Kruche żeberka w miodzie i musztardzie

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka na drewnianej desce
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw są prawdziwą rozkoszą dla wszystkich smakoszy dań mięsnych.
Przygotowanie 260 min
Pieczenie i Marynowanie 120 min
514 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1000 g)
  • Miód - 2 łyżki (30 g)
  • Musztarda - 1 łyżka (10 g)
  • Ketchup - 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik z pokryciem, praska do czosnku, miseczka

Przepis na kruche żeberka w miodzie i musztardzie krok po kroku

Żeberka umyj i osusz. Pokrój na kawałki, które będą miały po 2-3 kostki.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj z czosnkiem. Powstałą pastą natrzyj mięso.

Żeberka włóż do zamykanego pudełka i odłóż na 20-30 minut do lodówki.

Do miseczki wlej olej, miód, musztardę, ketchup. Dodaj łyżeczkę majeranku, przyprawy do mięsa, dużą szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Przygotowaną marynatą natrzyj przygotowane wcześniej mięso.

Odłóż do pojemnika i umieść na 3-4 godziny w lodówce.

Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchych żeberek w miodzie i musztardzie

Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw są prawdziwą rozkoszą dla wszystkich smakoszy dań mięsnych.

Przepis na kruche żeberka w miodzie i musztardzie przygotowuje się niezwykle szybko. Takie soczyste, pieczone mięso jest znacznie smaczniejsze niż to smażone na patelni. Przekonaj się sam, jak zrobić by były naprawdę pyszne.

Na początku żeberka umyj i osusz. Pokrój na kawałki, które będą miały po 2-3 kostki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj z czosnkiem. Powstałą pastą natrzyj mięso. Żeberka włóż do zamykanego pudełka i odłóż na 20-30 minut do lodówki. Do miseczki wlej olej, miód, musztardę, ketchup. Dodaj łyżeczkę majeranku, przyprawy do mięsa, dużą szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Przygotowaną marynatą natrzyj przygotowane wcześniej mięso. Mięso w marynacie odłóż do pojemnika i umieść na 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem w 180 st. C. Tylko tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawiły się te najlepsze żeberka.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Żeberka wieprzowe to element pozyskiwany z półtuszy. W ich skład wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe wieprzowiny. Wraz ze 100 g produktu dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.

Alergeny w kruchych żeberkach w miodzie i musztardzie

Lista alergenów dla kruchych żeberek w miodzie i musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do mięsa
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze kruchych żeberek w miodzie i musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Żeberka wieprzowe to element pozyskiwany z półtuszy. W ich skład wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe wieprzowiny. Wraz ze 100 g produktu dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
205.94
514.85
Białko (g)
17.85
44.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.02
7.56
Węglowodany przyswajalne (g)
2.95
7.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.16
32.90
Tłuszcze nasycone (g)
7.60
19.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.56
13.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
10.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
3.78
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.89
169.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.11
5.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
1.61
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.83
4.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.86
7.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.24
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.25
8.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
76.56
191.39
Potas (mg)
302.65
756.62
Wapń (mg)
23.56
58.89
Fosfor (mg)
180.51
451.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.22
50.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.08
Cynk (mg)
2.58
6.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych żeberek w miodzie i musztardzie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych żeberek w miodzie i musztardzie

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Miód
30 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ketchup
10 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
25 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Koszt składników
72.00