskoczeni jak pyszne danie zaserwujesz na grillu. Te żabie …
10 + 7 min łatwy 4 162 kcal -
Quiche lorraine
Quiche lorraine to przepyszny francuski specjał, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych posiłków. To wytrawna zapiekanka, pełna …
20 + 25 min łatwy 4 1015 kcal -
Żabie udka w panierce panko z grzankami i sosem majonezowo-czosnkowym
Panierowane żabie udka pysznymi grzankami oraz sosem to świetne danie. Chcesz zrobić rzadko spotykaną potrawę? Oto propozycja na przepyszne danie. …
30 min średni 4 608 kcal -
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę po burgundzku nie należy …
30 + 180 min średni 10 387 kcal
-
Pate z wątróbki
Pate z wątróbki to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate z wątróbek kurzych jest …
10 + 20 min łatwy 10 137 kcal -
Rillette
Rillette to przepis na pyszny dodatek do kanapek, który oczaruje wszystkich miłośników mięsnych potraw. I choć wydaje się bardzo skomplikowane, …
45 + 240 min łatwy 20 261 kcal -
Galette
Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta z owocami. Jest pyszna, a przy tym szybka w …
30 + 45 min łatwy 10 259 kcal -
Rillettes z kaczki
Rillettes z kaczki to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do chleba dla całej rodziny. Tradycyjne Francuskie smarowidło przygotować można …
10 + 180 min łatwy 10 390 kcal -
Galette des rois
Galette des rois to świetna opcja na pyszne i niezbyt pracochłonne ciasto, które tradycyjnie podawane z okazji święta Trzech Króli, …
25 + 40 min łatwy 10 412 kcal
-
Fondant
Deser czekoladowy w kokilkach to świetny pomysł na dodatek do różnego rodzaju uroczystości na słodki stół. Przepis na fondant jest …
15 + 10 min średni 4 453 kcal -
Magdalenki
Pyszne magdalenki to malutkie francuskie ciastka, które kształtem przypominają muszelki, a to wszystko dzięki przygotowaniu ich w odpowiednich foremkach, które …
20 + 20 min łatwy 20 100 kcal -
Clafoutis
Clafoutis to bardzo łatwy deser, o trudno brzmiącej nazwie, który pochodzi z Francji. Najlepiej smakuje zapiekany z dużą ilością świeżych …
20 + 30 min łatwy 8 272 kcal -
Crepes suzette
Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser. Ten sprawdzony …
20 + 30 min średni 4 364 kcal -
Crepe suzette
Crepe suzette to bardzo dobry pomysł na deser z dodatkiem pomarańczy. Francuskiego pochodzenia naleśniki w sosie na bazie cytrusów świetnie …
20 + 20 min łatwy 5 1009 kcal -
Creme brûlée
Francuski creme brulee to doskonała propozycja na wyśmienity deser na ciepło. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser z mleka …
20 + 50 min łatwy 4 759 kcal
-
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal -
Blanquette
Blanquette to francuski gulasz z kurczakiem, rybą lub z cielęciną. Gulasz stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne …
40 + 30 min łatwy 5 499 kcal -
Profiterolka
Profiterolka to francuskie ciastka, które przygotowywane są z ciasta ptysiowego z nadzieniem z bitej śmietany lub z innymi kremami. Pyszne …
40 + 30 min łatwy 4 402 kcal -
Ciasto Dakłas
Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem …
30 + 90 min łatwy 10 551 kcal -
Consomme
Consomme to nic innego jak pyszny, warzywny rosół francuski, który teraz w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu. Bulion …
30 + 120 min łatwy 4 265 kcal
-
Choinka z ciasta francuskiego z nutellą
Coś nowego na święta? Ta pyszna choinka z ciasta francuskiego z nutellą to idealny, świąteczny deser. Na pewno zrobi wrażenie …
15 + 20 min łatwy 6 656 kcal -
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do …
30 min łatwy 10 170 kcal -
Filet po parysku
Filet po parysku to filet z kurczaka panierowany w jajku oraz mące. Pyszny filet po parysku stanowi doskonały pomysł na …
30 min łatwy 4 309 kcal -
Ciasto francuskie z serem i szynką
Ciasto francuskie z serem i szynką to genialna przekąska na imprezę lub inną uroczystość domową. Z pewnością zaskoczy każdego, a …
5 + 15 min łatwy 8 262 kcal -
Szarlotka na dużą blachę
Poznaj przepis na szarlotkę na dużą blachę z prażonymi jabłkami i cynamonem. Jest to świetna propozycja na prosty i smaczny …
20 + 60 min łatwy 15 295 kcal -
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal
-
Ciasto ptysiowe
