Koktajl sirt
- Ogórek - 1 sztuka (150 g)
- Jabłko - 1 sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 3 łyżki (30 g)
- Seler naciowy - 2 łodygi (100 g)
- Szpinak - 1/3 garści (15 g)
Przepis na koktajl sirt krok po kroku
Wszystkie składniki umyj, ogórka i jabłko obierz.
Wyciśnij w wyciskarce.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat koktajlu sirt
Dieta SIRT to popularny model żywieniowy, którego jednym z głównych założeń jest codzienne picie zielonych koktajli sirtuinowych. Powinny być niskokaloryczne oraz przygotowane z warzyw i owoców, ewentualnie z niewielkim dodatkiem wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl sirt koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na smaczny, dietetyczny koktajl, który przygotujesz łatwo i przyjemnie. Niezbędne składniki to jabłko, ogórek, natka pietruszki oraz szpinak. Koktajl sirt, zamiast szpinaku, możesz przygotować też z jarmużem lub rukolą, szpinak ma jednak najłagodniejszy smak. Przepis na koktajl list jest bardzo prosty, wystarczy, że wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyjesz, jabłka i ogórki obierzesz i wyciśniesz z nich sok w wyciskarce. Pamiętaj, że choć owocowo-warzywne koktajle to dobry pomysł na urozmaicenie codziennej diety nie powinny zastępować całych owoców i warzyw oraz zamiennika innych posiłków. W porównaniu do owoców i warzyw jedzonych w całości mają mniej błonnika, witamin i składników mineralnych, dodatkowo nie zawierają białek ani tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Choć według zaleceń diety sirtuinowej koktajl należy przygotować za pomocą wyciskarki lub sokowirówki możesz też wykorzystać blender – dzięki temu w koktajlu zostanie zachowana większa ilość błonnika i będzie on bardziej sycący. Jeśli chcesz poznać najlepszy przepis na koktajl sirt z jabłkiem, ogórkiem i szpinakiem koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Pamiętaj jednak, aby koktajl ten traktować wyłącznie jako urozmaicenie, zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, a nie jej podstawę.
Alergeny w koktajlu sirt
Lista alergenów dla Koktajlu sirt przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze koktajlu sirt
Koktajle mogą być zdrowym elementem dobrze zbilansowanej diety, ale nie powinny zastępować całych warzyw, owoców, ani pełnych posiłków.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.