Klopsy z piekarnika

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe klopsy na desce
Klopsy z piekarnika
Klopsy z piekarnika to szybkie i smaczne rozwiązanie na mięsny dodatek do obiadu. Te pyszne, mięsne klopsiki na pewno zasmakują całej Twojej rodzinie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
341 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1500 g)
  • Cebula (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sól (5 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na klopsy z piekarnika krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie.

W dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj jajka, cebulę oraz przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.

Zmoczonymi dłońmi formuj małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim ciasno klopsiki.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

Piecz klopsy około 35 minut.

Jak oceniasz przepis na klopsy z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat klopsów z piekarnika

Klopsy z piekarnika to szybkie i smaczne rozwiązanie na mięsny dodatek do obiadu. Te pyszne, mięsne klopsiki na pewno zasmakują całej Twojej rodzinie.

Przepis na klopsy z piekarnika jest bardzo szybki w przygotowaniu. Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie. W dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj jajka, cebulę oraz przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Masa z mięsa mielonego powinna zrobić się klejąca. Zmoczonymi dłońmi formuj małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim ciasno klopsiki, ponieważ znacznie zmniejszą one swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Piecz te pyszne klopsy około 35 minut. Tak przygotowane najlepsze klopsy na obiad świetnie smakują podane w sosie żurawinowym. Jeśli wiesz już jak zrobić klopsy z piekarnika, to koniecznie wykonaj te dobre, mięsne, pieczone kuleczki.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Alergeny w klopsach z piekarnika

Lista alergenów dla klopsów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze klopsów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Wieprzowina to dobre źródło białka pełnowartościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
227.51
341.26
Białko (g)
13.99
20.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.49
2.23
Węglowodany przyswajalne (g)
1.23
1.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.02
27.04
Tłuszcze nasycone (g)
7.94
11.91
Tłuszcze nienasycone (g)
10.08
15.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.21
12.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
2.81
Cholesterol (mg)
76.96
115.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
10.65
15.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.69
2.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.65
15.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.58
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.39
5.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.49
14.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.58
8.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
152.36
228.54
Potas (mg)
252.98
379.47
Wapń (mg)
17.66
26.50
Fosfor (mg)
151.41
227.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.96
25.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
1.22
Cynk (mg)
1.81
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów z piekarnika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów z piekarnika

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1500 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
49.00