Poznaj pomysł na pyszne ciasto ptysiowe, które zwane jest "ptysiem" i pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to ciasto parzone, które …
20 + 25 min łatwy 10 177 kcal -
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką …
30 + 20 min łatwy 3 677 kcal -
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono …
40 + 40 min łatwy 4 784 kcal -
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. …
15 + 105 min łatwy 6 479 kcal -
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki …
10 + 30 min łatwy 14 191 kcal -
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Kotlety devolay
Kotlety devolay , inaczej de volaille lub kurczak po kijowsku, to nieodłączny elementem przyjęć rodzinnych jak wesela, urodziny itp. Niestety …
30 min trudny 2 930 kcal -
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal -
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal -
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z …
20 + 20 min łatwy 4 130 kcal -
Ciasto francuskie z czekoladą
Ciasto francuskie z czekoladą to pomysł na pyszny deser na słodko. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, co więcej …
15 + 25 min łatwy 6 273 kcal -
Pierś po parysku
Pierś po parysku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kotlet w jajku i mące doskonale …
25 min łatwy 6 -
Tarta cebulowa
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
20 + 30 min łatwy 8 222 kcal -
Zupa francuska
Zupa francuska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa cebulowa z grzankami świetnie sprawdzi się również jako …
40 + 50 min łatwy 6 -
Tarta z kozim serem
Tarta z kozim serem to pomysł na naprawdę smaczny, a przy okazji ciekawy posiłek, który sprawdzi się idealnie, jeśli nie …
20 + 65 min średni 6 686 kcal -
Pasztet francuski
Pasztet francuski z pistacjami to doskonały pomysł na domowy dodatek do kanapek. Pasztet po francusku z mięsa z gęsi można …
60 + 120 min łatwy 40 138 kcal -
Tarta z warzywami na cieście francuskim
Tarta z warzywami na cieście francuskim to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa z piekarnika, z którą z pewnością poradzi …
30 + 40 min łatwy 6 -
Ciasteczka francuskie z dżemem
Ciasteczka francuskie z dżemem, znane także jako "tartelettes" lub "sablés à la confiture", to nic innego jak domowe, delikatne i …
30 + 12 min łatwy 12 111 kcal -
Ragout warzywne
Przepis na ragout warzywne to świetny pomysł na pyszne danie z warzywami. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale i …
20 + 40 min łatwy 4 107 kcal -
Ragout z kurczaka
Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz …
20 + 40 min łatwy 6
Kuchnia francuska - opis, typowe dania, przepisy, specjały
Francja kojarzy się przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami oraz wykwintnymi i ekskluzywnymi specjałami dla wyszukanych smakoszy. Nie bez kozery mówi się, że Francja jest królową sztuki kulinarnej. Francuzi lubią jeść, lecz ich kuchnia jest lekka i wykwintna. Kuchnia francuska zawiera dużo warzyw, serów, owoców morza, ryb oraz mięsa duszonego z warzywami. Warto poznać przepisy na lekkie, nietuczące i zdrowe dania francuskie.
Francja jako królowa sztuki kulinarnej
Opis kuchni francuskiej
Francja uchodzi za stolicę sztuki kulinarnej i jedzenia i jest w tym sporo prawdy. Kuchnia francuska ma długą tradycję, zaś już w XIV wieku pojawił się pierwszy opis kuchni francuskiej w formie książki. Kultura jedzenia we Francji wyraża się również tym, że stworzono tu ogromną ilość różnych rodzajów lokali gastronomicznych, gdzie można zjeść narodowe przysmaki. Lokalsi i turyści mogą wybierać spośród kawiarenek, czy małych restauracji, aż po drogie i ekskluzywne lokale podające wykwintne jedzenie i ubiegające się o odpowiednią ilość gwiazdek w przewodniku Michelina.
Bogactwo kuchni francuskiej wynika także z klimatu, który pozwala na uprawę różnych warzyw, ziół i owoców. Klimat pozwala również na uprawę winnej latorośli, dzięki czemu w Europie, Francja jest królestwem wina i szampana. Najsłynniejsze wina pochodzą z Burgundii. Produkuje się także wino musujące, czyli szampan, oraz wódki, koniaki i likiery. Natomiast w regionach północnych, jak Normandia i Bretania, słynących z sadów i uprawy jabłek, produkuje się napoje alkoholowe z jabłek, jak cydr.
