Kotlety z mięsa z rosołu

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z mięsa w misce.
Kotlety z mięsa z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Pozwala użyć mięsa, które normalnie, by się zmarnowało, w sposób kreatywny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
360 kcal
Kcal w porcji
184 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - ugotowane w rosole (800 g)
  • Bułka tarta (45 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, maszynka do mielenia

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu krok po kroku

Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce.

Masę mięsną połącz z bułką tartą i przyprawami.

Uformuj rękami z masy małe kotleciki wielkości dużej śliwki.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i układaj na niej kotleciki.

Smaż je z obu stron, po 3-4 minuty, by były całkowicie rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlety z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kotletów z mięsa z rosołu

Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Pozwala użyć mięsa, które normalnie, by się zmarnowało, w sposób kreatywny.

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego, czy koperkowo ziołowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować i lepiej sprawdzą się dla dzieci. Kotlety mielone świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację. Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami lub zrobić z nich burgery w bułce. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję. Dowiesz się jak przygotować i przyprawić mięso drobiowe tak, by było niezwykle kruche i apetyczne. Te klopsiki nie tylko świetnie wyglądają, ale tak samo dobrze smakują. Najlepiej od razu przygotować większą porcję, gdyż znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Za ich wspaniały smak odpowiadają również świeże zioła, zwłaszcza posiekana natka pietruszki, a także mielony czosnek. Takie połączenie idealnie pasuje do mięsa wieprzowego i nadaje mu miłej świeżości i lekkości. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z mięsa z rosołu, by były szybkie i dobre na obiad, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Robi się je z mięsa gotowanego, dzięki czemu nie wymagają długiej obróbki termicznej. Świetnie sprawdza się to z kurczaka, jak i indyka. To doskonały pomysł na pyszny obiad. Jest chrupiące, soczyste i miękkie w środku, a do tego nie chłonie tłuszczu. To dzieje się również dlatego, że kotlety robi się bez bułki tartej. Kotleciki są bardziej suche niż ich tradycyjny odpowiednik, jednak dzięki temu są również zdrowsze.

Alergeny w kotletach z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla kotletów z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kcal)
195.73
360.15
Białko (g)
17.35
31.93
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany (g)
3.52
6.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
6.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.41
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.09
0.16
Fruktoza (g)
0.12
0.22
Skrobia (g)
2.92
5.37
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz (g)
12.08
22.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
5.59
Tłuszcze nienasycone (g)
9.04
16.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.25
13.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.79
3.30
Cholesterol (mg)
79.13
145.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A (µg (mcg))
8.70
16.00
Witamina B6 (mg)
0.36
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.94
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.37
2.52
Retinol (µg (mcg))
8.70
16.00
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Ryboflawina (mg)
0.18
0.32
Niacyna (mg)
5.18
9.52
Foliany (µg (mcg))
8.71
16.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód (mg)
119.45
219.78
Potas (mg)
216.62
398.59
Wapń (mg)
17.73
32.62
Fosfor (mg)
164.59
302.85
Magnez (mg)
22.10
40.67
Żelazo (mg)
0.96
1.77
Cynk (mg)
1.60
2.95
Miedź (mg)
0.06
0.12
Mangan (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z mięsa z rosołu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z mięsa z rosołu

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
800 g
ugotowane w rosole
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 800 g
Bułka tarta
45 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 45 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
38.80