Karkówka kebabowa
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Cebula czerwona (300 g)
- Keczup - 1 szklanka (240 g)
- Musztarda - 2 łyżki (40 g)
- Majonez light - 3 łyżki (75 g)
Przepis na karkówkę kebabową krok po kroku
Umyj mięso. Pokrój je w plastry o grubości około 2 cm.
Wymieszaj keczup, musztardę, majonez oraz przyprawę do gyrosa, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Mięso wymieszaj dokładnie z sosem.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż na dno część mięsa.
Na mięso dodaj część cebuli i powtórz kilka razy.
Tak przygotowaną potrawę marynuj w lodówce przez całą noc.
Po zamarynowaniu nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piecz mięso z przykrywką przez godzinę do miękkości.
Ostatnie kilkanaście minut piecz bez przykrycia.
-
Sałatka gyros
-
Gyros
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Gyros warstwowy
-
Sałatka gyros warstwowa
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zupa gyros
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałatka gyros z kurczakiem
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Sałatka gyros z makaronem
-
Zupa gyros Thermomix
-
Zapiekanka gyros z ziemniakami
-
Sos do sałatki gyros
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem gyros
-
Pyszna sałatka z kurczakiem - sałatka gyros
-
Gyros
Więcej informacji na temat karkówki kebabowej
Delikatna, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka kebabowa w marynacie pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Znakomita marynata, która składa się z keczupu, majonezu i musztardy sprawia, że mięso jest tak dobrze przygotowane. Przepis na karkówkę kebabową jest łatwy, a mięso wychodzi pyszne. To dzięki marynacie zawierającej przyprawę kebab/gyros. Karkówka kebabowa to dobra potrawa, która świetnie sprawdzi się na obiad. Fantastycznie komponuje się z frytkami i surówką. Zobacz jak zrobić kebabową karkówkę.
Karkówka kebabowa z piekarnika to pyszna potrawa mięsna. Jest idealnie upieczona i ma bardzo dobry smak nawiązujący do kebaba. Jak zrobić kebabową karkówkę? Kwestią dobrze zrobionego mięsa jest jego odpowiednie marynowanie. Na początku umyte mięso trzeba pokroić, najlepiej w plastry o grubości około 2 centymetrów. Do przepisu na karkówkę kebabową robi się pyszną mieszankę do marynowania. Marynata jest podstawą udanego dania. W tym celu wymieszaj składniki na marynatę: keczup, majonez musztardę. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i przyprawę kebab/gyros. Przyprawy najlepiej dobrać według uznania. Obierz i umyj cebulę i pokrój ją w plastry. W dużej misce umieść mięso i zalej je sosem, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Naczynie żaroodporne wyłóż przygotowanymi składnikami warstwowo. Najpierw na dno wyłóż mięso, a na mięso cebulę. Powtórz tak do wykończenia składników. Mięso przygotowane w ten sposób przykryj przykrywką i wstaw do lodówki na całą noc. Dzięki temu karkówka kebabowa stanie się niezwykle miękka po pieczeniu w piekarniku. Będzie miała bardzo wyrazisty i intensywny smak. Możesz proces marynowania skrócić i piec od razu lub marynować tylko kilka godzin. Najlepiej smakuje, gdy posiedzi w marynacie dłużej. Mięso należy piec przez około godzinę. Najlepszy wyznacznik to sprawdzenie widelcem lub nożem czy mięso jest wystarczająco miękkie. Przepis na karkówkę kebabową jest gotowy, gdy stanie się ona miękka. Gdyby ciężko było ją pokroić, oznacza to, że należy ją jeszcze dłużej piec. Około kwadrans przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę. Wtedy z wierzchu się przypiecze.
Dobra karkówka kebabowa pasuje nie tylko do frytek i surówki. Można podawać ją także z innymi dodatkami. Do przepisu na karkówkę kebabową fajnie komponują się pieczone albo gotowane ziemniaki lub warzywa. Pyszna będzie, gdy podasz do niej też kaszę lub ryż. Surówki w każdej postaci będą odpowiednie. Jak zrobisz kebabową karkówkę masz super propozycję na obiad z piekarnika dla całej rodziny.
Alergeny w karkówce kebabowej
Lista alergenów dla karkówki kebabowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- majonez light
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
W przepisie na karkówkę kebabową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros
Wartości odżywcze karkówki kebabowej
Przepis zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego trochę białka. Ma niewielką ilość węglowodanów.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.