Kuchnia francuska - charakterystyka i najpopularniejsze specjały narodowe
Przeciętnie uważa się, że francuskie jedzenie to przede wszystkim takie popularne tam przysmaki, jak żabie udka i ślimaki oraz oczywiście sery i wino. Ale to nie wszystko. Kuchnia francuska, podobnie jak kuchnia hiszpańska i kuchnia grecka, należy do tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej oferującej dania lekkie i zdrowe, czyli głównie ryby, owoce morza i oliwę z oliwek. Dlatego też kuchnia francuska uchodzi za szczególnie zdrową i nietuczącą.
Nie używa się ostrych przypraw, lecz delikatne i zdrowe zioła, które nie powinny zdominować smaku potrawy. Ich zadaniem nie jest zmienianie smaku, lecz raczej poprawienie trawienia. Popularne zioła pochodzące z Francji to zioła prowansalskie, będące mieszanką bazylii, rozmarynu, tymianku i innych.
Typowe jedzenie, popularne we Francji, obejmuje różne rodzaje serów, owoce morza, warzywa oraz oliwę. Kuchnia francuska nie jest jednolita. Poszczególne regiony Francji mają swoje własne typowe przepisy, zaś każdy z nich ma swoją specjalność. Dla przykładu specjalnością Burgundii jest musztarda z Dijon, Normandii ser camembert, zaś Prowansji ratatouille, czyli danie z duszonych warzyw.
Francuskie przepisy kulinarne należą do dwóch kategorii. Kuchnia wyższa (haute cuisine) obejmuje dania drogie i wykwintne oraz tradycyjne jedzenie kuchni francuskiej. Natomiast kuchnia nowa (nouvelle cuisine) stanowi jej przeciwieństwo, czyli oferuje przepisy na codzienne jedzenie, które jest lekkie, proste, zdrowe i łatwe do zrobienia.
Tradycyjne posiłki w kuchni francuskiej
Podobnie jak w kuchni polskiej, we Francji jada się 3 główne posiłki dziennie, czyli śniadanie, obiad i kolację. Typowe śniadanie Francuzów składa się z pieczywa z masłem i dżemem oraz kawy, najczęściej z mlekiem. Francja słynie z pysznego, pszennego pieczywa, jak chrupiące bagietki lub croissanty, czy też bułeczki maślane brioche. Typowe danie śniadaniowe we Francji to także omlet oraz popularne francuskie tosty.
Obiad jada się we Francji wcześnie, przed godziną 14. Na wsi jest to tradycyjny obiad domowy, zaś w miastach ludzie wychodzą na przerwę z pracy i jedzą lunch w restauracjach i barach. Główne danie obiadowe jest raczej lekkie i składa się z ryb, mięsa, serów i jajek. Czasem przed głównym daniem podaje się przystawki. Obowiązkowo po obiedzie jada się deser. Co ciekawe, we Francji zupy nie są popularne i nie ma zwyczaju jadania ich na obiad.
Francuzi jedzą kolację późno i jest ona dość obfitym posiłkiem podawanym na ciepło. Właśnie francuska kolacja przypomina polski tradycyjny obiad, gdyż składa się z zupy lub sałatki, traktowanej jako przystawka, oraz dania głównego czyli mięsa lub ryby z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz warzywami. Zakończenie kolacji stanowią sery lub deser.
Tradycyjne, narodowe dania kuchni francuskiej - przepisy
Łatwe przepisy na przystawki i dania śniadaniowe w stylu francuskim
Prócz bagietek we Francji na śniadanie jada się omlety oraz tak zwane tosty francuskie. Omlety robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy roztrzepać jajka i wylać je na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Omlet posypuje się ziołami, na przykład szczypiorkiem.
Tosty francuskie zdobyły popularność na całym świecie jako szybkie i łatwe danie śniadaniowe. Pozwalają też wykorzystać czerstwy chleb z poprzedniego dnia. Aby zrobić tosty francuskie moczymy kromkę chleba najpierw w mleku, a następnie w roztrzepanym jajku i smażymy po obu stronach. Tak przyrządzone grzanki jada się na słodko z dżemem lub miodem, albo na słono z wędliną, pieczarkami czy innymi dodatkami.
Zupy nie są we Francji zbyt popularne i traktuje się je jako przystawki. Wyjątkiem jest tradycyjna zupa cebulowa z grzankami. Jest to danie bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy podsmażyć cebulę, zalać białym winem, a następnie wodą. Na koniec zupę cebulową posypujemy serem, kładziemy na wierzchu grzankę i zapiekamy w piekarniku póki ser się nie rozpuści.
Popularną przystawką jest sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkami. Jest to również danie łatwe do zrobienia. Klasyczny przepis musi zawierać sałatę rzymską, tuńczyka i jajka. Natomiast pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu i kucharza. Sałatkę polewa się sosem musztardowym z musztardy z Dijon.
Jak się jada francuskie pieczywo - bagietki, croissanty i brioszki
Śniadanie czy też każdy inny posiłek nie może się obyć bez pieczywa, które w Francji stanowi główny dodatek do serów. Słynnym, narodowym pieczywem Francji jest bagietka, czyli chrupiąca bułka pszenna o wydłużonym kształcie. Nie kroi się jej, lecz łamie na kawałki, które są podawane do każdego posiłku. Istnieją różne legendy na temat powstania tradycji bardzo długich bułek. Jedna z nich mówi, że długie bagietki miały zapobiegać agresji, gdyż ludzie nie musieli nosić ze sobą noży do krojenia pieczywa, gdyż bagietkę wystarczy złamać.
Na śniadanie, we Francji chętnie je się słodkie rogaliki z ciasta francuskiego, tak zwane croissanty. Od niedawna są one nadziewane, na przykład kremem czekoladowym. Co ciekawe, nie zostały one wymyślone we Francji. Jak głosi legenda, pochodzą z Austrii, zaś do Francji przywiozła je Maria Antonina.
Kolejnym typowym dla Francjo pieczywem są małe, pulchne bułeczki maślane, brioszki. Najczęściej jada się je na słodko, z dżemem. Piecze się również brioszki na słono, z ziołami czy czosnkiem, i podaje do mięsa czy ryb.
Typowe przepisy na dania główne
Prócz typowych dań, jak ślimaki i żabie udka, specjalnością Francji są różnego rodzaju tarty na słono oraz wołowina po burgundzku. Tarta stanowi rodzaj wytrawnego ciasta kruchego z dodatkami na wierzchu, jak sery, mięso, warzywa czy owoce morza. Przykładem tarty na słono jest kisz lotaryński. Na spodzie z kruchego ciasta wylewamy masę z jajka i boczku. Całość posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku.
Typowe francuskie danie główne stanowi wołowina po burgundzku. Danie to jest nieco pracochłonne, gdyż wołowinę podsmaża się i dusi razem z podsmażoną marchewką około 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy sos pieczarkowy z boczkiem. Wołowinę podaje się z makaronem i sosem pieczarkowym.
Z Nicei pochodzi popularne danie jednogarnkowe ratatouille. Stanowi ono wegetariańskie danie warzywne zawierające m.in. pomidory, papryka i bakłażan, które dusimy na patelni.
Słynnym daniem kuchni francuskiej jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie, z grzybami i czosnkiem. Danie to ma bardzo długą historię i różne wersje w zależności od regionu Francji. Nie jada się go na co dzień, lecz przygotowuje na specjalne okazje, szczególnie że wykonanie tego dania jest dość pracochłonne i czasochłonne. Wymaga ono duszenia kurczaka w winie, następnie długiego marynowania w ziołach i pieczenia.
Francuskie sery
Francja słynie z produkcji różnego rodzaju serów. Prawie każdy region ma swoją specjalność. Szczególnie serowym regionem jest Normandia, skąd pochodzi camembert, miękki ser boursin oraz oparty na starej recepturze neufchatel.
Najsłynniejsze sery francuskie to:
- brie z białą pleśnią,
- rochefort z niebieską pleśnią robiony z koziego lub owczego mleka,
- camembert z koziego mleka.
Ser posiada kwas linolowy, który przyspiesza przemianę materii. Dlatego też, we Francji tradycyjnie deska serów stanowi zakończenie każdego posiłku. Do sera podaje się pieczywo i wino.
Popularne francuskie słodycze i desery
Najsłynniejszym francuskim deserem jest creme brulee, czyli przysmak z żółtek i śmietany, podawany z karmelizowanym cukrem. To popularne, francuskie danie jest bardzo łatwe do wykonania samemu. Trzeba jednak mieć specjalny palnik do karmelizowania cukru na wierzchu.
Specjałem francuskim są makaroniki, czyli małe ciasteczka zrobione z piany z białek, cukru pudru, masła i mąki migdałowej. Pomiędzy ciasteczka wkłada się krem. Pyszne makaroniki można zrobić samemu w domu, jednak wymaga to odrobinę doświadczenia i trzymania się dokładnie proporcji podanych w przepisie.
Charakterystyczna dla regionów śródziemnomorskich, kuchnia francuska uchodzi za zdrową, lekką i nietuczącą. Opiera się głównie na warzywach, owocach morza i serach. Warto zapoznać się z jej zasadami i narodowymi specjałami, aby urozmaicić posiłki w zdrowe i nietuczące dodatki.